Thursday, December 20, 2007

TOISTOA, OISTOA, ISTOA, STOA...

 • Muistakaa Pelastusarmeijan joulupatakeräys. Christmas is not a Christmas without charity, is it now?

Nuha on alkanut laantua mutta ääni on painuksissa. Mieletön nautinto lojua sohvalla ja lukea. Tänä aamuna sain loppuun de Mellon kirjan Herääminen, englanniksi Awareness eli Tietoisuus. Tällä toisella lukemalla tajusin vielä selkeämmin kuin ekalla kerralla, että juuri hänen kuvaamallaan tavalla valaistuin vuosituhannen alussa, oivallus, ymmärtäminen, ja vapaus. Sitä keveyttä kun painolasti putoaa ja tajuaa että ei tarvitse yrittää muuttaa muita. Riittää kun asennoituu eri tavalla, ja hups, ongelmat aukeavat. 

Riemullista lukea de Mellon julistavan "minä olen ok, sinä olet ok" - filosofian lässytykseksi ja ottavan mieluummin käyttöön "minä olen pöljä, sinä olet pöljä" - asenteen. Olen huomaamattani sitä käyttänyt tyytyväisenä tiettyjen ihmisten kanssa joiden seurassa on aina mukava olo.

Suunnittelen lukea tänään lisää. Kirjahyllyssä on kirjaimellisesti lukemattomia kirjoja, ja nyt on aikaa ja halua. Sairaslomaa ja joululomaa ilman velvotteita. Ei voi kun parempaa pyytää :)

Selasin TV-kanavia, jopa Suomen TV:n mitä en tavallisesti tee. Osuin uutisiin. Mikä siinä on että jokainen haastateltava antaa lausuntoa toistamalla, toistamalla jotain sanaa??? "Onhan se selvä, selvä että tulemme tekemään parhaamme tilanteen, tilanteen parantamiseksi..."

Onkohan tuo tapa, tapa, tullut jäädäkseen? En muista milloin eli-sana juurtui kansalaisten ponsisanaksi, mutta se istuu takuulla niin tiukassa että jokainen, jokainen asiakaspalvelija ilmoittaa kassan kilahdettua hinnaksi: "Eli - viis kakskymmentä." (Tietysti aina eri summa.)

Jos toistamistyyli leviää kassoille, hintaa kertyy jo reippaammin.

Paljonko blogientry lyhenisi jos siitä poistaisi turhat sanat? Mitkä ovat turhia? Deletoisko saman tien kaiken? Hehe.

11 comments:

 1. Älähän nyt kaikkia deletoi Rita. Onhan sinulla paljon hyviä sanoja jotka voivat tarttua paksuun päähämme.

  Esim. charity (lähimmäisenrakaus,hyväntahtoisuus)

  Joulun aikaan tuo mieli voi avarasydämiselle hiukan pulpahtaa pintaan arjen kamppailun keskellä. Eikä hän ole kuin ulkokullatut, jotka ostavat lahjojakin yleensä menneen vuosien syntien peittelemiseksi. Tai rauhoittaaakseen huonoa omaatuntoaan monien laiminlyöntien vuoksi.Siinäkin he siis ajattelevat ensisijassa itseään.


  Jouluhan on Jeesuksen,Rauhanruhtinaan,juhla.


  Jouluun liittyy Jeesuksen,Marian,enkelienja paimenten lisäksi mm.Itämaan tietäjät.

  Olivatkohan he viisaampia kuin nämä äsken valitut EU-viisaat? Valitettavasti Eu-viisailla ei taida olla Jumalan tähteä johdattamassa.Ja tuskin sieltä löytyy tarpeeksi notkeaselkäisiä Jeesusta Herrana kumartamaan.

  Vaan ajattelehan Rita, miten hyvin Itämaan tietäjät tunsivat Messiasprofetioita? Ja siksi vahvassa uskossa he lähtivät liikkeelle etsimään luvattua Messiasta. Etsitkö sinä lukija,Jumalan ilmoitusta syntitaakkojesi tai ongelmiesi ratkaisuksi?

  Herran Hengen innoittamina he lähtivät liikkeelle. Varmasti heille olivat tuttuja mm. nämä profetiat:

  Jeesuksen syntyminen Beetlehemissä:

  ” Mutta sinä, Beetlehem Efrata, joka olet vähäinen olemaan Juudan sukujen joukossa, sinusta minulle tulee se, joka on oleva hallitsija Israelissa, jonka alkuperä on muinaisuudesta, iankaikkisista ajoista.” Miika 4:1


  Jeesuksen neitseestä syntyminen:

  ”Katso,neitsyt tulee raskaaksi ja synnyttää pojan ja antaa hänelle nimen Immanuel (Jumala meidän kanssamme) Jes.7:14.

