Monday, March 09, 2009

Keskustelun polut ja ajatuskulutJuomia muutamaan makuun. Näitä voisi terveysvaikutteisiksi mainita. Kokeilimme ruotsalaista luumujuomaa. Ihastuimme. Tänään korkkasimme tuon porkkanankin. Siitä emme oikein pitäneet, kaadoimme appelsiinimehua joukkoon. Guinnessin tapainen Irish Stout kulahti kurkuistamme sutjakasti. Slanja, vai miten kippis kirjoitetaan? At Easter we call the beverage "liquid malt pudding", nestemäistä mämmiä. Oh, mammy! Oh, mama! (City Market Jumbossa ainakin myy noita Eden-juomia.)

Itäkeskukseen avattu uusi iso Prisma. Miten on mahdollista että koko ajan rakennetaan lisää, koko ajan avataan uusia kauppakeskuksia? Onko jatkuva talouskasvu mahdollinen? Maallikkona ihmettelen tuota useinkin, ja varsinkin nyt talouskriisin aikana. 

Aloin lukea kirjaa keskustelemisen ja kuuntelemisen tärkeydestä (Theodore Zeldin), jonka olen aikaisemminkin lukenut. Päivittäin puhumme paljonkin, mutta miten suuri osa siitä on elähdyttävää, innostavaa, kiinnostavaa, hyödyllistä... tai haitallista, tyhjänpäiväistä, repivää, myrkyllistä, hidastavaa?

Kun mielet kohtaavat, kun syntyy kipinä, kun keskustelusta seuraa uusia ajatuskulkuja... Päästäpä tuosta nauttimaan edes kerran kuussa!

Opettajat: Joskus jossain jonkunlaisella opettajalla jossain oppiaineessa mahdollisuus sytyttää kipinä ja saada aikaan säkenöivää keskustelua tai antaa aavistus hyvästä keskustelusta ja herättää halu sellaiseen pyrkimisestä.

Oppiaineenakin voi olla retoriikka, puhetaito, väittely. 

Kirjallisuuspiirissä saattaa syntyä innostunutta juttua joka kehittyy piiriläisten kokoontuessa aina uudelleen. Yksi mäntti voi pilata kaikkien ilon. Negatiivinen, ivallinen tai besserwisser. Yksi muita innostava henkilö nostaa tunnelman kattoon ja kaikkien aivot virittyvät sopiville taajuuksille. Siinäpä mieluisa ajatus. 

Kaikkein väsyttävintä on keskustelu jossa joutuu koko ajan olemaan varuillaan, kuin syytettynä, puolustautumaan, suojautumaan pommeilta joita yksi heittelee, samaten keskustelu jossa toinen yrittää voimakkaasti tuoda julki omia ajatuksiaan, taivutella meidät muut omalle kannalleen, saada meidät luopumaan omista mielipiteistämme.

Opettajan ammattia ajatellen. Siinä sellainen raskas puoli että pitää välittää oppilaille tietoja ja ajatuksia silloinkin kun oppilaat eivät kuuntele. Erittäin raskasta on torjua hyökkäyksiä joita häiriköt äityvät harrastamaan. 

Molemmista kokemusta, vaikkakaan ei isommin. Sen verran että tiedän mistä puhun. Tuosta en välitä mielelläni lähteä keskustelemaan, ellei keskustelu lähde vierimään kevyeen suuntaan. Raskassoutuisiin hyödyttömiin keskusteluihin en suostu antautumaan. Toisaalta en myöskään liian kepeisiin mitäänsanomattomiin höpinöihin. 

Keskustelusta saisi mielellään olla jotain vaikutusta. 

Siitä voisi saada mielenrauhaa, mielenvirkistystä.

Se saisi mielellään johtaa uusille poluille. 
3 comments:

  1. Ai nyt on avattu se Prisma siellä! Katsoinkin kesällä,kun se oli rakenteilla,ja mietin miksi sitä rakennetaan,kun kerran Itiksessä on jo niin paljon ruokakauppoja. No ,valinnanvaraa sitten ainakin on....

    ReplyDelete
  2. YAELIAN: Niin, siellä on iso City Marketkin. Nyt on omat kaupat plussakortin ja ässäkortin käyttäjille ja meille joilla on molemmat. Prismasta saa mieheni lempiomenaa Honey crunchia jota ei saa K-kaupasta. Semmoisia teidän seudun toreja täällä ei ole mutta kaikenlaista ihanaa kyllä :)

    ReplyDelete
  3. Stout aina maistuu, parasta ehkä kauniissa puutarhassa.

    ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.