Wednesday, December 14, 2011

Intialaisia reseptejäHiljattain ilmestynyt, Avaimen kustantama reseptikirja Sormet sahramissa on kuin tilauksesta tehty meille Intian ja intialaisen ruuan ystäville. Kirjan tekijät ovat vanha kaverini Anna Kortesalmi ja uusi kaverini Seija Vilén. Ehkä muistatte, jälkimmäisen esikoisromaania olen esitellyt täällä blogissa, Mangopuun alla. Sekin Avaimen kustantama.

Muutama viikko sitten sain makeaa mausteista teetä intialaisten Amritan ja Charandeepin luona kyläillessäni. "Kunpa osaisin tehdä tällaista" ajattelin. Toiveeni toteutuu, sillä Anna ja Seija neuvovat miten se valmistetaan. Toinenkin toiveeni taitaa toteutua samalla, se että reseptit eivät olisi vaikeita ja aikaavieviä. Aika yksinkertaisilta vaikuttavat selaamisen perusteella, ja kirjan ruokien aineet löytyvät Suomesta. Ei tarvitse Intiaan lähteä.


Suomalaisten ja intialaisten yhteisissä pikkujouluissa huomasin että hyvänen aika sentään, intialaiset ruuathan sopivat suomalaiseen jouluun täydellisesti. Piparimausteet, neilikka, kaneli, inkivääri. Tuo reseptikirja on ihan mainio joululahja !


Tässä minun ottamani kuva Amritan ja Charandeepin kokkauksista. Seija ja Anna ovat niinikään kuvanneet itse omat ruokansa keittokirjaansa. Reseptejä he ovat saaneet lempikirjailijoiltaan joiden haastatteluja voi lukea kirjan sivuilta. Kirja sisältää lyhyitä esseitä ruuan merkityksestä kirjallisuudessa joten se ei ole pelkkä reseptikirja. Ruokien nimet ovat nautinnollista maisteltavaa: Panch pora perunaa, karelapannu, mangochutney, chilisimpukat, agranpata, korianterichutney... Joitakin sanoja muistan maistelleeni Seijan romaanissa Mangopuun alla.

Alkakoon tästä uusi intialais-suomalainen jouluperinne !

13 comments:

 1. Charlotta4:20 pm

  Tosiaan, intialaisessa ruoassahan on piparimausteita! Sopii hyvin suomalaiseen jouluun. Blogilistan kanssa tapahtui ihmeellinen asia: yhtäkkiä en päässyt tunnuksillani sisään, enkä sähköpostiinkaan saanut ohjetta, miten menetellä jos tunnussana on unohtunut. Keksin luoda tunnuksen uudelleen, mielestäni samanlaiset, ja nyt pääsen taas lukemaan blogeja.

  ReplyDelete
 2. Charlotta: En ole mitenkään erityisen paljon suomalaisen jouluruuan ystävä joten sen naamiointi intialaiseksi lisää houkuttavuutta :) Tämä lienee sitä interkulttuurisuutta.

  Olipa outo ilmiö kun blogilista alkoi ryppyillä ! Hyvä että kekkasit keinon, tosi hyvä.

  ReplyDelete
 3. Oletpas onnekas kun saat opastusta ihan kirjan tekijöiltä:)
  Intialainen ruoka on hyvää;aina välillä tulee sitä tehtyä,Ne mausteet ovatkin ihania intialaisessa keittiössä:)

  ReplyDelete
 4. Minua hiukan harmitti, kun tämä kirja livahti minulta ohi. Teen niin mielelläni ruokakirjoja ja kokkaan innokkaasti aina kun vain on aikaa.

  Avasin muuten äsken juuri Robertsin joulukahvipussin, jonka tuoksu oli suloinen...kanelia ja kardemummaa. Normaalisti nautimme Robertsin suklaakahvia. Jos juo kahvia vain aamulla, se olkoon parasta mahdollista.

  Rita,meiltä ovat joululaatikot jääneet pois. Enää teen vain R:lle hämäläistä imellettyä perunlaatikkoa. Kokeilin noin kymmentä ohjetta ennen kuin löysin riittävän herkullisen. Se käy minullekin - kerran vuodessa. Kalaa monella sortilla, mätiä, maksapateeta, savustettu kalkkuna etc.

  Sen tiedän, että intialaisessa ruoassa lykätään kanelitankoja minne vain, ja myös liharuokiin. Kaneli on terveellistä. Ja hyvää.

  ReplyDelete
 5. Good to hear that multi cultures race and multi type of food that you mention here! That's an incredible friendship you have here. Enjoyed!

  Jenny ;~D

  ReplyDelete
 6. Yael: Kyllä, kirjan tekijöiltä opastus, ja kuin tilauksesta! Olin haaveillut siitä että jotain pientä oppisin itse tekemään. Kuules, mitä jos kokataan ensi kesänä intialaista kun tulet eksoottiseen Suomeen :D

  ReplyDelete
 7. Leena: Ei kai tämä kirja vielä sinulta ohi ole mennyt, juuri ilmestynyt :) Tiedätkö, kun luen kommenttiasi taidan tajuta miksi en ole koskaan oikein ihastunut suomalaisiin jouluruokiin... Niistä monessa on sokeria ja muutenkin sellaisia elementtejä jotka itse miellän jälkiruoka-aineiksi. Kuten juuri kaneli. Onkohan niin että makuni on kehittymässä nyt kuitenkin tuohon suuntaan...? Saa nähdä :)

  Imellettyyn perunalaatikkoon en yleensä ole koskenut edes näppylähanskoilla, mutta nyt olen alkanut sitä havitella maistettavaksi.

  ReplyDelete
 8. Jenny: Hello there :) Yes, I enjoy being with my friends from many countries and cultures, and eating different foods. Have a pleasant Thursday! - Rita -

  ReplyDelete
 9. Hihi, et ole koskenut perunalaatikkoon edes näppylähanskoilla. :D No en minäkään. Lanttua syön vaikka monta litraa, mut perunalaatikko ei mee alas.

  Intialainen ruoka on tosi hyvää kun on kylmä vuodenaika, kaikki nuo lämmittävät mausteet. Pitäisi varmaan tehdä se "mulligatawny" jota en ole tehnyt moneen vuoteen, kanakeitto. Palelen koko ajan. Tein siitä ennen kastikkeen riisille kun mies ei tykänny keitosta. Olen myös Yogi-teen ystävä, ayur veda -reseptit oikeasti auttavat vaivoihin.

  Sinulle on haaste Päiväni kuvina -meemiin blogissani. :)

  ReplyDelete
 10. Ill: Sama täällä, lanttulaatikko maistuu ! Kanakeittoako mulligatawny on? Hyvä tietää :) Sana oli kyllä tuttu.

  Voi olla että en saa vastatuksi meemiin, niin hauskalta kuin se kuulostaakin. Tällä viikolla erilaisia päättäjäisiä ja pikkujouluja joihin pitää valmistautua, mutta kiitos. Itse olit toteuttanut sen tosi kivasti.

  ReplyDelete
 11. Hyvää joulua sinulle ja sinun!
  Brad

  ReplyDelete
 12. Why Brad, you said that in Finnish :D

  Hyvää joulua ! :)

  ReplyDelete
 13. carissimi auguri per un felicissimo 2012

  ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.