Thursday, October 25, 2007

VÄÄRÄ ÄÄNTÄMINEN ON KUIN PENSASPALO

.

Autumn colours, or is something burning? Palava pensas, vai syksyn värejä?

Katselin juuri TV:stä taistelua maastopaloa vastaan Kaliforniassa. Reportteri sanoi että se on kuin sodankäyntiä. Tajusin miten osuva on sana FIREFIGHTER, jolla on korvattu entinen sana FIREMAN.

Ammatteja ei ole aina helppo nimetä. Voi käydä niinkin että DISHWASHER on sekä kone että ihminen.

KOIRAPOLIISI on ihminen. POLIISIKOIRA on eläin.

Ulkopuolisen on mahdoton tietää onko KALAKUKKO lintu vai kala.

Kieltenopetuksessa kohtaamme aina ilmiön "Opettaja, kieli ei taivu!" Jos on tottunut hahmottamaan -er - päätteiset sanat suomen kirjoituksen ja ääntämisen mukaan, eikä siitä taistele irti, sanoo aina FIGHTER ja WASHER erilaisella päätteellä kuin ACTOR, vaikka niiden tulee kuulostaa samalta heikolta ö-äänteeltä, Amerikan englannissa R-väritteiseltä sellaiselta.

Näkö on mahtavan voimakas suuntaaja oppimisessa. Korvat eivät pärjää silmille millään. Kun MIRROR-sanassa on O, pakkohan siihen on sanoa O, vielä kauan sen jälkeenkin kun opettaja on informoinut että -ER ja -OR lausutaan sanan lopussa samalla tavalla.

Brittienglannissa ei R-elementtiä ääntämiseen, ainoastaan heikko Ö loppuun

AN ANCHOR
A HEATER
AN ACTOR
A TRACTOR
A TRAINER
PAPER

Samaten heikko Ö näiden loppuun

AFRICA
AMERICA
AUSTRIA
AUSTRALIA
ALABAMA

Jos on tottunut siihen että A on kuten suomen kielessä, E kuten suomen kielessä, ER ja OR kuten suomen kielessä, oudon jääräpäisesti pysytään siinä eikä ponnistella englannin kieltä kohti. Tätä opiskelijani itsekin ihmettelevät itseissään, usein enemmän kuin minä, joka olen ilmiöön tottunut.

Lukuisat kurssilaiseni ovat minun kursseillani aloitettuaan päivitelleet sitä että heille ei ole koskaan aikaisemmin kerrottu englannin ääntämisen yksityiskohdista. On vaan ilmeisesti oletettu että "Kyllä ne oppivat sen automaattisesti" kuten eräs kouluttaja kuittasi kun 80-luvulla opettajainkoulutustilaisuudessa käytin puheenvuoron ja ilmaisin mielipiteen että oppilaille pitäisi opettaa enemmän ääntämisen teoriaa. Luennolla oli läsnä 40 kieltenopettajaa, ja itseäni lukuunottamatta KAIKKI nyökkäilivät ja muuten osoittivat olevansa luennoitsijan kanssa samaa mieltä. Tänä päivänä meitä on jo enemmän jotka ovat sitä mieltä että pelkkä malli ja kielelle altistaminen kerran pari viikossa ei riitä antamaan opiskelijalle oikeaa ääntämistä.

Jos ei ihan alusta alkaen opi kohdekielen oikeaa ääntämistä, väärä käsitys ja väärä tottumus leviää kuin pensaspalo. Sitten kun vihdoin aikuisiässä hakeutuu oppimaan kunnollista kielitaitoa, pensaspalon sammuttaminen ja hallintaan saattaminen ei tapahdu hetkessä. Viisainta olisi kun ei alunperin olisi huolimaton.
.

No comments:

Post a Comment

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.