Wednesday, August 01, 2007

JÄRJESTYSTÄ KOTIIN

.

We bought a handy teabag dispenser. Ostimme kätevän teepussitelineen, tai miksi sitä voisi nimittää? Annostelijan? Anttilasta.

Siivosin eilen jokusen sotkuisen paperipinon. Parissa paprussa oli jonkun kaverini lähettämiä mustalaisvitsejä niiltä ajoilta kun niitä vielä saattoi kertoa ilman että joutui oikeuden eteen tai paheksuvien katseiden alle. Romanit olivat silloin nimeltään mustalaisia tai manneja. Vitseissä toistui teemoina työn vieroksuminen ja varastelu elämäntapana.

Mitä mustalaismies totesi Neuvostoliiton lipusta? - Kauniit värit mutta liikaa työkaluja.

Tänä kesänä saatiin vihdoin hankittua uudet sängyt, ja eilen ostettiin uudet lamput sänkyjen oheen seinälle. Kyllä niitä etsittiinkin. Aloin jo epäillä että minulle ei mikään kelpaa, mutta yhtäkkiä Prismassa olikin meille sopivat.
Kodin kohennuksen lisäksi siistin tukkaanikin tänään ja lähden kampaajalle.
.

16 comments:

 1. Silmäniloa, -ruokaa, esteettisiä elämyksiä- niitä on mukava hankkia kodin kaunistukseksi.

  Romaani-vitsit helposti naurattavat, mutta syvemmin tarkasteltuna, ei.
  Historia, temperamentti, elämän tapojen erilaisuus on iät ja ajat aiheuttanut valtaväesstössä pelkoja, ennakkoluuloja ja hyljeksintää. Hyvä että asiasta keskustellaan julkisesti.
  Sopeutumattomuuteen ei ole vain yhtä ainoaa syytä, ja niitä on niin puolella jos toisellakin.

  ReplyDelete
 2. Minua on jo pitemmän aikaa kiinnostanut, mikä kasvi mahtaa olla Ritan pöytäliinassa? Itselläni on vakstyyki, jossa lehdet ovat kovasti samanmuotoiset, mutta marjat punaisia terttuja. Siis on hän punainen viinimarjapensas minulla.

  ReplyDelete
 3. Olipa kiva teepurkki, minäkin eilen ostin itselleni teepurkin, kun mies täyttänyt kaikki, hänelle ei yksi sortti riitä. Minä yritin olla pahaa puhumasta mustalisita jo 1960-luvullakin, huumoria ei tosin pidä kieltää.

  P.S.
  Tarjoan suklaata, vaikka eihän sulle yhtä eksoottista :)

  ReplyDelete
 4. (Miten on, onko ajat muuttuneet;
  jag lärde mej äta choklad på finskt sätt;
  ta en bit och bjud andra. Jag blev alldeles chockad, när jag i Sverige för första gången såg att någon åt upp hela chokladkakan själv..

  ReplyDelete
 5. Leonoora

  Romani-vitsailua on syytä rajoittaa. Niillä vitseillä pidetään yllä huonoa stereotypiaa. Esim. lapset voivat pitää asiaa faktana. Minäkin olen iloinen että on avointa keskustelua. Halua siihen itsekin yhtyä.

  Maaria

  Se on muratti. Samantapainen lehti kuin herukassa. Suureksi iloksemme löysimme muutama päivä sitten tuota samaa vahakangasta ja saimme uuden pöytäliinan kuprulle menneen tilalle. Uusi on tuossa kuvassa :)

  Hannele

  Ihana oli suklaatarjoilusi :)

  Meillä ei mies juo teetä, mutta minulla on eri laatuja. Tuossa tötterössä on nyt tavallista teetä mutta pitääpä joskus kuvata yrttiteet erikseen blogiin :)

  En minäkään missään nimessä halua puhua pahaa mustalaisista, enkä huonoja vitsejäkään levittää, mutta jotkut niistä ovat kertakaikkisen sympaattisia juttuja. Ihanaa jos joku romani itse kertoo mustalaisvitsejä. Silloin kai saa luvalla nauraa :)

