Wednesday, May 23, 2007

RAKENTAVA KESKUSTELU

.

Viimeksi kun pidimme monikulttuurikutsut erimaalaisille tuttavillemme, ja tapasin siellä ystäväni Kyllikin, joka on ihmisoikeuksien puolesta puhuja, mainitsin hänelle että meillä on täällä Blogistanissa monikulttuurin vastustusblogeja.

Ymmärrettävistä syistä hänen ensimmäinen reaktionsa oli kiihkeä. Astuin askelen taaksepäin. Saattoi aistia että kohta alkavat irtopäät lennellä ja tulee rumaa jälkeä. Vaan tilanne rauhoittui välittömästi sanottuani että en tarkoita rasistisia blogeja, vaan sellaisia joissa ollaan huolestuneita rikollisuudesta ja muista maahanmuuton haittatekijöistä.

Noin helppoa on saada keskustelu menemään rauhalliseen rakentavaan suuntaan.

Yhtä hyvin ei käynyt keskustelulle erään monikulttuuriden vastustajan blogissa, jossa olen yleensä nauttinut kunnioitusta ja saanut rauhassa kommentoida. Viimeksi (ja ehkä viimeistä kertaa?) käydessäni, kulisseista ponnahti minua solvaamaan ja nimittelemään pari yksilöä, jotka olettivat minun sanoneen jotain mitä en ollut sanonut ja jopa alkoi epäkypsä käyttäytyminen. Jos olisin vaivautunut vastaamaan olisin kysynyt äitikö oli pojuille opettanut käytöstapoja vai isä.

Mitäpä minä sellaiseen paikkaan menisin keskustelemaan missä ei voi keskustella?

Kivet jotka aroista asioista keskustellessa lentävät ovat tyypillisesti

nimittelyä
pilkkaa, ivaa ja väheksyntää
naurettavaksi tekemistä
mene muualle - toivottelua

Yllättäen löytyi yksi paikka jossa saatiin ihan oikea asiankäsittely aikaan ja alulle. Se on toinen blogini

ARKITERAPEUTTI KOPS

Sinne ei ilmestynyt yhtään ainoaa riehujaa. Päinvastoin, sain kommentteja monikulttuurin vastustusblogien pitäjiltä. Nyt siis olisi mahdollisuus avata ja kehittää tätä keskustelua hyvään suuntaan.

Se vaan mietityttää että mitä jos riehunta alkaa sielläkin? En haluaisi pilata minulle mieluista omaa kakkosblogiani, en liioin tuhlata aikaani mihinkään moderointiin tai sensurointiin.

Jotain mukavampaakin voisi ajallaan tehdä. Nyt ainakin lähden energiaa antavalle kävelylenkille.
.

7 comments:

 1. Kirjoitit: "En haluaisi pilata minulle mieluista omaa kakkosblogiani, en liioin tuhlata aikaani mihinkään moderointiin tai sensurointiin."

  Ehkä näin.

  Vaiko sittenkin niin, että aivan kuten ystäväsi Kyllikinkin tapauksessa, haluat mielummin välttää konflikteja kuin kävellä sellaisia kohti?

  Tämä maahanmuuttoasia on ihan oikeasti tosi vaikea juttu. On ystäväsi Kyllikin kaltaisia ihmisiä, jotka epäilemättä uskovat olevansa täysin oikeassa oman asiansa suhteen. Ehkä nyt yleistän hieman, mutta voitaisiin todeta, että jotkut ihmiset näkevät maahanmuutossa, seka-avioliitoissa ja rajojen poistamisessa viimeinkin tien maailmanrauhaan ja rasismin häviämiseen.

  Arvostan tällaista näkemystä, jaan sen osittain itsekin.

  Mutta on myös toinen, vastakkainen ajatus. Se on se, että raja-aidat kaatamalla saamme syliimme kaikki ne maailman ongelmat, joita ei tähän asti ole täällä ollut. Maahanmuuttokritiikki rakentuu hyvin pitkälle juuri vieraiden tapojen kritisointiin, raiskausten ja murhien korostamiseen - siis sen todisteluun, että jos tällä polulla jatketaan, lintukoto jää panssarivaunun telan alle. Itse olen - harmillista kyllä - myös tätä mieltä.

  Maailma ei ole kaikkinensa hyvä paikka. Ja vaikka on tullut tavaksi sanoa, että kaikista ihmisistä löytyy jotain hyvää, lausutaan samalla sanattomasti, että heissä on myös jotain pahaa. Ehkä sinä olet minua viisaampi ihminen kertomaan, mitkä voimat ihmisiä eteenpäin ajavat. Ja siitä, että mitä tapahtuu kun altruismi ja itsekkyys pannaan vaakakuppeihin.

  Pointtini on tässä: hyvää tarkoittava ystäväsi kiihdyttää sellaisten ihmisten kiukkua, jotka uskovat maahanmuuton vahingollisuuteen. Heidän rasisminsa ei vähene, vaikka he "siedätyshoitoa" saavatkin. Heidän rasisminsa pahenee. Ja konkretisoituu.

  Tämä on valitettavaa, mutta se ei muuta asiaa miksikään. Maailmassa ei ole totta ainoastaan se, mikä on kivaa, pörröistä ja pehmeää. Jokaisella valinnalla on olemassa seurauksia. Jos suomalaiset päättävät, että nykyisenkaltainen monokulttuuri ei ole hyvä, heidän on toki yhteistuumin mahdollista sitä muuttaa. Kunhan vaan muistavat, että seurauksien kanssa pitäisi pystyä elämäänkin.

