Tuesday, February 04, 2014

Kurkista avaruuteen, Rob Lloyd JonesLuukut auki ja katse avaruuteen. Tammen juuri julkaisema suomeksi käännetty teos Kurkista avaruuteen on kiehtova sisällöltään ja näppärä graafiselta toteutukseltaan. Lapsille tarkoitettu, mutta tämä kirjahan saa aikuisetkin siemaistua kosmoksen saloihin ja syövereihin. Olisittepa nähneet kun tämä täti sai kirjan käteensä ja näki erimuotoiset ja -kokoiset pahviset läpsykät jotka oikein kutsuivat avaamaan itsensä. 

Kampesin ensimmäisen auki. Se on juuri sopivan paksuinen, ei liian ohutta pahvia kuten joulukalenteri saattaa olla. Avasin seuraavan. Sekin poksahti auki täydellisen parahultaisesti. Miksi ihmeessä kaikkien kaurahiutale- ynnä muiden muka "helposti avattavien" pakkausten tehtailijat eivät hallitse samaa? Blogikaveri Arleenakin sitä manaili äskettäin. Kysyisivät neuvoa tämän kirjan tekijöiltä.

Poks, puks, nips, naps, napsuti, pip, pop, plup... Oho, kuin jonkin voiman vetämänä avasin kaikki pienet ovet kirjan alusta loppuun. Vasta sen jälkeen aloin tutustua teoksen tarjoamaan avaruustietouteen. Se oli niin kivaa että viihdytin ruokaa laittavaa miestäni lukemalla hänelle ääneen kysymyksiä ja vastauksia ja tarinointia kuusta, planeetoista, avaruuslennoista. "Miten maailmankaikkeus on syntynyt?" - Avataanpa luukku. - "Useimmat tutkijat uskovat että maailmankaikkeus syntyi alkuräjähdyksessä." 

Hah, heti muistan suosikkisarjani TV:ssä; The Big Bang Theory, jonka päähenkilöt ovat avaruudesta, tieteistä ja science fictionista innostuneita fyysikkoja. Heistä yksi, Sheldon, on Asperger-henkilö. Useat Aspergerihmiset ovat lahjakkaita tieteentekijöitä ja tutkijoita, ja he saattavat uppoutua hyvinkin syvälle omien kiinnostustensa kohteisiin. 

Outoa jos nämä eivät kiehdo ketä tahansa ihmistä: aurinko, kuu, tähdet, galaksit, maailmankaikkeus, maan vetovoima, astronautti, raketti, kiertorata. 

Kiehtovista asioista puheenollen, tammen lehdet ja tammenterhot ovat aina viehättäneet minua. Tammen kustantamassa avaruuskirjassa on rutkasti vetovoimaa. 

Alkuperäisteos: Rob Lloyd Jones, Look inside Space 


2 comments:

  1. Kyseinen aihe on kiehtova. Olen ollut kuuntelemassa Kari Enqvistin luentoa, ja lukenut hänen kirjansa "Olemisen porteilla". Aika paljon jää kirjastakin ymmärrykseni ulkopuolelle,ja selittihän Enqvist myös alkuräjähdyken teoriaa. Nimi big bang on mukamas harhaanjohtava. Fyysikko selitti kyllä mitä tuolloin tapahtui, mutta arvaapa osaisinko minä sitä täsmällisesti selittää. En osaisi.
    Lohdutti kyllä, kun itse en oikein ole uskonut koskaan mihinkään alkuräjähdysteoriaan, niin ainakin nimi ei oikein vastaa tapahtumaa. :)

    ReplyDelete
  2. Leonoora: Minäkin voisin ehkä alkaa käsittää asiaa jos nimi olisi toisenlainen :)

    ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.