Friday, June 11, 2010

Ortalli, Aceto BalsamicoAceto balsamico, balsamiviinietikka oli minulle jokseenkin tuntematon höyste, mauste tai mikä lieneekään. Tulin uteliaaksi kun sain lahjaksi pullon ja mietin kysellä kavereilta neuvoja tai googlata mutta niinhän kohtalo järjesti että tänään hammaslääkärin odotushuoneessa lueskelin pari Avotakkaa ja yhden muun lehden, ja jossakin niistä kerrottiin että juuri tuo modenalainen on kuuluisinta. Luin myös että että balsamiviinietikka on pohjimmiltaan tavallista viinietikkaa johon on sekoitettu rypälemehua ja se on värjätty karamellivärillä tummaksi. Voi käyttää salaateissa ja kalan mausteena ja marinadeihin.

No joo, en tiedä marinadeista mitään, mutta kun meillä sattui olemaan keitettyjen perunoiden ja uunissa paistetun lohen tähteitä jääkaapissa, lämmitin niitä mikrossa lounaakseni ja keplottelin pullon korkin auki. Ei sinänsä monimutkaista mutta kun satun olemaan tämmöinen Hämeestä kotoisin oleva tumpelomallinen professorityyppi, monet käytännön elämän käytänteet ovat minulle outoja ja eksoottisia.

Heräsi kysymys: Lorautanko balsamia kalaan ennen vai jälkeen mikrottamisen? Tein varmuuden vuoksi vähän molempia. Toivottavasti joku valistaa minua.

I had a dental appointment today and as luck would have it, one of the magazines I read in the waiting room had an article on that balsamic vinegar I got from my Italian students. (See the picture) I learnt that it can be used as a salad dressing and also for fish. I'm not much of a cook, so I didn't quite know what to do with it. Today I tried it with the salmon I had for lunch. Leftovers from the other day. The only problem was that I didn't know whether to add it before or after nuking the fish in the microwave. So I did a bit of both. I'm hoping somebody will enlighten me later.

Kun itse olen aina etuajassa, ja hammaslääkäri myöhässä, saan hyötyluvut kaupan päälle. Noista Avotakoista jäi mieleen muutama kodin sisustusidea joita kokeilen heti kun ehdin. Paitsi että lukeminen oli ilmaista, tänään lehdistä nappaamani ideatkin toteutuvat ilmaiseksi. Kaikki tarpeellinen löytyy kotoa ja puutarhasta.

Kuvassa Malmintoria.Hammaslääkärini on Malmintorin toisessa päässä, Päivi Metsola, Hammaskulma, Malminraitti 4. Torikuva on otettu joskus kauan sitten. Hauskoja havupalloja ja söpönhassuja nalleja myynnissä.

Tervetuloa lukijoitten joukkoon, Tuure Niemi.

Hola, Montelabro.


7 comments:

 1. Minulla ei ole hajuakaan balsamicoviinietikasta, joten sen suhteen en osaa auttaa. Tiedän vain että se on hyvää salaatissa :D

  Kiitos, mukava tulla blogisi lukijaksi!

  ReplyDelete
 2. Inkivääri7:43 pm

  Balsamietikka on lempimausteeni, mutta tuoteselosteesi sai minut kyllä vähän hmmm miettimään miksi käytän värjättyä tuotetta, oikeasti sen maku on mielestäni pehmeämpi kuin muiden viinietikoiden8) Ja happoprosentti on sama vaikka onkin lisätty mehua, kuinkakohan? Tai ehkä se perusosa on hapokkaamapaa...

  Käytän sitä paitsi salaattiin mausteena lihakastikkeissa, kalaanpa en ole tullut edes kokeilleeksi, mutta täytyy korjata tilanne jossain vaiheessa:) Laitan sen kypsymisvaiheessa paitsi tietysti salaattiin.

  ReplyDelete
 3. Olen käyttänyt balsamicoa vuosikausia enkä osaisi olla edes ilman sitä. Vinaigrette kastikkeissa,makua antamaan,mansikoiden makua parantamaan jne jne.Sittenän on olemassa sellaisi tosi kalliita balsamietikoita,jotka kai sitten ovat aidompia ja ilman karamelliväriä, mutta niillä sitten onkin hintaa.
  Balsamietikkaa voi keittää kokoon,lisätä hieman sokeria ja vaikka jotain hedelmää,jolloin siitä tulee ihanaa siirappia,ja jo pari tippaa sitä antaa hyvä makua vaikka salaatille.Kokeile myös lisätä balsamietikkaa uunivihannesten joukkoon,antaa ihanaa makua.

  ReplyDelete
 4. Tuo mikro näytti ensin radiolta :) Höh :)

  ReplyDelete
 5. Saaateissa ja marinadeissa balsamicot ripsautetaan kylminä kuten ko ruokakin ja marinadi. Mutta tuohon lämpimään lohi-perunasalaattiin olisin laittanut ripauksen marinadia kylmänä. Kai se lämmitettynäkin menettelee.

  Kaunis kärhö kuvassa

  ReplyDelete
 6. ciao l'aceto balsamico sulle fragole, sulla carne tipo carpaccio è ottimo...

  ReplyDelete
 7. Thanks as a reminder for me that I'm forgot to have a dental check for so many years! Very lazy to go to dentist but I have to now because I have a hole in my tooth...haha!

  Raining here but still hot and humid.
  Don't know what kind of weather nowadays...

  hugs~Jenny:~)

  ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.