Tuesday, May 22, 2007

PSYKOLOGIAA ELÄMÄSSÄ JA OPISKELUSSA

.

Tuttava lähti tänä aamuna viemään tytärtään tarhaan ja oven suljettuaan tajusi jättäneensä avaimet sisään. Pahuksen harmillinen tilanne. Sattunut varmaan meille kaikille. Lapsina kannettiin avainta narussa kaulassa. Kaipa se silti jo silloin joskus unohtui. Emmekä ratkaisevasti viisastuneet.

Muistan koulun psykologian kirjasta kun TURHAUTUMINEN eli FRUSTRAATIO selitettiin juuri tuon ovi-esimerkin avulla. Ihminen tulee ovelle ja huomaa että avain on unohtunut tai hävinnyt. Hän tulee vihaiseksi kun ei pääse tavoitteeseensa. Seuraa tunnetila jota vähän epäonnistuneesti suomen kielessä turhautumiseksi nimitetään. Sana johtaa luulemaan että ihminen tuntee itsensä turhaksi kun turhautuu. Uuno Frustrapuro, hohohoo!

Nyt seuraa esimerkki oudosta aasinsillasta. It's my middle name. Meikäläisen tavaramerkki. Tuli tuosta ovesta mieleen OVI, josta taivutusmuoto OVEN. Siitä siirrymmekin englannin sanaan OVEN, kuten A MICROWAVE OVEN. Äännetään AVN.

OPEN THE OVEN DOOR. /oupn thi avn doo/

Opetan yleensä uunin ääntämisen tarpeen vaatiessa seuraavanlaisella kaavalla:

Alkuun tuttu sana jonka opiskelija osaa varmasti:

LOVE /lav/
GLOVE /glav/ käsine
OVEN /avn/

Tuolla saa O:n muunnettua helpommin A:ksi aivoissa kuin jos yrittäisi suoraan antaa faktan "tässä sanassa O ääntyy A". Se tieto ei pysy, jos oman pään sisässä on suomen systeemi kovin juurtuneena, samaten kuin se ei pysy että FRONT äännetään /frant/. Viiden minuutin kuluttua se on taas /front/. Täytyykin keksiä siihen jokin sopiva trikki. I'm full of tricks, hah! Jopa ansaitsen rahaa noilla tempuilla päivittäin duunissani.

The power of the human mind, eh? Psychology is fascinating.

BBC:n eilisessä dokumentissa esitettiin parinhakukokeilua. Tiedemiehet yrittivät kehittää deittailusysteemin jonka avulla löydettäisiin sopivat parit. Koe meni jokseenkin täydellisesti pieleen. Olin pettynyt ja halusin huutaa "Pliis, hakekaa psykologeja ja parisuhdeterapeutteja paikalle! Ei se, pojat, noin mene! Ei ei ei! Hakekaa vaikka Amerikasta apua. Dr Phil kertoo tarkemmin. Ja Arkiterapeutti Kops.

Kuten Yes Minister-sarjassa aikanaan todettiin kun oli tuhlattu valtion rahat: "Se oli arvokas kokeilu, ja nyt olemme paljon viisaampia."

Osa 1 oli hyvä, osaan 2 petyin... katsonko osan 3. ensi maanantaina? No totta kai katson!
.

No comments:

Post a Comment

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.