Wednesday, November 05, 2008

Ruskaa puskassaNo onpa joulun väriä pensaassa. Marraskuussakin vielä riittää ruskaa puskassa. Vasta loppukuusta päästään nauttimaan taiteellisen kaameasta pimenevästä vuodenajasta lehdettöminen puiden siluetteineen. Parhaimmillaan varhaisaamun tai yön kuutamolla tai kuuran peittämänä päiväsaikaan. 

Olen juuri opettanut englannin kurssilaisille kahdenlaisia sanoja joissa on /w/-äänne. W:llä alkavia kuten WATER, ja QU-alkuisia joissa /w/-äännettä edeltää /k/-äänne, esimerkiksi QUARTER. 

Mikä ahaa-elämys puhelinopetuksessa yhtäkkiä tajuta että WATER on lähes sama kuin QUARTER. Ainostaan sen alkuun sanottavan k-äänteen ero. 

Puhelimessa pääsee irtoamaan kirjoituksesta, vaikka ei tietenkään kokonaan. Näkömuisti on sen verran vahva.  

Jälleen kerran pulpahti esiin se käsitys että Q-kirjaimen nimi olisi muka "guu". Se on kuu. Kuten marraskuun aavemaisen ihana täysikuu. Ih-Q, eiks ookin? Niin jännää että poskia Q-mottaa. Suksinpa tästä Q-seen.


3 comments:

 1. joo, syysvärejä meilläkin

  ReplyDelete
 2. Taitaapa olla aronia-pensas, elleivät vanhat silmäni kenties muutaman näpinjäljen taharaamien silmälasien takaa näe omiaan ? Kuvan pensaasta on useammanlaista iloa. Vihreää vehreyttä, mustia ravitsevia marjoja, ja vielä tämä syysväriloisto!

  ReplyDelete
 3. HANNELE: Miksikähän näitä upeita värejä nimitetään niin epäsopivalla värillä kuin ruska?

  LEONOORA: Pensas on läheisen kadun varressa mistä kuljen usein. Siitä on kuvaamasi kaltaista silmäniloa ohikulkijoille. Marjoja en uskalla poimia mutta linnuilla ei varmaan ole moisia estoja.

  ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.