Tuesday, September 18, 2007

NÄYTTELY CAISASSA

.

Iranian handicrafts on display at Caisa. Iranilaisen käsityöläisperinteen luomuksia esillä kulttuurikeskus Caisassa. Mikonkatu 17 C tai korttelin toiselta puolelta Vuorikatu 14.

NÄYTTELY

We had received an invitation to the opening and went there yesterday. We had a great time and the art was exquisite. Olimme saaneet kutsun näyttelyn toisen osan avajaisiin. Erittäin mukava käynti. Mitä ihaninta taidetta ja fantastisia iranilaisia ihmisiä. Sain tilaisuuden käyttää persian kieltä. Ei se vielä keskustelutasolla ole mutta yhtä ja toista osaan sanoa.


These lovely people are a husband and wife. They spoke exellent English and so did the third person who was in charge of the handicrafts in one room. All very nice friendly people with a remarkable gift. They make those things themselves.

Ihastuttava, ystävällinen pariskunta puhui hyvää englantia, samaten kolmas kumppani, josta en tullut ottaneeksi kuvaa, harmi kyllä. Taidokkaat käsityöläistaidon näytteet ovat heidän omien kättensä tuotetta. Vielä ehtii mennä tutustumaan. Näyttely on auki tänään, huomenna ja torstaina. Sen jälkeen nämä ihmiset palaavat Iraniin.


Qalie irani. Iranian carpets. Iranilaisia mattoja. I think almost all of the people at the opening of the exhibiton were Iranian. Somebody from Afganistan, and two or three who looked Finnish besides my husband and me. En huomannut joukossa kuin ehkä pari suomalaisen näköistä meidän lisäksemme. An honour and a priviledge for us. Suuri kunnia päästä joukkoon.

Tapasimme runoilijan joka on asunut Suomessa 18 vuotta. Hänen kirjansa käännetään pian suomeksi ja englanniksi. Hänen vaimonsa auttoi minua kommunikoimaan myyjän kanssa joka puhui ainoastaan persiaa. Samaten minua auttoi eräs suunnattoman hauska heppu nimeltä Ahmad. Hän on asunut Suomessa 8 vuotta, työskentelee Kinaporin palvelutalossa ja puhuu sujuvaa suomea, jossa havaitsee vanhan kansan vaikutuksen. Lempisanonta oli "hyvät hyssykät", myös saimme kuulla "Voi vinetto" ja "Älä höpsi". Se oli riemukasta, samaten kuin Ahmadin elämänilo. Ääntäkää Ähmäd, olkaa hyvät. Mummot olivat kuulemma palvelutalossa vääntäneet sen muotoon Ahmatti.The venue of the exhibition is at the International Cultural Centre Caisa in Helsinki. Näyttelyn pitopaikka on kulttuurikeskus Caisassa, Vuorikatu 14, toinen kerros. The windows above Karttakeskus. Ikkunat Karttakeskuksen yläpuolella.Shotor dust daram. I love camels. Tykkään kameleista. This handmade box cost 20 euros. Käsintehty rasia maksoi 20€. I bought other things as well. Ostin muutakin. Tuo rasia oli ostoksistani kallein. Hinnat olivat todella edullisia.
.

5 comments:

 1. Kiva postaus mielenkiintoisesta aiheesta. Tutun näköistä! Kun 70-luvulla asuin Baselissa, kävin siellä mielelläni pienissä iranilaiskaupoissa. Ostin tuollaisia pöytäliinoja, vuodepeitteitä ja huiveja, joita pidin päässäni ja harteilla hippityyliin. Ne olivat hillittömän eksoottisen näköisiä eleettömään suomalaismakuun.

  Ihmettelin vähän, kun huivinkäyttöäni katsottiin pitkään, en tajunnut sen yhteyttä mihinkään uskontoon, minä lämmitin päätäni talvella!

  Kävin pari vuotta sitten uudelleen Baselissa ja samanlaisia pikkukauppoja vanhan kaupungin alueella edelleen oli. Olin nähnyt unta niistä jo 30 vuotta. Vielä palaan.

  ReplyDelete
 2. Sellaista laatua mitä meikäläinen ei edes ymmärrä..

  ReplyDelete
 3. Merci, Katriina, tuotapa oli mukava kuulla :) Huivit ovat nykyään tulleet tutuiksi monikulttuurisuuden myötä.

  Hannele

  Auringonkukat "ymmärretään" joka puolella ja muut kukat. Gole aftab gärdun = auringonkukka persiaksi. Sanoja ei välttämättä ymmärretä, mutta kauneus.

  ReplyDelete
 4. Tutunnäköisiä liinoja. Meillä on jatkuvassa käytössä olohuoneessa aika paljon samannäköinen liina, jonka löysin kirpputorilta. Kuviot ja värit ovat kauniita ja hillittyjä.

  ReplyDelete
 5. Hei Anna

  Kiva juttu :) Minäpä pistän lisää kuvia blogiin, kun kerran persiafaneja löytyy.

  ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.