Tuesday, May 15, 2007

TUTKIMUKSET JA GALLUPIT

.

We don't have any tulips in our garden, but let's admire the neighbours' lovely red tulips. Meillä ei ole tulpaaneja pihassamme, mutta voimme ihailla naapureiden komeita yksilöitä.

BBC tarjosi jälleen erinomaisen dokumentin. Siinä tutkittiin naisten ja miesten eroja, ja sekä romutettiin vallitsevia käsityksiä että vahvistettiin niitä. Minä sanon että HURRAA! Saan luvalla sanoa että tietyissä suhteissa naiset ovat naisia ja miehet miehiä. Olen sitä aina sanonut, mutta hiljemmällä äänellä viime vuosina, koska ajatuspoliiseja bongahtelee seinien raoista minua pamputtamaan jos sanon jotain mikä heidän mielestään on tieteellisesti todistettu vääräksi.

Oli YKSI tutkimus jossa ilmeni että yksilöidenväliset erot osoittautuivat suuremmiksi kuin sukupuolten väliset erot, ja sen seurauksena nämä ja nuo tahot alkoivat tulkita asian niin että sukupuolten välisiä eroja ei ole lainkaan, ja tukkia suut niiltä tyhmiltä valistumattomilta jotka mitään siihen suuntaan viittasivat.

Suhtaudun varauksella kaikkiin tutkimuksiin ja tilastoihin joissa ihmiset ovat kohteina, ja myös kyselylomakkeisiin ja kysymyksenasetteluun. En vähiten siitä syystä että tukeudun kaikessa viestinnän perusoletukseen siitä että viesti ei yleensä mene perille.

Kerran tehtiin mielipidekysely liikevoittojen verottamisesta. Katu-gallupissa kyseltiin New Yorkin ihmisiltä, oliko "taxation of profits" heidän mielestään oikein ja aiheellista. Tutkimuksen tulos osoitti selvästi että ihmiset eivät puoltaneet sitä. Myöhemmin selvisi että suuri osa jengistä oli käsittänyt sanan "profits" eli tuotot, voitot merkitsemään profeettoja, "prophets". Sankoin joukoin vastustettiin profeettojen verolle panoa.

Silmiini osui jossain lehdessä tieto että maahanmuuton kannatusprosentti Suomessa on noussut. Mitenkähän kysymys oli laadittu? Jos minulta kysytään kannatanko maahanmuuttoa, en voi vastata ennen kuin tiedän mihin tarkkaan ottaen sanon kyllä tai ei. Kenen maahanmuuttoa ja mille paikkakunnalle? Mitä tekemään? Jos sanon kyllä, olenko tietämättäni lähettämässä ryhmän venäläisiä Peräpökiöön hakattaviksi ja heidän autonsa poltettaviksi? Ilman muuta vastaisin kyllä jos tietäisin että maahanmuutto on hyvin järjestetty ja pedattu, tulijat katsastettu, työpaikat taattu ja niin edelleen.
.

4 comments:

 1. Tutkijat eivät ota huomioon, että katugallupit eivät välttämättä ole päteviä.
  En usko että ihmiset puhuvat aina gallupeissa totta...

  ReplyDelete
 2. Tervehdys

  Sepä juuri on ponttini että kaikenlaisten virheiden mahdollisuus haastattelutukimuksissa on niin suuri että en suoralta kädeltä luota mihinkään tutkimuksiin tai tilastoihin.

  Olet oikeassa kun arvelet että ihmiset eivät aina puhu totta. Hyvä esimerkki on kysely naisille ja miehille seksipartnerien määrästä. Miehillä on taipumusta liioitella lukua, naisilla pienentää, mikä käy joskus ilmi tarkemmissa haastatteluissa, esimerkiksi kun otetaan valheenpaljastuskone käyttöön. Sepä olisi kätevä meidän kaikkien arkielämässä :D

  ReplyDelete
 3. Meilla oli yhteen aikaan usein moottoritiekysely. Mista tulette, minne olette menossa, mita teette tyoksenne jne. Koska olimme sita mielta etta se asia ei kuullut kyselijoille vastasimme kaikkiin kysymyksiin ihan vaarin.

  ReplyDelete
 4. Heh :) Olen myös huomannut että ihmiset vastaavat huolimattomasti, "pistetään nyt jotain" että saadaan asia pois päiväjärjestyksestä.

  ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.