Thursday, January 03, 2008

FIILIKSIÄ JA EMOOTIOITA

I'm reading about emotional intelligence.
 • Luen tunneälystä. Kuvan voi klikata isommaksi jos tekijöitä haluaa tsiigailla. En lupaa tehdä aiheesta postausta elämäntaitoblogiini, mutta sanon "ehkä".  (Mainittu blogini haettavissa nimellä Arkiterapeutti Kops.)
 • Kun ajatukset hupsahtavat aina välillä englanninkielisiksi, kuten minulle tapahtuilee, tuntuu hassulta fiilikseltä että "tunne" on "feeling" tai "emotion". I have a feeling I should have two words in Finnish, too. But we don't. Do we? 
 • Tunteiden säätely on taito jota kannattaa miettiä ja opetella. Muidenkin kuin äkkipikaisten. Sekä oman henkisen hyvänvoinnin kannalta että sosiaalisen kanssakäymisen kannalta, siis muiden ihmisten seurassa hengailua ajatellen. 
 • Yksi aste lisää viihtyvyyteeni: sain kortin jolla Ruotsin TV näkyy ja kuuluu. Olen ollut kuukausimääriä ilman Sverige-yhteyttä. Nu kan man njuta av riksvenskan igen. Åj miten toppen fiilis! Rootsin keelen taito alkaa palailla pätkittäin... åhhåh, håpsis. Hyvä kanava radion korvikkeeksikin. Puheåhjelmia ån paljån. Kuulokkeet vaan päähän ja kotitöitä tekemään samaan aikaa. Siltä varalta että joku kysyy, vastaan että oikeaa radiota en ole totutellut käyttämään. Mutta älkää kysykö. Uuden vuoden lupauksiini kuuluu välttää liiallista blogeissa ja kommenttilaatikoissa viipyilyä. Postauksiakaan en aio enää tehdä joka päivä kuten ennen. 
 • Ikääntymisen merkki: ihmiselle tulee "minun nuoruudessani" tai "ei minun nuoruudessani" - tyyppisiä ajatuksia. Minun nuoruudessani sanottiin "samanlainen". Nykyään se on "identtinen".  "Heillä on identtiset puvut." (***Päivittelyä***)
 • New year's resolutions: I'm going to spend a bit less time in Blogistan.
 • Uuden vuoden lupauksiani: Aion kuluttaa vähemmän aikaa blogimaailmassa ja muutenkin uudelleen organisoida ajan käyttöä. Virkistävää muuttaa tottumuksiaan silloin tällöin. Vuodenvaihde on otollinen virstanpylväs siihen.
 • I'll see you when I see you.
 • Kun seuraavan kerran näette minut, olen palannut.

11 comments:

 1. No ei tuommoisia lupauksia saa tehdä:/ Ei vaiskaan, täytyy tehdä, jos tuntuu että homma vie liikaa aikaa joltain toiselta... Ja viekin kyllä - minulla on täällä nyt usiampi henki jakamassa nettilinjaa ja sen huomaa, sivujen avautuminen on hidasta ja yllättävän paljon aikaa hupsahtaa koneella...

  ReplyDelete
 2. Niin, ja minä vietän muutenkin aikaa netissä kun opetan nettienglantia, sekä kirjoitan. Hyvä on jos voi toimia siten että viihtyy eikä bloggailu tunnu pakkopullalta, tai turhan jaarittelulta. Parasta on jos hauskasta bloggailusta on hauskuuden lisäksi oppia tai muuta hyötyä.

  ReplyDelete
 3. Hmm... tunneäly, peikko on sen kuullut ennenkin, muttei ole silti tuntenut mitään älyä. Jospa joku joskus komentaisi kunnolla.

  ReplyDelete
 4. Minulle on tullut käsitys sanoista feeling ja emotion, että niiden ero on seuraava: feeling on yleinen tunnetila vailla kohdetta, emotion on määrätty tunne jostakin ja siihen liittyy siten kognitiota eli kohdetta koskevia uskomuksia, arvioita (tunnen esim. vihaa/pelkoa jostakin ja jonkun syyn tähden).

  Fiilarit voivat olla esim ruumiillisia tuntemuksia ja haluja, joilla on fysiologinen pohja. Ne eivät tarvitse viittausta tietoon tai ajatteluun.

  (tämä jako selitetty hyvin mm. Tapio Puolimatkan kirjassa: Kasvatus, arvot ja tunteet.

  Käsitys tunteiden irrationaalisuudesta liittyy puolestaan valistuksen jälkeiseen jaotteluun, jossa tunteet ja järki asetettiin vastakohdiksi. Tunteet ajateltiin vain järkeä sumentavaksi asiaksi. Aika on ajanut ohi tällaisen jaottelun. Tuo jaottelu on ollut vain väliaikainen mielenhäiriö. Tunneteoriat nykyään ammentavat paljon aina Platonista ja Aristoteleesta asti.

  ReplyDelete
 5. Pitääpä pistää tuo Tapio Puolimatka korvan taakse.

  Englannin kielessä feel, feeling on tietenkin myös yksi viidestä aististamme, tunto, tunnustella etc.

  Joo, tänään juuri pääsin lukemisessa kohtaan jossa todettiin että ennen aikaan pyrittiin tilaan jossa järki vallitsi ja tunteet jätettiin sivuun. Nykyään sitä vastoin halutaan järki ja tunteet keskinäiseen sopuun ja tasapainoon.

  Kiitos kirjoittamastasi, Puujalka.

  Ja Isopeikko, tunneälyä pystyy oppimaan ja tunnistamaan ja tuntemaan. Käsittääkseni pelkkää älyä ei oikein voi kasvattaa, sitä mihin älykkyysosamäärä viittaa. Ellei ole väite puppua.

  ReplyDelete
 6. Nii, kaikki mikä ei antoisaa, on hyvä vähentää.
  Blogimaailmassa löytyy toki ideoita ja on elävempää kuin moni kirja.

  Mut minähän en ole mikään retreat-ihminen, tykkään kun vilisee ihmisiä ja tapahtuu ja kohtaa muita. Eläviä.

  ReplyDelete
 7. "Retreat-ihminen" - sepä hauska ajatus. Taidan olla osa-aikaisesti retriittimallistoa ja osa-aikaisesti hyvin seurallinen. Tulee kyllä selvä fiilis kun tajuaa että liika on liika, tai että nyt tarvitaan lisää tsäpinää...

  Hyvin sanottu että blogimaailma on elävämpää kuin moni kirja. Pätee moniin blogeihin - ja moniin kirjoihin, mutta poikkeuksiakin riittää :)

  ReplyDelete
 8. Älykkyyttä ei oikeasti ole olemassa. Se on vain yksi näkökulma asioiden tarkastelemiseen. Ainakin tästä näkökulmasta katsoen.

  ReplyDelete
 9. isopeikkohan sitä

  IQ, EQ, BQ, SQ
  Bara fråga om definitioner, våra egna definitioner

  ReplyDelete
 10. Sitä mitä nimitetään älykkyydeksi on jossain luokituksessa 7 eri sorttia. Jossain toisessa luokituksessa se on erotettu 20 eri lajiksi. Tunneälyä ei ole kai vielä oikein osattu kirjallisilla testeillä todentaa, mutta sen tutkiminen on hyvässä vauhdissa.

  ReplyDelete
 11. kunhan ei mene niin kuin vuosikymmnet määriteltiin, että hän joka osaa pirtää pisteen neliön keskelle on älykäs - ja näin määriteltiin kaikki luonnonkansat tyhmiksi

  ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.