  Lävistetyn Jeesuksen paluu Kunnian Kuninkaana:

  ”Ja minä vuodatan Daavidin suvun päälle ja Jerusalemin asukasten päälle armon ja rukouksen hengen. He katsovat minuun, jonka he ovat lävistäneet.... Sak 12.10


  Nämä Raamatun Jumalan vahvistamat ilmoitukset tulivat profeetta Miikan,Jesajan (molemmat toimivat n. 740-687) ja Sakarjan (n.500 eKr) kautta.

  ReplyDelete
 2. Oi, siinäpä tuli Sanaa komeasti ja pitkästi, oiva joulusaarna :)

  De Mellon kirjassa mainittiin sama minkä olen itsekin havainnut; monelle joulutraditiot, joulupata tms. ovat pakkomielle, eivät aito hyvä teko. Toisille se on keino lisätä omaa joulumieltä ja tunnelmaa. Minusta se on myös valtavan hyvä tapa saada kodin kaapeista tavaraa kierrätykseen. Tänä vuonna pistin pataan muun muassa aika hyvä teräksisen vesipannun, koska meillä oli kaksi.

  Jesuiittaveli de Mellolla oli aika tavalla sanottavaa raamatusta ja Kristuksesta, ei mitään erityisen sovinnaista tai perinteistä. Tarkkanäköisesti katseli tapauskovaisia ja muita "harhautuneita". Kiinnostavia näkökulmia.

  ReplyDelete
 3. Kuulostaa ihan pääministeriltä ja hänellä kuulostaisi olevan lievää änkytystä? Vai onko se vaan paha tapa? Saahan toistolla tyhjään lauseeseen lisää pituuttakin:) Tai jos kyseessä onkin suomalaiskansallinen tapa ilmaista itseään - jo Kalevalan poljentohan perustuu saman asian toistamiseen, tosin eri sanoilla;)

  ReplyDelete
 4. Tuo ilmiö alkoi mielestäni joskus 5 - 6 vuotta sitten ja levisi kulovalkean tavoin. Outo ilmiö. Mitään poljentoa, pöljentoa siinä ei ole. Jonkinlainen "tuota"-sanan korvike, luulen.

  ReplyDelete
 5. Kyllähän ne maneerit saattavat korvaan sattua...

  Toisaalta olen ajatellut, että täytesanoilla voi olla tärkeä rooli kahdessakin merkityksessä;

  1. Täytesanojen avulla saa lisäaikaa omalle sanottavalleen, voi viestiä kuulijalle että viesti vielä jatkuu kun samalla muotoilee ajatustaan sanoiksi (kärsivällinen kuulija ei näitä vihjeitä tietysti tarvitsisi).

  2. Täytesanojen avulla viesti menee kuulijalle hieman hitaammin niin että tällä on aikaa pohtia kuulemaansa (nopeaälyinen kuulija ymmärtäisi tietysti ytimekkään viestin reaaliaikaisesti).

  -gs

  ReplyDelete
 6. Ei ole turhia sanoja. =)

  ReplyDelete
 7. pienillä
  turhilla
  sanoilla
  kosketamme
  taivasten
  portteja

  ReplyDelete
 8. sikuri5:52 am

  Ehkä turhia sanoja ei ole, mutta me käytämme turhia sanoja, kuten gnothi sanoi saadaksemme lisäaikaa tai hämätäksemme tyhmät aikeemme. Taivasten portit aukeavat ajatuksillamme, sillä turhat sanat ovat kuin arvonsa menettäneet pesetat, dollarit, eurot.

  ReplyDelete
 9. Kiitos sanoistanne, Gnothi, Olematon, Hallatar ja Sikuri

  Hyvät sanat, turhat sanat, ilkeät sanat, hyödylliset sanat, valheelliset sanat...

  Siinä toistamisasiassa itse asiassa eniten ihmettelen sitä miten joku "juttu" voi levitä yksilöstä toiseen kuin flunssaepidemia ja sitten ehkä jäädä päälle.

  ReplyDelete
 10. nuo toistot voisivat olla hyvä keino, koska itse joudun miettimään paljon mitä sanon samalla kun olen sitä sanomassa, koska suomenkieleni ruostuu, niin että kuulija voisi yhtä aikaa kuunnella ja ajatella, eikä turhautuisi joutuessaan kuulemaan "yhm, ööh, äh" jne. :)

  ReplyDelete
 11. Onhan siinä kieltämättä hyötynäkökohdat :) Sekä puhujan että kuulijan kuvakulmasta. Ikävä kyllä ärsytysfaktori voi koetella kuulijan hermoja ja viedä huomion pois varsinaisesta asiasta.

  ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.