Wednesday, January 14, 2009

Tomaattisose lätiseeIlman lisättyä sokeria. No added sugar. Tastes lovely and natural. Maistuu raikkaan luonnolliselta. 

Felix is Latin for happy don't you know. Kuvaava nimi. Felix merkitsee onnellinen. Latinaa, ihanaa tomaattisoseen lätinää.

Felix - feline... Cats - Cats-up?  I get it. It's made from cats.

Menin ruokaostoksille Valintataloon. Se on näistä meidän seudun ruokakaupoista ainoa josta olen saanut Chifonet-pölyliinoja. Niitä ei ollut. Mistä niitä nyt saan?

Jokunen bonuskorttitarjous miellytti, esimerkiksi herkulliset riisipiirakat. Käynti ei siis turha. Hiljaista. Kävelin rauhassa katsastamassa hyllyjä, kun ei ollut kiirettä mihinkään. Puhelinopetuksesta lomaa käheän ääneni vuoksi. 

Kassarouva/myyjä poukkoili edestakaisin. Ihmettelin miksi. Muistin 10 vuoden takaisen itsepalvelukirppiksen missä henkilökunta partioi koko ajan käytävillä myymälävarkauksia estämässä. Mielessä kävi että olenko epäilyttävä.

Sain ostokset kerättyä ja menin kassalle. Maahanmuuttajan näköinen noin 9-vuotias poika tuli jälkeeni kassajonoon yhden ostoksen kanssa. Kysyin halusiko mennä edelleni. Ei halunnut. Hänen piti laskea rahojaan.

Pakkailin tavaroita reppuuni kun kuulin myyjän pysäyttävän poistumassa olevan nuorukaisen. Ei äsken mainitsemani poika, vaan paljon vanhempi. Suomalainen, otaksun. Myyjä pyysi poikaa näyttämään reppunsa sisällön. Jatkoin tavaroiden pakkaamista enkä kääntynyt katsomaan, mutta poistuessani näin mainitun pojan, ehkä odottamassa poliisin tuloa. En tiedä mikä on toimintamenettely. Olikohan hänen reppunsa takavarikoitu? Ainakaan sitä ei näkynyt. 

Ikävästi katkesi kaverin päivä, eivätkä myyjätkään tyytyväisiltä näyttäneet. Puhuivat keskenään tässä vaiheessa kassalla. Poika oli yksin sivummalla. 

Lähdin kävelemään kotia kohti ja matkalla mietiskelin miten hyvä olisi aina etukäteen tiedostaa tekojen seuraukset. Säästyisi paljolta.

18 comments:

 1. Ei sokeria sisällä, mutta jotain muuta, sakkariinia, fruktoosia, natriumsyklamaattia. Niin paljon lisäaineita ruuassamme nykyään.

  Luen mehupullojen sisällöt tarkkaan, että varmasti on aitoa sokeria. Nykyään jo vaikea löytää. Fun light mehu sisältää keinotekoista Aspartam, hermomyrkkyä. Kevyttuotteita, kevytjogurtteja ja sellasta ei kannata syödä liikaa. Margariinia en koskaaan, lue mitä lisäaineita on. Tyttäreltäni oppinut.

  Vanhan ajan luonnollinen ruoka paras.

  ReplyDelete
 2. Felix sisältää keinotekoista sukralos makeutusainetta
  (på engelska sucralose)

  Det nya sötningsmedlet sukralos är framställt av socker och 500 gånger sötare än socker.

  - Det låter oskyldigt, säger Göran Petersson, professor i kemisk miljövetenskap vid Chalmers.

  - Men vad man gjort är att man förvandlat ett högst naturligt ämne till ett hälso- och miljöfarligt klororganiskt ämne.

  Delar av sockermolekylen ersätts med kloratomer.

  - Ett sådant ämne finns inte naturligt. Våra mest kända miljögifter är sådana klororganiska ämnen, exempelvis DDT, pcb, fenoxisyror och dioxiner.

  ReplyDelete
 3. Jaaha. Kiitos tiedoista. Luulin kovastikin nauttivani tuosta erityisen maukkaasta ketsupista :D

  ReplyDelete
 4. PS Käytän ketsuppia ehkä kaksi kertaa kuussa.

  ReplyDelete
 5. Maukasta, mutta en lapsille tosiaankaan tarjoaisi kaikkia "sokeroimattomia" lisäaineita.

  ReplyDelete
 6. Mä luen kaupoisss KAIKKI tuoteselostukset;niistä on tullut mulle jo ihan sivuharrastus ;-)Itse yritän olla käyttämättä niin paljon kun vaan voin käsittelemättömiä ruokia,sillä nykyään kaikki valmistuotteet (suurin osa)on täynnä kaikenlaisia kemiaalisia yhdistelmiä.

  Oikeassa olet Rita, paljolta säästyisi jos ensin miettisi etukäteen...

