Thursday, September 27, 2007

SUOMEA JA PERSIAA

.

Kamelinkuvin koristeltu iranilainen käsinmaalattu rasiani sisältää sympaattisen muiston. Sain 5 senttiä palkinnoksi hauskoissa olosuhteissa. Kiinnittäkää huomiota välikanteen.

Mieheni ja minä olimme saaneet kutsun iranilaisen taiteen näyttelyn avajaisiin, ja ihastuksekseni muut kutsutut olivat lähes sataprosenttisesti iranilaisia. Olen hupsuna persian kieleen.

Tapasin vilkkaan puheliaan kaverin nimeltä Ahmad. Tuttavuutta tehdessämme aina välillä katsoimme toisiamme hämmentyneen hämmästyksen vallassa: "Miten tuo toinen voi osata minun kieltäni?"

Hän ei ilmeisesti ole 8 vuoden Suomessa olonsa aikana tavannut suomalaista joka osaa persian sanoja. Minua taas kovasti ihmetytti hänen itse opittu suomen kielensä. Se oli sujuvaa, ja siinä oli se hassunhauska piirre että se oli suureksi osaksi vanhuksilta opittua (Kinaporin palvelutalo on hänen työpaikkansa). "Hyvät hyssykät", hän toisteli. Kerran sanoi: "Älä höpsi" selvällä suomen kielellä.

Yllätyskysymys minulle: "Sanopa mitä merkitsee suomen sana HUOTRA!"

"Änk, änk... eikös se ole semmoinen mihin miekka pistetään?". Tein asiaankuuluvia eleitä kuin olisin sovittanut miekkaa tuppeen.

Ahmad kaivoi 5-senttisen esiin, koska oli kuulemma luvannut antaa sen verran jokaiselle joka tuntee sanan.

Kheili mamnua. Paljon kiitoksia. Mieluinen muisto ja mieluinen rasia, josta maksoin 20 euroa. Käsintehty.
.

2 comments:

  1. Minäkin sanon hyvät hyssykät. :) Se kuulostaa hauskalta. En tunne ketään muuta joka sitä käyttäisi.

    ReplyDelete
  2. Niin ja tiesin myös huotran.

    Kävin muuten juuri saksalaissyntyisellä lääkärillä, joka käytti elimistö-sanan tilalla hämäävästi koko ajan sanaa vartalo. En kehdannut korjata koska asia tuli ymmärretyksi.

    Tästä tulikin mieleeni, että tunnen myös saksalaismiehen, joka sinnikkäästi kutsuu kaikkia naisia englanniksi sanalla wife. :) (Johtuu tietty siitä kun saksassa Frau tarkoittaa kumpaakin.)

    ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.