Saturday, November 06, 2010

Onko kiusattu tosikko?Luin Iltalehden nettiversiosta jutun jossa lainataan eläkkeelle jäänyttä, kirjailijaksi ryhtynyttä opettajaa Aino Kontulaa. Lainaus:

"Tiedän lähipiiristäni lapsia joita on kiusattu. Mielestäni tärkeä syy siihen on ollut että he ovat liian tosikoita. He ottavat heille sanotut asiat liian vakavasti eivätkä osaa vastata takaisin huumorilla."

Jos olisin lukenut tuon uutisen pari viikkoa sitten, olisin varmaankin pöyristynyt ja alkanut uhota että kaikkia sitä päästetäänkin opettajiksi ja hyvä että on jäänyt eläkkeelle... bla, bla... Nyt, luettuani kuvassa olevaan teosta, (voi klikata isommaksi), arvelen että Kontula on tavallaan "nähnyt oikein" - autismin kirjoon kuuluva Aspergerin oireyhtymä voi tuoda mukanaan sen että lapsi ei todellakaan ymmärrä jos häntä leikillisesti kiusoitellaan. Ulospäin tällainen lapsi näyttää muuten normaalilta. Ellei ympäristö tiedä että hänellä on vajavaiset sosiaaliset kyvyt, ja neurologinen vika, paha heidän on edes ryhtyä arvailemaan että jotain muuta olisi vialla kuin että toinen on törppö.

Aspergerin syndroomasta ei ole ollut tietoa kovin kauan. Surullista jos opettajat eivät siitä tiedä, vaan liittyvät kiusaajien puolustajiin.

(En ole lukenut Kontulan kirjoja. Ainoastaan tuon linkittämäni pätkän nettilehdestä.)

(Asperger-kirjassakin olen vasta edennyt 60 sivua. Saatan puhua läpiä päähäni.)

9 comments:

 1. Asperger-lapset voivat ymmärtää huumoria ihan niin kuin ei-Asperger lapset. Mutta olet aivan oikeassa, että on suurempi riski ymmärtää asioita väärin jos on jollain tavalla autistinen. Kyseessä voi myös olla esim dysfasia (en muista uutta termiä, kutakuinkin spesifinen kielenkehityksen häiriö) joka sekin voi aiheuttaa tilanteita, joissa "kiusattu" ei ymmärrä että kyseessä onkin vain "läpänheittoa" No rajanveto on vaikeaa, sillä jos toinen tuntee itsensä kiusatuksi, niin onko sillä niin väliä mitä "kiusaaja" oikeasti tarkoitti?

  ReplyDelete
 2. Anonymous5:03 pm

  Mnäkään en ole lukenut Kontulan kirjoja, mutta kiinnostuin blogitekstisi perusteella lukemaan Iltasanomien lyhyen nettijutun. Koska jo sinä olit lainauksessasi tuonut Kontulan sanomisen vähän eri valoon kuin se oli Iltasanomissa, voi vain arvailla, miten paljon Iltasanomien toimittaja on "muuttanut" kirjailijan sanomisia.Pitäisi aina olla aika tarkka.

  ReplyDelete
 3. LadyQ: Kyllä aspergereilla huumoria voi olla, kuten sanot :) Siinä vaan käsittääkseni tulee esteeksi se että he tulkitsevat sanontoja kirjaimellisesti, eivät esimerkiksi ymmärrä leikillistä piikittelyä. Jos oireet havaitaan ja ymmärretään lapsessa, voidaan opettaa kanssakäymistä muiden lasten seurassa.

  Luin yliopistossa fonetiikan yleistä linjaa. Harmi kyllä meillä oli tosi vähän dysfasiasta yms. Pitäisikin lukea tuoretta tietoa! Samaten meillä kieltenopettajilla pitäisi olla tuntumaa esim. lukihäiriöön.

  Anonymous: Joo, kyllähän jutut matkalla muuttuvat. Minulla nyt sattui olemaan päällimmäisenä tuo asperger-asia mielessä joten bongasin rivien välistä omaa oletustani :)

  Ehkäpä voisimme mennä googlettamaan Aino Kontulan kirjoja...

  ReplyDelete
 4. Lävet päässä tekevät hyvää tuulettaessaan ajatuksia :)

  ReplyDelete
 5. ISOPEIKKO: :D Tuuletus on hyväksi.

  ReplyDelete
 6. Mulla kyllä rehellisesti sanottuna leimahti tulenkatku korvista, kun luin tuon jutun tosikoista.

  Itse olin aikoinaan erittäin vaikeasti koulukiusattu. Siinä ei paljon tarvinnut ymmärtää tai olla ymmärtämättä huumoria, kun poikajoukoilla oli tapana yllättää ja hakata niin sanotusti ilmat pihalle ja lopulta räkiä päälle.

  Tuo uutinen antaa sen kuvan, kuin vaikeasti kiusatut olisivat jotenkin itse syyllisiä siihen että joutuvat kiusatuksi ja sekös saa näkemään punaista.

  Mutta aspergerlapsien kanssa tilanne saattaa olla tosiaan toinen.

  ReplyDelete
 7. MARIKA: Pahaa minullakin teki heti kun sen luin, KAIKKIEN koulukiusattujen puolesta. Jopa kiusoittelu voi olla kurjaa jos kohde sen itse sellaiseksi kokee.

  Kamalaa, ja ihan uskomatonta että sinua on hakannut kokonainen kusipäinen joukko poikia - ja ilmeisesti useaan otteeseen. Hyi S-tana mitä touhua!!! Olen tosi pahoillani puolestasi. Voin vain toivoa että kukaan ei missään vaiheessa yrittänyt selittää että olit itse tuohon syypää.... Uhrin syyttely on enemmän kuin sielu sietää!

  ReplyDelete
 8. You're right, there is little information on children with Asperger Syndrome. Not effectively capture the jokes is one of its features, or phrases with double meaning, because they understand everything they are told literally. Many teachers and even relatives have impaired the development of these children by lack of information. Greetings.

  ReplyDelete
 9. LEOVI: It's like you say: Not even the family members of the Asperger child understand what is going on. The child looks "normal" on the outside. A bit like with dyslexic children... It looks like they're just not concentrating, or they're lazy or something. Which they are not.

  Thank you for commenting :) I'm a teacher, which makes me motivated, and I also know someone who has Asperger's syndrome, so this is very interesting to me.

  ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.