  -- lot

  ReplyDelete
 2. Minä suorastaan karehdin sillai pikkuisen mielessäni
  esimerkiksi monikulttuuriliittoja.
  Miten rikkaita ovatkaan ne lapset jotka oppivat ainakin kaksi kieltä jo pieninä. =)

  Ymmärrän etteivät kaikki ajattele näin.
  Meitä on niin moneksi.
  Toisaalta, jos ei olisi erilaisia mielipiteitä, ei syntyisi keskustelua. =)

  Mutta blogistaniassa riiteleminen ei ole lainkaan korrektia.

  Olen miekin poistanut blogistani joskus jonkun ilkeän kommentin. Onneksi niitä on ollut vaan pari.
  Ja on se vaan kumma juttu, miten sellaisestakin saattaa pahoittaa mielensä, vaikka vanha sanonta kuuluu että kyllä maailmaan sanoja mahtuu.

  Joskus sanat ovat nyrkkiä pahempia.

  ReplyDelete
 3. Suurkiitos että tulit kommentoimaan, LOT :)

  Käsitit tuon Kyllikki-juttuni väärin, mutta ei se mitään. Kirjoittamasi asia on ihan oikeaa asiaa vaikka minun Kyllikkini ei kuulukaan sinun kuvaamiesi kyllikkien kastiin :D Epäilemättä minäkin kuulun ajatuskuplassasi johonkin ritojen luokkaan, hehe.

  Konfliktit... öh miksi kävelisin konfliktia päin silloin kun nimenomaan sen väistämällä pääsen suoraan määränpäähäni?

  Hallatar

  Ystäväpiirissäni on paljon kaksikielisiä perheitä, kaikkea sekalaista ja sikalaista. Viihtyisit varmaan meidän porukassa :)

  Tämä monikulttuurisuuskeskustelu, jota tässä yritämme aloitella, liittyy siihen että niin sanotussa monikulttuurin rikkaudessa on olemassa vaaroja ja hankaluuksia, jotka olisi hyvä tiedostaa etukäteen, jotta homma sujuisi ilman turhia nikotuksia.

  Jatkamme tästä aiheesta kun ehdimme...

  ReplyDelete
 4. Anonymous9:26 pm

  Jätin sulle Rita mailia, kun kirjoitin asioista joista en viitsi tässä kertoa. Ymmärrät sitten.

  Kannattaa Rita ajastaa se moku-keskustelun yrityksesi niin,että se on aina esillä. Vaatii melkoista tuuria, että satunnainen lukija löytää sinne kun se valahtaa blogissasi koko ajan alemmaksi :)

  ReplyDelete
 5. Hei, Rita ja muut
  Ajattelin sanoa sanaseni, vaikka kovin globaaleja linjauksia en tunne mitenkään hallitsevani. En myöskään yhteiskuntapolitiikkaa maahanmuuttoasiassa. Sen vain tiedän, ettei itselläni ole juuri ongelmia ollut mamujen suhteen. ystävät tuntuvat tulevan enimmäkseen muista kansallisuuksista luonnostaan, ei ole juuri erityisiä kotkotuksia tarvittu. Yhteys vain syntyy yleisen ihmisyyden nimissä niin islamilaisten kuin muidenkin uskontokuntien kanssa. Tätä ei ole tarkoitettu itsekehuksi, olenpahan vain aidosti iloinen erilaisita mentaliteeteista, jotka ilostuttavat arkeani täällä vähän valon, virsien ja kansallistauti masennuksen maassa.

  ReplyDelete
 6. Jaketsu

  Sehän se blogeissa onkin että postaukset ovat irrallisia, ellei sitten kyseessä ole yhden asian teemablogi vakituisine lukijoineen, ja sama aihe jatkuu ja kehittyy.

  Minulla on aiheita aika laajassa skaalassa. Tässä kieltenopen blogissani kirjoitan eri kielistä, viestinnän onnistumisesta ja epäonnistumisesta, kansainvälisyydestä jne. Blogi toimii myös päiväkirjanani, eli minulle itselleni virkistyksenä. Mokuasia on vain yksi asia muiden joukossa, joskin tärkeä sellainen.

  Arkiterapeutti Kops-blogin olen omistanut elämäntaidoille ja ihmisluonnolle, käyttäytymiselle ynnä muulle psykologiselle pohdinnalle. En halua sitäkään supistaa pelkästä monikulttuurisuudesta puhumiseen. Periaatteessa voisin tottakai perustaa sitä varten kolmannen blogin, mutta luulen että käytän sen ajan mieluummin moku-pyrkimyksille blogimaailman ulkopuolella. Ehkäpä meilailen sinulle joskus ja kertoilen mitä olen saanut aikaan.

  ReplyDelete
 7. Hei M

  Mainitset tuon yhteiskuntapolitiikan mamu-asiassa. Sitä olen nyt muun muassa alkanut ajatella ja miettiä mikä siinä voi mennä pieleen ja millä se onnistuisi paremmin. Olen mielestäni keksinyt jo muutaman virhelähteen, esimerkiksi sen että poliitikot käsittelevät ihmisiä numeroina ja kiintiöinä. Mutta ei siitä tässä sen enempää... Olen siirtymässä puhumaan näistä asioista IRL. Ei tämäkään kehumiseksi ole tarkoitettu, mutta "I have friends in high places" :)

  ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.