  ReplyDelete
 6. Hannele

  Hyvät tavat edellyttävät että ei syö suklaata yksin seurassa, näin asian käsittäisin. Olisiko niin että Ruotsissa asiat ovat toisin? En saata sitä uskoa. Aina on kai joukossa niitäkin jotka eivät halua tai kehtaa tarjota muille. Jotkut eivät kehtaa olla tarjoamatta :)

  ReplyDelete
 7. Huumoria pitää olla, mutta sen varjolla ei pidä yleistää, mustamaalata, kaivaa kipeitä haavoja auki.

  Itsensä tunteva ihminen yleensä pystyy nauramaan omille heikkouksilleen ja puutteilleen, kestää kritiikkiä, mutta meitä on myös eri tavalla kehittyviä.
  Työnvieroksujia on kaikissa kansanryhmissä. Ja siinäkin syyt ovat erilaisia, poikkeavat toisistaan (sairaudet, pelot, kouluttamattomuus, kelpaamattomuus jne...) Puukkoja kantavat myös muut heimot, omammekin. Omaa kulttuuriaan, elämäntapojaan haluamme, (todennäköisesti) jok´ikinen
  puolustaa.
  Kansallispukuja jokapäiväisessä käytössä valtaväestömme naiset eivät käytä, mutta monille romaani-naisille se on, luulisin tärkeä nimenomaan perinteitä kunnioittavan identiteetin vahvistaja.
  Kaikkialla maailmassa käytetään kanssallispukuja. Ainakin silloin tällöin.
  Eli jos on omissa asenteissammekin paljon mututuntumaa, eivät romaanitkaan mitään pyhimyksiä sentään ole.
  Vuosisatoja hyljeksittynä olo tosin saattaa kääntyä nurinniskoin, se opettaa häikäilemättömyyteen, mutta sitä löytyy jälleen jokaisesta yhteiskuntaluokasta ja kansanosasta.

  ReplyDelete
 8. Leonoora

  Hyvin kirjoitettu, monelta kannalta. Olin lähtenyt itsekseni lisää miettimään noita Suomen romaneja, ja siksi oli hyvä löytää jatkokommentointisi täältä.

  Fakta on kuten sanot että ei heitä silti pyhimyksiksi pidä korotettaman, vaikka mustamaalaamisesta pidättäydytään :) Hyljeksiminen ja sen vastakohta hyysääminen ovat molemmat pahasta.

  Ekat kerrat kun olen lapsena ja nuorena romaneja kohdannut, avausrepliikki oli "Anna markka". Jätän nyt avoimeksi kumpi osapuoli sen sanoi :D

  ReplyDelete
 9. (Siihen aikaan kesti kait se yksi suklaalevy viikonkin, nykyään näkee sen häviävän muutamassa minuutissa, bussissa, kahvitauolla, lehvassa..)

  ReplyDelete
 10. Hannele, älä muuta virka.
  Suklaa on terveellistä sydämelle.
  Ei tahdo levyt eikä patukat kauan vanheta kaapissa minullakaan, vaikka kuinka yrtän niitä piilotella itseltäni :)

  ReplyDelete
 11. Rita, olen työssäni melkeinpä päivittäin tavannut romaaneja, muutenkin kuin kirjoina, ja minulla on erittäin positiivisia kokemuksia mm. nuorista.

  ReplyDelete
 12. Sinä, Rita, rokkaat! Käypä katsomassa miten ja miksi...

  ReplyDelete
 13. Leonoora

  Työ, työ... missä mie olen kuullut tuon sanan? Ai niin, se oli Kuopion torilla kun poliisi sanoi että mitä työ siinä seisoksitte?

  Heidi

  Sepä hauska idea :)

  ReplyDelete
 14. Miten on mahdollista ettei tuo teeannostin ole vaaleanpunainen?

  ReplyDelete
 15. Elementary, dear Watson. Myynnissä ei ollut vaaleanpunaisia :D

  ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.