Thursday, October 29, 2009

Kertokaa mulle Ranskan vallankumouksestaOuto päivä. Heräsin vasta puoli kuusi. Vain yksi opetustunti aamulla ja silti ollut olevinaan hirveä kiire koko ajan. Nopein askelin kauppaan jotta ehdin takaisin kello 11 katsomaan Italian TV:stä kansantuomioistuimen Verdetto finalen tämänkertaisen tapauksen. Miniä haastoi appiukon joka hölötti kaikelle kansalle hänen yhden kerran tapahtuneen uskottomuutensa. Rouva oli kertonut sen miehelleen joka puolestaan uskoutui isälleen. Äänin 7 vastaa 6 valamiehistö päätti miniän hyväksi. Huh kun oli vihainen appiukko muuten. Ihan harmitti katsella ja kuunnella niin tuomitsevaa ukkoa.

Tomorrow I have the immigrant kids' homework club. They have been reading about the French Revolution and I'm supposed to talk about it with them and help them simplify the Finnish in their books in order to make them understand what it says there.

Give me some hints... Teach me something simple and useful about the French Revolution that I can pass on to the children.

Läksykerhossa autan huomenna maahanmuuttajanuoria ymmärtämään historian kirjan tekstejä jotka kertovat Ranskan vallankumouksesta, säädyistä ja valistuksen ajasta. Lueskelin Wikipediaa omaksi avukseni. En ole koskaan oikein syventynyt historiaan, vaikka sitä jouduin luonnollisesti kieliopintojeni yhteydessä yliopistossa tenttimään. Ranskan, Italian ja englantia puhuvien maiden historiaa. Hienoa päästä historiaa oppimaan ja kertaamaan.

Kanssaohjaajani ei pääse mukaan, joten menen nyt yksin. On ollut mukavaa kun Hanna on ollut seurana, mutta eihän minulla normaalistikaan koskaan ole apulaissheriffiä joten eiköhän siitä selvitä. (Kuuluisia viimeisiä sanoja?)

Äkkiä, prepatkaa minua... Mitä hyödyllistä ja yksinkertaista voitte kertoa Ranskan vallankumouksesta?

6 comments:

 1. Kuulostaa tosi viihdyttävältä tuo italialainen TV-ohjelma....Historia oli lukiossa ja muutenkin lempiaiheeni,mutta mitä oikein muistankaan Ranskan vallankumouksesta, Marie Antoinetten tuhlaavaisuuden, Robespierren julmuuden ja sen kuuluisan taulun,jossa Marat makaa ammeessaan murhattuna....

  ReplyDelete
 2. Jaa äkkiä?Muuta ei tuu mieleen, kuin tuo demokratia.
  Ja monet mestaukset..... ja Vapaus, veljeys ja tasa-arvo...ööö liekö niin hyödyllisiä tietoja? 8)

  ReplyDelete
 3. Ranskan vallankumouksesta kertoisin vuosiluvun (1789) ja vallankumoukseen johtaneet syyt (kansan tyytymättömyys, valtiollinen rahatilanne, ihmisten eriarvoisuus). Vallankumous oli askel yksinvaltiudesta demokratiaan. Vallankumoukseen liittyy myös Maximilian Robespierre ja hänen tekemät teloituksensa. Giljotiini lanseerattiin muistaakseni tuona aikana.

  Tähän aikaan liittyy filosofiassa valistuksen aika. Valistusfilosofit uskoivat järkeen ja sivistykseen. He uskoivat, että ollaan menossa kohti parempaa. Valistusfilosofit kritisoivat itsevaltiutta ja esimerkiksi sitä, miten kirkko haali rikkauksia. Valistuksen ajan filosofeja ovat mm. Voltaire ja Rousseau.

  Myöhemmin Napoleon palautti itsevaltiuden Ranskaan ja kruunasi itsensä kuninkaaksi.

  Jos ehdit vielä, niin Historian tuulet (kuudennen luokan oppikirja) on mielestäni tasokas kirja, jossa em. asia käsitellään tarpeeksi selkeästi.

  T: Yks ope

  ReplyDelete
 4. Kylläpä te osaatte paljon! Tuosta kaikesta on hyötyä, KIITOS! Oppilailla on omat kirjat, mutta puutteellinen kielitaito. Yhteistyöllä tästä selvitään ja kuljetaan kohti hissankoetta :)

  ReplyDelete
 5. Hej Rita! Tack för kommentaren på min blogg. Önskar dig en trevlig helg!

  ReplyDelete
 6. Cathy6:38 pm

  Beautiful photos - make me miss autumn in Finland. Just not the same here!

  ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.