Saturday, September 08, 2007

ELÄHDYTTÄVÄ SYYSKUU

.

A wild geranium in our garden a few days ago. It had buds. Nuppuja metsäkurjenpolvessa meidän pihassa muutama päivä sitten.A more recent photo. Now it has flowers. Tuoreempi kuva. Nyt siinä on kukkia.

Itsekseen on lähtenyt leviämään yhdestä yksilöstä jonka ystäväni Päivin pihasta sain. Hän oli tuonut sen kesämökiltä.

Minusta syyskuu on aina ollut vuoden elähdyttävin kuukausi. Ilma on raikasta hengittää. Luonto alkaa hehkua väreissä. Ihmisillä on energiaa kesän jäljiltä. Niin, no... aina on niitä jotka lähtevät tarpomaan alakulon aladobissa heti elokuusta lähtien eivätkä osaa syksystä nauttia.

Me syksyihmiset olemme nyt parhaimmillamme. Fantastinen ilma. Aurinko paistaa. Taivas on sininen. Paikoin pelkkää sineä, paikoin valkoisia pilviä.

Minulla oli vain yksi puhelinoppilas tänä aamuna. Seuraavan nettitehtävän olen laatinut jo eilen. Voin suunnitella mieleiseni viikonlopun. Kalenteriin ei ole merkattu mitään tähän viikonloppuun. Monena edellisenä on ollut juhlia. Lepo ja rauhoittuminen on tervetullutta. Aiomme möyriä ja klipsiä puutarhassa jonkin verran, ja kotitöitä tottakai riittää aina.

Kävelylenkit tuntuvat taidenäyttelyiltä ja elämysrundeilta syyskuussa. Eilisestä muistan yhden upean lentoshown. Harakka kaarsi näkökenttään vasemmalta ja pyyhkäisi kadun poikki maha alfalttia viistäen. Hieno näky josta saatoin nauttia täysipainoisesti koska olin tarkoituksella jättänyt kameran kotiin.

Aavistuksen verran liian paksu vaatekerros. Availin takkia jo alkumatkasta. Loppuvaiheissa huivi pilkotti taskusta, eikä enää koristanut (ja kuristanut) kaulaa. Hanskat oli ensin kädessä, sitten kädessä. Uh, öh, pöh. Soomen keeli ei toimi. Kutsukaa huolto.

Let me rephrase. Yritän uudelleen. Lenkin alussa pistin hanskat handuun. I put the gloves on. Kohta riisuin ne. I took them off. Sen jälkeen kannoin niitä toisessa kädessä. I had them in one hand. Puh kun on vaikeaa jos oikein pyrkii täsmällisyyteen. Ei kieli riitä. Språket räcker inte till. Language is insufficient. La lingua non basta. Die Sprache reicht nicht.

Musiikkina eilen ipodissani EROS RAMAZZOTTIN cd IN OGNI SENSO. Mahdollisesti erikoisinta mitä hänestä on levylle lätistetty. Seitsemäs laulu, AMARTI E L'IMMENSO PER ME, jossa laulaa mukana ANTONELLA BUCCI, on aina elämys, saati sitten yhdistettynä elähdyttävään syyskuun ilmaan ja maisemaan.

Fino a te
ho aperto i miei occhi e vedo
fino a te
amarti è l'immenso per me

anche se
in fondo io non ci credo
penso che
amarti è l'immenso per me

cosa cerco non lo so...

Sen tiedän mistä pidän. Pidän italian kielestä, Eros Ramazzottista, Suomen luonnosta, syyskuusta.
.

8 comments:

 1. Niin, niitä lupauksia pitäisi tehdä syyskuussa, eikä joulun jälkeen..
  (mulla pieni 'palkinto' sinulle ;)
  /Hannele

  ReplyDelete
 2. (jollet tanskaa ymmärrä, niin tuolta löytyy englanniks :)

  ReplyDelete
 3. Minustakin syyskuu on elähdyttävä kuukausi raikkaine ilmoineen ja tekemisen meininkiä sykkivine ihmisineen. Syksyllä alkaa niin paljon uutta.

  Italia on minustakin ihana kieli, siinä on jotenkin uljas rytmi.

  ReplyDelete
 4. Sinullakin keskikesä puutarhassa (midsommar). Minullakin mansikka innostui kukkimaan uudelleen ja joissakin on raakileita.
  Syyskuu on syntymäpäiväkuu. :)

  ReplyDelete
 5. Oi Hannele, sinulla on taas värikästä, raikasta, kivaa blogissa... En ole ehtinyt pariin päivään siellä pyörähtää. Tsekkaan tanskan ja powerit kun ennätän. Englanniksi en huomannut vielä.

  Katriina,

  Meitä syksyn ihailijoita on aika paljon loppujen lopuksi. Aina ilahduttaa kun joku ilmoittautuu :) Italiassako uljas rytmi...? Joo-o, tuossa taitaa olla itua. Ainakin Pavarottin joikaamana.

  Jaska

  Ihan just tulin mansikantaimia kastelemasta. Ne ovat tehneet hullunlailla uusia rönsyjä ja lehtiä, mutta raakileita en havainnut. Sepä ihmeellistä että teillä on :) Mielestäni meidän rodossa on kukkanuppuja.

  Syntymäpäiväkuukausipa hyvinkin! Minulla on 23.9.

  ReplyDelete
 6. Syksyssä on puolensa. Joskus sitä on kesän jälkeen niin "loppu", että kaipaa syksyn rauhaa ja hiljentymistä, luonnon väri-ilottelua.

  Rita, kirjoitit joskus aikoja sitten englannin prepositioiden käytöstä (milloin tulee in, milloin on jne.). Olen hukannut sen. Pitäisi kerrata - muistatko itse, mistä se löytyy? Sen muistan, että siinä oli käytännöllisiä muistisääntöjä ja siksi juuri sen haluaisin löytää.

  Olet hyvin lahjakas kielissä. Muistelisin, että aloitit tuolloin opiskelemaan uutta eksoottista kieltä... Mikähän se mahtoi ollakaan?

  ReplyDelete
 7. Schmooze:
  They don’t limit their visits to only the rich and successful, but spend some time to say hello to new blogs as well. They are the ones who engage others in meaningful conversations, refusing to let it end at a mere hello - all the while fostering a sense of closeness and friendship.

  ReplyDelete
 8. Elegia

  "Väri-ilottelua" - sepä mainio ilmaus ja ajatus!

  Paikan prepositioista in/on/at löydät postauksen ekasta blogistani, Rita Maestrasta. Pääset sinne tuosta sivulinkistä. Eksoottisin kieleni on persian kieli eli farsi. Sitä varmaan muistelet :)

  Kiitos Hannele! Eipä sitten muuta kun Schmoozeilemaan...

  ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.