  ReplyDelete
 7. Minullekin kävi niin, että ostin innoissani tuota - lapsille sokeritonta ketsua! Into loppui kotona, kun huomasin vasta siellä, että purkissa onkin paljon pahempia aineita kuin sokeri - aina pitäisi muistaa lukea jo kaupassa:/ Onko felix tosiaan onnellinen, kissa on siis onnellinen:)

  ReplyDelete
 8. HANNELE, YAELIAN, INKIVÄÄRI

  Hyvä että valistatte tuon ketsupin suhteen. Eräs ystäväni osti sitä nimenomaan ja vartavasten lapsivieraitaan varten.

  Aika tarkkaan yleensä mietin mitä lapsivieraille tarjoan. Lapset syövät sitä mitä on. Jos on viinirypäleitä syövät niitä. Jos olisi karkkeja söisivät niitä mutta ei ole.

  Tuoteselostuksiin kannattaa tutustua. Puoliso ja minä syömme paljon hedelmiä, juureksia ja vihanneksia, tosi vähän keinotekoisia pöperöitä.

  Nuoret eivät vielä osaa ennustaa tekojensa seurauksia. Joutuvat vaikeuksiin. Ei käy vanhempiaan kateeksi. (Huh huh)

  ReplyDelete
 9. Täällä on näemmä tuoksuneet herkulliset leipomukset, ja mitä kaikkea mielenkiintoista onkaan tapahtunut sitten viime käyntini!

  Olen samaa mieltä kanssanne siitä, että keinotekoisia makeutusaineita ei tule käyttää, vaikka niitä jopa tyrkytetään. Ennemmin opettelee elämään sitten ilman sokeria.

  Jos minulla olisi pieniä lapsia, en ostaisi heille minkäänlaisia virvoitus- tai energiajuomiakaan.
  Myös irtokarkkihyllyt kassojen edestä siirtäisin heti perimmäiseen nurkkaan kaupassa.
  Ei sipsejäkään lapsille, sillä mm. niissä on näitä transrasvoja, jotka ovat kaikkea muuta kuin terveellistä ihmisen ravintoa.
  Keksit, makeiset, uppopaistetut, eli etupäässä teollisesti valmistetut ruuat mm. sisältävät tuota ed.main. rasvaa.

  ReplyDelete
 10. LEONOORA

  Olen juuri katsellut amerikkalaista dokumenttia siitä miten mainostajat yrittävät kaikin keinoin saada lapset kuluttajiksi. Mainoskamapanjat näyttävätkin tehovan. Vanhempien pitää olla llujatahtoisia, viisaita ja valistuneita jos aikovat sitä vastaan kamppailla. Ei näytä siltä että kovin tehokkaasti, jos ollenkaan, kamppailevat. Ylilihavat lapset on iso ongelma USA:ssa. Samaten Hollywood-tähtiä ihannoivat teinitytöt joihin muotimainokset tehoavat.

  ReplyDelete
 11. Low calorie food - maat jotka vältteevät rasvaa ovat ylipainoisimpia..


  En osta mitään light-tuotteita, enkä antaisi lapselle.
  Yksinkertainen ruoka on parasta.

  Valion kevytjogurtit sisältävät sukralos

  ReplyDelete
 12. Jos oikean sokerin/hunajan jättää pois ruuasta ja vaihtaa makeutusaineeseen, huiputtaa kroppaa. Jää tyhjä tunne, nälkä, ja monet vain syövät enemmän... Paras tietysti, sos oppii elämään vähemmällä makealla. Oikeesti, ei huiputtamalla.

  ReplyDelete
 13. HANNELE: Yksi huono juttu on että mainostajat "valehtelevat" ja kuluttajat uskovat.

  Mainoksissa hoikat ihmiset syövät kevyttuotteita.

  ReplyDelete
 14. Hannele12:40 pm

  Mainostajat sanoneet tuosta sukralos että tehty sokerista, ja tavallaan totta. Kukaa muistaa kemisna tuntinsa? Vaikea kuluttajan ymmärtää, että ihan myrkkyä...

  Kuinka moni jaksaa ottaa kaiksesta selvän?

  ReplyDelete
 15. Tulee mieleen se Tv-dokumentin sokea mies, joka keräsi pihaltaan kaikkea vihreää ja teki tehosekoittajalla siitä aterian.
  Miten hän erotti syötävät ja ei-syötävät kasvit, kun ei nähnyt?
  Maistelemalla!?
  Söi myös muka vieraiden tuomat tulppaanit raaka-ravintona. Mikä hieman kyllä ihmetyttää. Mutta eivät ilmeisesti sittenkään ole myrkyllisiä?

  Ja mies eli vanhaksi.

  ReplyDelete
 16. HANNELE: En minä ainakaan jaksa ottaa selvää - mutta blogikaverit tulevat aina valistamaan :D

  LEONOORA: Outoa, mutta olen kuullut tapauksista jolla on täysin normaalista poikkeava ruuansulatus ja aineenvaihdunta...

  ReplyDelete
 17. Tyttäreni pitä huolen tiedoistani..

  ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.