Friday, May 04, 2007

POHDINTOJA OLUEN ÄÄRESSÄ

.

Tastes like beer...hmm... maybe it IS beer. Me gusta. I like it. I bought one bottle for May Day but didn't remember to drink it.

Innostuin ostamaan pullon Sol-olutta, jonka suunnittelin dokaavani Vappuna, mutta unohdin. Jotkut juovat unohtaakseen. Minä melkein kuin ostin unohtaakseni.

Olen aina vähän vierastanut lauserakennetta "juoda unohtaakseen" silloin kun se käännetään suomeen muista kielistä eikä se oikein istu. Hyvä mittatilauspuku istuu vaikka mies seisoisi. Totuus vai harha?

Je suis venue pour te dire adieu. Suomennos: Tulin sanoakseni sinulle hyvästi. Is it me, or does that sound foreign? I came to say goodbye. Eikö suomempi suomennos ole "Tulin sanomaan sinulle hyvästi" tai "Tulin hyvästelemään"?

"Hän joi unohtaakseen." Se tuntuu luontevalta suomeksi. Mennä ja tulla tekemään jotakin, eikö vaan, mutta ei juoda tekemään? Se on selvä, mutta "mennä ja tulla tehdäkseen jotakin" ei kuulosta niin väärältä.

Jatkan pohdintaa, mutta siirryn lauseopista asiasisältöön. Eilen siirryin myös pullon sisältöön, mutta siitä kohta enemmän.

Hän joi unohtaakseen. Lauserakenne kuvastaa PÄÄMÄÄRÄÄ. Tuohon tavoitteeseen on pyritty ympäri maailmaa maailman sivu, ympäripäissään unohdellen ja unohtaen, kotiin onnahdellen ja uneksien, kunnes aamu on koittanut terävän kirkkaana ja kissan tassut ovat tömistelleet kuin elefanttilauma.

Tätä emme usko tapahtuneen: HÄN JOI TULLAKSEEN ALKOHOLISTIKSI. Kuitenkin se on harmittavan usein tulos juomaharrastuksesta.

Korkkasin Sol-pulloni eilen varovasti, välttääkseni korkin taittumisen. Suomen kielestä vielä; mieluummin sanon "...jotta vältin korkin taittumisen" tai "koska halusin valttää taittamasta korkkia". "Välttääkseni", "tehdäkseni"... siinä on jotain minua häiritsevää. En tiedä miksi.

Kylläpä tarinointi katkeilee. Asian ydin äskeisessä oli että halusin juoda vain yhden lasillisen, siksi oli olennaista saada korkki takaisin.

Alkoholin hyviä puolia: Se tekee ihmisen filosofiseksi, pistää ajatukset liikkeelle.

Alkoholin huonoja puolia: Toiset eivät jaksa kuunnella. Hah hah.

SOL, el sol, aurinko, italiaksi il sole. Pidän tuosta oluesta koska se ei ole valkoviiniä eikä siideriä, joista en pidä, mutta siinä on aavistus niitä, juuri minulle sopivassa määrin. Samaten siinä maistuu olut onnistuneessa mittakaavassa. Ei liian mieto eikä liikaa ytyä. Kuplat eivät hypi silmille ja värikin miellyttää. Heen oon hjuuvin simpaattinen jooma.

Taidanpa dokata sen toisen puolen tänään lounaalla. Dokaan muistaakseni Meksikon.
.

12 comments:

 1. Hymähtelin täällä pohdinnoillesi. "Juoda unohtaakseen" ei kyllä toden totta oikein istu. Mutta hyvä että muistit juoda oluesi pois ;)

  ReplyDelete
 2. Meittiin olutmaku on hyvin erilainen, itse en siedä solia, en sitruunaviipaleella enkä ilman.

  Oluen pitää maistua oluelta ja tummat ovat parhaita, guinness tosin menee jo aterian puolelle.

