Monday, December 02, 2013

Isoäidin perinnetietoa, Elizabeth Drury



Mieheni kokkaa aina viikonloppuisin. Hän laittaa meillä pääruuat. Minä puolestani leivon kakkuja ja piiraita. Parina viikonloppuna olen lueskellut hänelle kirjasta vanhan ajan niksejä. Ollaan nautittu oman keittiön ilmapiiristä samalla kun ajatukset täyttyvät vuoroin nostalgisista ajatuksista, vuoroin kauhistelusta sitä työmäärää kohtaan mikä huushollin pidossa on ollut. Kapioita, öljylamppuja, kristallikruunuja, kynttilöitä, silkkipyttyjä, parsimista, paikkaamista, smirgeliä ja laventelia, hiiriä ruokakomerossa - iik. Elettiin aikoja ennen pesukonetta. 


Kirjassa sivutaan ruuanlaittoa, siivousta, kauneudenhoitoa ynnä muuta. Kerrotaan entisajan emäntien töistä ja siitä mikä oli heidän arvonsa. Suurena hyveenä pidettiin säästäväisyyttä. Kaikki kierrätettiin ja uusiokäytettiin. Sen elämäntavan suosijoita on nykyäänkin. 

Aurinko kustannus Oy. Linkki tässä.

Alkuteos: Tips from the Old Housewives (2003)

Tässä kiva niksi vilukissoille: Lämmitä kirsikankiviä muutama minuutti uunissa. Laita ne flanellista ommeltuun pussiin ja sido pussin suu. Niiden pitäisi pysyä kuumana koko yö. 

Sain äidiltäni viime kesänä ison keittokirjan. Perintökalleus kukaties. Vuodelta 1962, Werner Söderström Osakeyhtiö, suomeksi toimittaneet Fredriksson, Rannikko, Villa. Kirja on auki kohdasta Naudanlihan paloitteluohjeet. 


Pientä kivaa kaihomieltä koen isoa keittokirjaa lehteillessäni, mutta mielen valtaa lopulta helpotus ja kiitollisuus siitä että eletään vuotta 2013. Helppoa ja mutkatonta verrattuna 60-lukuun ja vielä vaivattomampaa verrattuna isoäidin ja isoäidin äidin aikaan.

4 comments:

  1. Sinun kakkusi ovatkin hyviä:)

    ReplyDelete
  2. Jael: Pitäisi pyytää lausunto kirjallisena kun sellaisen saa kuuluisalta ruokabloggarilta :D

    ReplyDelete
  3. Tarvitaan aika iso pöytä, että sillä sopii paloittelemaan kokonaisen lehmän :)

    ReplyDelete

Kommentit ovat tervetulleita. Pyrin vastaamaan kaikkiin.

Julkaisen heti kun ehdin. Iltaisin en tavallisesti ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.

Sana on vapaa, hyvät blogikaverit :)