Friday, November 02, 2007

SYKSYJUHLAA JA ARKEA

.


Tuttu kävi viikko sitten Lontoossa. Tavarataloissa täysi joulurieha päällä. Minä nautin vielä syksyn väriloistosta, enkä kaipaa joulun värejä tippaakaan. Halloween-oranssit jäävät kiireen vuoksi lähes huomaamatta. Liika on liikaa. Kannattaa karsia, niin ei tarvitse kyllästyksestä kärsiä. Tässä kuussa odotettavissa Thanksgiving-juhla ystävien kanssa. Sen jälkeen ajattelen jouluun suuntautua ja siitä piristyä.

Pitää muistaa että huomenna ei pääse kauppoihin, vaikka itselläni onkin työpäivä.

Pyhäpäivistä ja työpäivistä tuli mieleen; oletteko huomanneet mikä ylitarjonta on jo pari vuotta ollut sanalle "arki". Ennen sanotiin "elämässäni" tai "tavallisessa elämässä". Nyt kaikki tapahtuu ihmisten "arjessa". Vähän pöhkönä tuijotin lehtiartikkelia jossa puhuttiin "koulujen arjesta". Yritin käsittää sen vastakohtana koulujen pyhille, mutta tulin sitten siihen tulokseen että kirjoittaja tarkoitti tavallista koulunkäyntiä, päivästä päivään, viikosta viikkoon. Samantapaista aivotyötä olen harrastanut kun ihminen on haastattelussa kertonut arjestaan sairauden kanssa kamppailleessaan ja minä siinä muutaman sekunnin pähkäilen että voiko sairaudesta pitää viikonloput lomaa, ennen kuin tajuni herää. Sana arki on tullut tarkoittamaan tavallista jokapäiväistä elämää.

Yksi kehitys josta sen yhteydessä pidän, on että arkea on alettu arvostaa monissa kirjoituksissa. Siitä puhutaan jonain miellyttävänä ja tuottavana, ei mälsänä puurtamisena, tavoitteena päästä viikonloppuun. Elähdyttävänä minäkin oman arkeni koen. En vaan kutsu sitä arjeksi, vaan elämäkseni. Varsinkaan kun en pidä säännöllisiä viikonloppuvapaita.

Toinen minäni kutsuu itseään ARKITERAPEUTIKSI ja tarkoittaa sillä sitä että henkiseen hyvinvointiinsa ihminen ei tarvitse mitään ihmeellisiä, monimutkaisia tai juhlallisia toimenpiteitä. Yksinkertaiset konstit ovat parhaita, vaikka ongelmat olisivat mutkikkaita.

Arki ja juhla
Arkipäivät ja pyhäpäivät
Arkinen ja ... juhlava... juhlallinen
Arkipäiväisen näköinen ihminen ja ... ? Pyntätty... Laitettu... Edustava... Sähäkkä...?
.

13 comments:

 1. Niin toisilla koko elämä vain sitä arkea..

  Livet är en fest.

  ReplyDelete
 2. Hannele

  My life is so great that every day is Christmas :D

  Pessimistin kannanotto: "Life is a lemon and I want my money back."

  Minusta viikko olisi karmea jos olisi kaksi arkipäivää ja viisi juhlapäivää!

  ReplyDelete
 3. ja minusta voi pitää pikku juhlan maanatainakin ;)

  ReplyDelete
 4. Mukavaa pohdintaa - niin ne sanojen merkitykset muuttuvat:) Totta on että vastaparessa arki-juhla ja arki-viikonloppu tai arki-pyhä arki saa eri merkityksen.

  Toisaalta minä kyllä tarvitsen sitä arkisanaa kuvaamaan arkielämää, koska jos puhun vain elämästä se sisältää myös ne juhlajuhlat ja haluan kuitenkin kertoa että arkielämästäkin voi nauttia yhtä paljon kuin juhlaelämästä...

  Eli ehkä arkielämä on nopsassa nykykielessä lyhentynyt sanaksi arki? Ja merkitys selviää asiayhteydestä?

  ReplyDelete
 5. Hei Inkivääri

  Melkein ajattelin sinua tänään kun käytin currya :D

  Sanojen merkityksestä isoin totuus lienee, että jokaisella on omat henkilökohtaiset käsityksensä sanoista, ja sen lisäksi sama sana tarkoittaa eri asioita eri yhteyksissä.

  Sanat ovat kiinnostavia, liittyvät kiinteästi ihmisen psykologiaan :)

  ReplyDelete
 6. jokaisella on omat henkilökohtaiset käsityksensä sanoista

  Minulla olisi pitänyt olla ihannesuhde, kun ummikkona Ruattiin ja rakastuneena opin kiälen joka sanan selityksen rakkaaltani. Suurempaa yhteisymmärrystä saisi hakea? Mutta vieläkin ihmettelin, miten kävi, kun erotessa kymmenen vuoden jälkeen emme lainkaan ymmärtäneet toisiamme...

  ReplyDelete
 7. Mukavaa viikonloppua kaikille, siinä uusi viikko itää!

  ReplyDelete
 8. Kiitos, Leonoora

  Olen pistänyt uuden viikon alulle laatimalla seuraavan tehtävän nettikurssilaisille :) Kivaa viikonloppua sinullekin. Kävin eilen lukemassa runosi mutta en saanut kommentoitua ekan lukemisen perusteella. Vaatii tarkempaa tutkimista.

  ReplyDelete
 9. Öhhh, oletko selvännäkijä vai olenkos jossain täälläkin tunnustanut intohimoni curryyn?8]

  ReplyDelete
 10. Hah, ei kumpaakaan, vaan kieli-ihmiselle tulee currysta mieleen inkivääri, koska inkivääri eli ginger saattaa merkitä väriäkin, ja se on curryn väriä muistuttavaa :) Sana-assosiaatiot jylläävät pääni sisässä.

  ReplyDelete
 11. Curry sisältää inkivääriä.

  Gurkmeja, ingefära, kanel, kardemumma, koriander, kryddnejlika, muskotblomma, svartpeppar, spiskummin...

  ReplyDelete
 12. Ehhh, ennätin jo lennättää ennenkuin tuli mieleen, että mauste kuin mauste;) Ja että curryssa tosiaan on inkivääriä, mutta sen väriyhteyttä en sitten tiennytkään. Olen vaan oikeasti hulluna curryyn, laitan sitä melkein mihin vaan, mutta kun ei sinulla ole ruokainen blogi niin arvaat vaan kun ihmettelin ensin, että mistä sinä senkin tiesit:D

  ReplyDelete
 13. Niinpäs onkin, että curry on yhdistelmä! Tänään katselen taas maustehyllyä uusin silmin ja ajatuksin...

  OLen joskus ostanut teen mausteeksi tuoretta inkivääriä, mutta en ihastunut.

  ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.