  ReplyDelete
 3. Juoda jotta unohtaisi... Äh, miks niin ei voisi olla? Ei että pitäis mutta vois... Finaalirakenne.

  Nautin pohdinnastasi, kiitos.

  Pakkaanpa punkkutonkan kopan pohjalle ja ajan maalle unohtaakseni, juodakseni tai ehkä miettiäkseni.

  ReplyDelete
 4. Ally
  Onpa hyvä että tulin täällä käymään ennen lounasta. Nyt muistan kipata Solin napaan. Nappaa kitaan, kippaa napaan :D

  Johannes
  Miehenikään ei pidä Solista eikä Budista, ei myöskään suomalaisista olusista. Tummat taitavat miellyttää enemän kuin lager. Meidän yksi englantilainen ystävämme luonnehtii Guinnessia sanoilla "liquid mämmi" :) Join yhden Guinnessin muutama aika sitten. Se oli hyvää, yummy! Blogistani löytyy kuvakin jos jaksaa etsiä, mutta siitä reissusta voi tulla jano.

  Alia

  Hauska tutustua! Heti kun ehdin, lähden blogiasi lukemaan tutustuakseni sinuun, joka finaalirakenteita ymmärtävän vaikutat...

  Sanajärjestysasioitakin voisi jossain vaiheessa pohtia, hehe.

  ReplyDelete
 5. PS Kiitos vinkistä, Johannes - Taidanpa nauttia Solin sitruunanviipaleen kera :)

  ReplyDelete
 6. Polgara12:45 pm

  Juo pois Meksiko! Eräs mies kertoi laajasta kurkustaan - siitä oli mennyt alas kaikki; auto, asunto, jopa vaimon ompelukone! =D Solia vain sitruunan kanssa - se on trendikästä (sitäpaitsi Sol on mautonta... sorry...)!
  Juuri nyt voisin juoda jotakin, heti tuli mieleen tequila, suolalla ja sitruunalla, ziitos!

  ReplyDelete
 7. Hah, minuakin nauratti kun huomasin kirjoittaneeni että dokaan Meksikon :D

  Voi miten hassu juttu tuo että joi vaimon ompelukoneen! Vaikka ei tietenkään lainkaan huvittavaa oikeassa elämässä :(

  Onko Sol mautonta vai maistuvaa? - Makuasia, rakas tequilan ystävä :)

  ReplyDelete
 8. Jonna5:58 pm

  Mielestani oikein maistuvaa. salud!

  ReplyDelete
 9. Salud itsellesikin ! Meillä on huomenna fiesta jonne tulee toivottavasti meksikolainen amigoni Jorge sekä muutama muu espanjaa puhuva persona :) Eli latinalainen Ameriikka mielessäin tra la laa...

  ReplyDelete
 10. Luin juuri Brooke Shieldsin kirjan Tuli sade rankka, jonka suomennos vilisi tönkköjä sanontoja. Välillä piti kääntää mielessään teksti takaisin englanniksi, että sai sieltä ajatuksen selkeämmin esille. Kyllä hyvä käännös on arvokas asia!

  ReplyDelete
 11. Annoit juuri hyvän esimerkin siitä, miksi monien olisi ihan parempikin käyttää sivulauseita lauseenvastikkeiden sijasta... "Korkkasin Sol-pulloni eilen varovasti, välttääkseni korkin taittumisen." Silloin kun nimen omaan jää pilkku pois ;) Ja monet tekevät sen virheen. Terveisiä pilkunnussijalta (juoksee perheessä, hahah, runs in the family nimittäin tämä piirre, kuten ehkä olet huomannut miten vanhempani kommentoivat blogiani ;)).

  ReplyDelete
 12. Tunnustan auliisti että en osaa suomen kielen pilkkusääntöjä enkä paljon muitakaan sääntöjä. Siitä lienee se hyvä puoli että en ole pilkunpökkijä, hah hah! Toisaalta ohjenuoria ja sääntöjä on hyvä olla olemassa. Pidetäänpä jatkossa silmällä...

  ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.