Tuesday, September 30, 2008

Vaihtoehto opin saunalle ja opinahjolleEnglantia nollatasolta ei oikeastaan ole, koska kaikki osaavat englantia jonkin verran. Sen oletuksen pohjalta vedin tänään ensimmäisen istunnon uudelle opiskelijalleni. Valitsin alkupaloiksi värien nimityksiä. Syötin sanoja siten että hän kirjasi kuulemansa "suomeksi", eli eräänlaisena valmiina ääntämisohjeena. Samalla hän sai kosketusta englannin kielen äänteisiin. Muutaman värin hän tunnisti hetken muisteltuaan, red, black, brown. Sitten hän sai korjata kirjoittamansa englannin oikeinkirjoituksen mukaiseksi, ja samalla annoin pikkutietoja, kuten että E-kirjaimen nimi on /ii/. Tunti meni joutuisasti ja hauskasti ja niin innostuimme onnistumisestamme että hän tulee toisenkin kerran tällä viikolla. Maltan tuskin odottaa. Löysimme yhteisen sävelen eikä oppimisessa ollut häivääkään vanhaa Jukolan poikien aapeeseetä.

Eh, ja peruskoulussa opettavalta ystävältäni tuli stressinen meili, jossa hän toteaa, että työlään kokeen laatimisen vuoksi hän ei ehdi tavata minua huomenna koulusta päästessään kello 12.15, kuten olimme suunnitelleet. Tänään hän joutui vielä jäämään opettajainkokoukseen ja illalla pykää sitä koetta lisää. Voi itku mitä tuo kouluopettajan elämä aina välillä on. Muistan ne ajat kyllä vielä. Meilasin hänelle että menen häntä katsomaan joka tapauksessa kävelylenkilläni. Piipahtakoon sitten vaikka vain 10 minuutiksi ulos opinahjosta jossa oppia taotaan noin uutterasti. Mahtaa olla kuuma tuo opin sauna. Pitäisköhän ottaa vihta mukaan?

Kouluista puheenollen, ihmisoikeusasioita hoitava ystäväni Kyllikki sähköpostitti että oli käynyt Kauhajoella viemässä ohjekirjasia joiden avulla ympäristöä tehdään turvalliseksi. Hänen järjestönsä hankkii niitä lahjoitusten avulla. Kyllikki pyysi minuakin lahjoittajaksi. 12 kirjasta maksaa 20 euroa. Saan pian sellaisen nähtäväkseni.


6 comments:

 1. Opin sauna autuas aina, sanoo oppimista kunnioittava Suomen kansa. Ota vasta mukaan. Ahjossa säkenet sinkoilevat, ota ruiskupullo mukaan.
  Odotan mielenkiinnolla, mitä turvallisuuslehtisessä sanotaan.

  ReplyDelete
 2. Utukka: Kouluympäristössä viihdyn. Se on minun elementtini, silloinkin kun hikoillaan, mutta oikea sauna on meikätytölle liian kuuma :D

  Minäkin odotan mielenkiinnolla. Heidän ihmisoikeusvihkosensa on hyvää asiaa, joskin käännetty suomelle josta englanti paistaa läpi.

  ReplyDelete
 3. Nollatasoa on, en osaa kyllä yhtään sanaa ranskaa, en edes "ei", en monesta kielestä tiedä yhtään mitään...

  ReplyDelete
 4. Ruattalaisia opetellessani aloitin aakkossista, niistä suurista eroista. Eka illan jälkeen kuulostivat kuin maassa syntyneiltä ;)

  ReplyDelete
 5. Hannele: Jos opettaisin sulle ranskaa, huomaisit heti kättelyssä että et ole nollatasoa. Ruotsin pohjalta tunnet jo en/ett - systeemin ja valtavan määrän ranskalaisia lainasanoja, ridå, ranskaksi rideau, ranskan sana "vesi" on eau, lausutaan kuten å, adjö ranskaksi kirjoitettuna adieu, eu sanotaan ö ......

  Mun kielikoulussa on iloinen asia kertoa että asiakas on väärässä kun väittää että ei osaa :D

  ReplyDelete
 6. en ossaa

  en edes kuule

  ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.