Sunday, December 07, 2008

Monta tuntia persiaaKaksi ja puolivuotias Mei tätinsä Elinan sylissä. Mein ädillä Mitralla (previously known as Naghmeh) on myös vajaan 9 kuukauden ikäinen Nia-tytär. Isä Amirin käsi kuvassa. Hän ei halunnut isompaa julkisuutta. 

Pienempi osaa seistä mutta ei vielä kävele. Tajusin yhtäkkiä että jos haluan että Nia ymmärtää puhettani minun on sanottava sanottavani persiaksi, joka heillä on kotikielenä. Onpa hyvä että olen tullut opetelleeksi esimerkiksi eläinten nimiä. Lasten kanssa voi aina jutella eläimistä: Lastenkirjoissa on usein eläimiä. Osaan elefantin, apinan, tiikerin, karhun, hiiren, koiran, kissan, hevosen... melkein koko eläintarhan. Opiskelu tuottaa tuloksia. Aina kun olemme persialaisten ystäviemme kanssa, opetamme toisiamme. Eilen autoin Mitraa valmistautumaan suomen kielen kokeeseen ja opetin hiukkasen italiaa Elinalle. He kaikki kirjoittivat persian vihkooni lisää sanoja ja lauseita ja auttoivat ääntämisessä. 5 - 6 tuntia kului hurahtamalla.


Olin tehnyt shotorin ja khukin (kamelin ja possun) muotoisia piparkakkuja, ja muutaman tontun. Mei piti niistä, ja muutenkin arvosti hyvää ruokaa. Mieheni oli kokannut oikein himoonsa; Perunoita, riisiä, broileria ja kirjolohta uunissa. 

Pienempikin tytöistä on jo alkanut syödä ihmisten ruokaa. Vauvaruuat eivät enää kelpaa. 

Ennen ystäviemme vierailua ajattelin että voi voi kun aika kuluu niin nopeasti että kohta he jo vierailu on ohi ja joudumme hyvästelemään, mutta ajatelkaas että me pääsemmekin heille kahden viikon kuluttua. He kutsuivat. Maltan tuskin odottaa.

Itsenäisyyspäivän juhlia en ehtinyt paljonkaan katsella - kuitenkin enemmän kuin tavallisesti koska persialaiset vieraamme katselivat. Amir kertoi kiinnostavan yksityiskohdan aikaisemmilta vuosilta. Iranin suurlähettiläs kätteli ainoastaan presidentin miestä, ei naispresidenttiämme lainkaan. Tuntuu oudolta. Amir oli pöyristynyt, samaten hän vastusti sitä että Tarja Halonen joutui käyttämään huiveja tai huntuja Iranin vierailulla. Hän oli Tarjan tavatessaan jopa moittinut tätä asiasta.6 comments:

 1. Tottakait persialaiset vieranne kiinnosuneet Suomen Itsenäisyyspäivän juhlista, ymärrän. Emmännän ei sovi toihuta keittiössä, vaan seurustella vieraittensa kanssa. Sapuskat oltava sellaiset, että ehtii. Minusta tosi tylsää kylässä, jossa emännästä näkee vain vilauksen.

  ReplyDelete
 2. Mahtavan kuuloista tuollaiset monikansallset kohtaamiset :) Kauniin peiton alle oli päässyt pieni sammunut.

  retroradio on hieno ja tällä hetkellä myös kovin trendikäs!
  Mukavaa alkavaa viikkoa!

  ReplyDelete
 3. HANNELE: En touhunnut keittiössä, haha, väärä syytös, isäntä meillä enimmäkseen ruuat hoitelee. Itsenäisyyspäivän juhlia katselin enemmän kuin tavallisesti kuten tekstistäni ilmenee. Yleensä en katsele, koska ei kiinnosta. Me osaamme kyllä hoitaa kutsut niin että emme kuluta ylimääräistä aikaa keittiössä.

  KETILEIN: Monikansalliset kohtaamiset ovat parasta mitä tiedän :) Etenkin kun on lapsia mukana. Retro on trendiä, ou jee! Kivaa viikkoa sinullekin.

  ReplyDelete
 4. Minä en ole koskaan tavannut ketään, joka puhuu persiaa.

  Olisi kyllä mielenkiintoista kuulla persian kieltä ihan lähietäisyydeltä.

  Olen myös todella kiinnostunut eri kulttuureista.

  Kamelipipari on myös jotakin sellaista, minkä tahtoisin ihan livenä nähdä.

  Sinun elämäsi on mielenkiintoista.

  ReplyDelete
 5. KATJA: Kiitos myönteisestä kommentoinnista. Elämä on mielenkiintoista kun on kiinnostunut ihmisistä ja ilmiöistä. Arvelen että sinunkin elämäsi on kivaa.

  HANNELE: Thanks for your seal of approval:)

  ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.