Sunday, November 02, 2008

PäivälliskutsutMinut haastettiin eilen blogimaailmassa kuvittelemaan tilanne jossa minun kuului valita päivälliskutsuille pöytäseurakseni kuusi historian henkilöä.  Voisin koostaa seurueen jossa älykäs keskustelu säkenöi. Ihmeellinen sattuma. Menin eilen oikeassa elämässä kutsuille joilla älykkäät, lämpimät, säkenoivät (nykyhistorian) ihmiset keskustelivat. Uskokaa tai älkää, heitä oli kuusi.  

Kutsujemme emäntä, amerikkalainen Susan, on asunut Suomessa 35 vuotta. Hän opettaa englantia Keravalla, ja vaikuttaa asioihin muun muassa bahai-yhteisössä. Kuvassa yksi hänen kauniista, äidiltä perityistä kupeistaan. Kiitos Aarnen ja Sirpan, sain kuvan, vaikka oma kamera ei ollut mukana. 

Olin etukäteen ajatellut pääseväni tapaamaan mielenkiintoisia tuttavuuksia, uusia kasvoja, ja mites kävi? Kolmet kasvot kuuluivat ihmisille jotka olen tavannut amerikkalaisen ystävämme Belindan Thanksgiving-kutsuilla. Siis tutut naamat, hah hah. Kaksi kutsutuista oli minulle ihan uusia tuttavuuksia, ja tokihan on niin että muidenkin kanssa tuttavuus on vielä alussa. Jatkamme toivottavasti Belindan kutsuilla tässä kuussa. Kävi ilmi että Susan ja Belindakin tuntevat toisensa. It's a small world.

Aloitimme keskustelutilaisuudella Susanin perheen viihtyisässä olohuoneessa, jonka ikkunoista avautui näkymä isoon puutarhaan, missä kurpitsaakin kuulemma kasvaa. Tänä vuonna vaan eivät kasvaneet kunnon mittoihin.
 
Kävimme kaiken keskustelun englanniksi. Helena, peruskoulun opettaja, naimisissa amerikkalaisen kanssa, kertoi sujuvasanaisesti ja eloisasti lasten hyvekasvatuksesta. Erittäin ajankohtainen aihe näinä koulusurmien ja koululaisten masennuksen aikoina. Hänellä oli lähdeteoksena englanninkielinen opus josta löytyy hyveitä peräti 52. (Palaan tähän aiheeseen myöhemmin joko tässä tai kakkosblogissani, Arkiterapeutti Kops). 

Sirkka, joka on kääntäjä (englanti-suomi) käytti puheenvuoron ja pohdiskeli aihetta lojaalisuus versus porukanpetturuus tai kaverin luottamuksen pettäminen, tapauksissa joissa on jotain pahaa tapahtumassa ja sen voi estää lavertelemalla asiasta eteenpäin. 

Kun mainitsen että Aarne ja Sirpa ovat kouluttajia ja laajalti matkustaneita, saatte idean siitä miten oivallinen keskusteluryhmämme oli. 

Päivi, uusi tuttavuus, naimisissa palestiinalaisen kanssa. Ryhmämme yhteiset lonkerot ulottuvat laajalle maailmankartalla, lähi-itäänkin. Susanilla oli keittiön seinällä mitä kiehtovin kartta bahailaisuuden levinnäisyyden maista. Arabialaisella ja /tai persialaisella kirjoituksella sekä meikäläisellä tekstillä sanoitettu. Irak ja Iran piirtyivät muistiini. 

Kahvin ja teen kanssa saimme lähi-idän herkkua, Turkish delight, toiselta nimeltään lokumi. Marmeladin tapaisissa makeisissa oli eri makuja. Mansikanmakuisissa tuntui ruusuveden aromi.

Hyvät ystävät, hyvä keskustelu, ruokaa... Siinä on miellyttävän tuottoisan elämän eväät. Jäi lämmin mukava olo eilisestä. 
 

5 comments:

 1. Rita, laajasta kansainvälisistä tuttava- ja ystäväpiiristäsi päätellen sinä sopisit myös blogistanin suurlähettilääksi ja diblomaatiksi.

  ReplyDelete
 2. Kuulostaa oikein kivalta (vaikka eihän koulumurhat nyt ihan arkiruokaa ole, ei kaikki sairaat juokse aseitten kanssa)

  ReplyDelete
 3. Olen joskus saanut lahjaksi rasian Turkish Delightia, itse asiassa se taisi tulla yhdeltä tutulta turkkilaiselta, joka varoitti että jälkiruokakarkkia on länsimaisena variaationa joissakin kaupoissa, että on aina katsottava missä se on tehty.

  ReplyDelete
 4. Kiitos, että vilautit meille lukijoillekin vähän verhoa. Iltama oli varmasti mielenkiintoinen - olisinpa ollut kärpäsenä katossa kuuntelemassa!

  ReplyDelete
 5. LEONOORA: Hehe, siinäpä idea :)

  HANNELE: Lasten ja aikuisten mieltä ovat kovasti askarruttaneet ne koulumurhat, sekä kaikki niitä seuranneet uhkaukset ja väärät hälytytykset. Vaikea unohtaa kauhutöitä kun tuon tuostakin joudutaan uhkauksen takia koko koulu tyhjentämään ja oppilaat lähettämään koteihinsa odottamaan tilanteen selviämistä.

  RIPSA: Voi olla aiheellinenkin varoitus. Luulen että eilen nauttimamme olivat oikeita. Aikaisemmin olen
  syönyt etnisestä kaupasta ostettuja, persialainen
  omistaja.

  ELEGIA: Iltamiin meikätyttöä ei niin vaan saa. (Iltauninen) Nämä alkoivat kello 13 iltapäivällä :)

  Mielelläni olisi ottanut sinut mukaan. Ole nyt vaan kärpäsenä Blogistaniassa tällä kertaa.

  ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.