Friday, November 29, 2013

Jaetun johtajuuden taito, Pauli JuutiPS kustannus on juuri julkaissut Juutin juttua Jaetusta johtamisesta. Kuvaus täällä. Kaikenlainen johtajuus kiinnostaa minua, koska olen opettaja, kouluttaja, ryhmien ohjaaja, kasvattaja. Luen koko ajan jotain ohjaamiseen ja vuorovaikutukseen liittyvää kirjallisuutta itseni kehittämiseksi ja omaksi ilokseni ja inspiraatiokseni.

Kuvassa keskellä on monta vuotta sitten kopiokonefirmasta lahjaksi saamani auki vedettävä karttakeppi. Se toinenkin esine on karttakeppi. Hopeinen, vaikkakin tummunut perintökalu, joka kuului isäni isälle Laurille. Isoisäni oli kaikesta kuulemastani päätellen oikea perhehirmu. Mitä huonoin perheenpää ilmeisesti. Isoäitini pelkäsi häntä vielä silloinkin kun vaarin kuolemasta oli kymmeniä vuosia.

Johtajia, uskonnollisia johtajia, guruja, esikuvia, sotapäälliköitä, liikeyritysten johtajia. Johtoporras, hierarkia, alaiset, esimiehet. EsiMIEHET, hmm...

Mitä johtajuus on? Jos aloittaa selittämällä mitä se ei ole, voi päätyä kahlaamaan kokonaisen kirjastollisen vanhoja johtamisen teorioita ja epäonnistuneita kokeiluja. Virheistä oppii ja mieluummin toisten virheistä kuin omista, mutta voisiko olla kätevintä ja röyhkeintä ottaa valmiit ohjeet ja neuvot alan asiantuntijalta? Onnistuisiko se? Ehkä, mutta kannattaa selittää myös mitä hyvä johtajuus ei ole.

Pauli Juutin mukaan jaettu johtajuus on hyvää johtamista. Vai oliko se niin että hyvä johtaminen on jaettua johtamista? 

"Työyhteisön jäsenet kulkevat samalla polulla, samaan suuntaan, innokkaasti eteen tulevia haasteita kohdaten ja jatkuvasti keskenään keskustellen." (s. 10) 

Jaettu johtajuus ei tarkoita delegointia, vaan sitä että toimitaan yhdessä. Se on yhteisöllistä, mutta myös yksilöllistä. Johtajuus on näennäisen yksinkertainen asia mutta todellisuudessa äärettömän monimutkainen. 

Pauli Juutin kirjasta poimittua: 

"Johtajana kehittyminen on samalla ihmisenä kasvua." 

"Johtaminen on vuorovaikutukseen liittyvä taito."  

"Johtaminen vaatii myönteisten tunteiden viriämistä ihmisissä, muutoin sillä ei ole perustaa."  (s. 59)

Niin jämäkkä tietopaketti ja ajatusten alusta että luen pätkittäin osissa. 

Entuudestaankin omistin johtamistaidon teoksia. Tom Lundbergin toimittama Viisas pomo - kirja tarjoaa filosofisia ja käytännöllisiä lyhykäisiä ja pidempiäkin kirjoituksia, aforismeista kertomuksiin yms kivaa luettavaa aiheesta. (Positiivarit 2005)


Roger E. Allenin kirjan Nalle Puh ja johtamisen taito olen juuri saanut netin vaihtotavarakirppikseltä (WSOY 1999). Annoin vaihdokiksi itse istuttamani anopinkielen ja muratin. 

Harri Palmu, Osaatko kuunnella ja johtaa (Kirjapaja 2003). Ostin sen sen, ja luin, monta vuotta sitten, niihin aikoihin kun suunnittelin ottaa alaisia kielikoulutusfirmaani. En sitten ottanutkaan. Pretty Polly on edelleenkin kahden hengen perheyhtiö. Kirjasta sain kuitenkin verrattoman arvokkaan neuvon ja elämänohjeen, jonka toivoisin muistavani joka päivä:

"Korvat ovat johtajan tärkein työväline." 

Siitä laajennettuna "Korvat ovat arvokas väline kaikissa ihmissuhteissa."Melkeinpä sanoisin että kaikkien tulisi opetella asioita joita johtajuuden taitoa pohdiskelevista oppaista saa lukea. Pauli Juutia voi suositella koska hän on monipuolinen asiantuntija ja kouluttaja, johtajuutta perinpohjin tutkinut. 

Uusinta uutta tällä hetkellä myös Hyvejohtajuudessa. Katsokaa linkki.


No comments:

Post a Comment

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.