Friday, April 27, 2007

NÄKYMÄTÖN VAARA

.

Kaihonkukkaa.

Kaiho, kaipaus, kaipuu... Mitä kaipaat? Parempaa yhteiskuntaa, parempia oloja, ympäristöä? Huh sentään. Olen katsellut eilen ja tänään Ulkolinjan Tsernobyl-dokumenttia. Ydinvoimalassa tapahtui onnettomuus vuonna 1986 ja näkymätön säteilyuhka liikkui ilmassa ja tappoi ihmisiä ja eläimiä. Euroopasta olisi saattanut tulla kokonaan asuinkelvoton.

Mittavat salailuoperaatiot estivät panikoitumisen ja samaan aikaan joukot tekivät kaiken mitä osasivat vahinkojen minimoimiseksi ja säteilyn livkidoimiseksi.

Turvallisuus, armeija, poliisi. Isoveli. Liikenneturvallisuus.

Pitäisikö meidän saada tietää kaikki? Haluaisimmeko tietää etukäteen minä päivänä kuolemme? Emme varmaankaan, mutta vaaroista olisi hyvä tietää.

Mitkä ruuat ovat vaarallisia terveydelle? Minkä vitamiinien puutokset? Mahtaako tupakointi haitata terveyttä? Väijyykö Kuiskaaja Rasi pusikoissa? Kannattaako metsään mennä yöllä? Voiko alkoholista tulla riippuvaiseksi?

Paljonhan jo tiedämme. Paljon on varmaan vielä tietämättä. Sen kun tietäis mitä.
.

5 comments:

 1. Suomen viranomaiset keskittyivät ihmisten rauhoitteluun Tsernobylin onnettomuuden jälkeen. Epäluulo siitä, että kaikkea ei kerrota, kylvettiin moneen mieleen.
  Nyt asioista saa jo tietoa, jos sitä haluaa ja osaa etsiä. Tuskaa lisäävä tieto on esimerkiksi se, että cesiumin puoliintumisaika on 30 vuotta; pitää siis vielä odottaa 9 vuotta, että luonnossa olisi puolet vähemmän radioaktiivista cesiumia. Sitä on esimerkiksi luonnonmarjoissa, sienissä ja petokaloissa. Asiasta saa melko tarkkaa tietoa netistä, esim. EU-sivuilta:
  Jos pitkä linkki ei toimi, hae se mun Tsernobyl-postauksestani:
  http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32003H0120:FI:HTML

  ReplyDelete
 2. Kirsi

  No siihen voinemme luottaa Blogistanissa että sinun blogistasi saa tietoa! Olen oikein harmitellut tällä kiireiseillä viikolla että en ole ehtinyt joka päivä käydä lukemassa.

  Menen kohta lounaalle ja katson lisää Tsernobylia. (Jaiks, mitähän uskaltaa syödä?)

  Dokumentissa näkyi Euroopan kartta jonka yli radioaktiivinen pilvi kulki. Ihan kuin se EI olisi juurikaan koskettanut Suomea. Vai onko tämä toiveajattelua?


  Kiitos linkistä. Tsekkaan heti kun ehdin...

  ReplyDelete
 3. Todellisuus voi olla aivan toinen kuin se mitä me todella tiedämme Ritaseni.
  Itse olen kuullut, että kansalaisistamme on (en tiedä tarkkaa lukua) tietty määrä terveystarkkailussa, tai ainakin ollut, Tsernobylin laskeumien vuoksi.
  On se mielenkiintoista, että päättäjät kaunistelevat ja hyssyttelevät kun vakavia, kansalaisia koskevia katastrofeja tapahtuu. Totuus ei pala tulessa, sanotaan. Ennemmin tai myöhemmin salailut paljastuvat kuitenkin.
  Tietysti on ymmärrettävää, että yritetään varjella paniikilta, hätävarjeluiden liiotteluilta, ja paniikissa ovat tietysti hetkellisesti vallassaolijatkin, luulisin.
  Ihmisluontoonhan kuuluu torjua mielessään usein ensi aluksi järkytyksiä aiheuttavat tapahtumat.

  ReplyDelete
 4. Hei Leonoora

  Kyllä tuossa(kin) salailussa eniten varmaan pelko saneli mitä tehdään ja mitä ei tehdä. Psykologisten mittausten mukaan valtaosa ihmisten tekemistä valinnoista pohjautuu pelolle. (Jos nyt siihenkään voi uskoa.)

  Mikä on totuus? Kenen totuus?

  ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.