Monday, February 10, 2014

Richard Scarry, Herra Karjulan hassu hattu


Rakastettavia eläinhahmoja, vauhdikkaita tapahtumien käänteitä, kekseliäitä runsaita yksityiskohtia Richard Scarryn tarinassa ja piirroksissa. Tammi 2014.

Englannin kielestä suomentanut Annika Eräpuro. Onkohan päähenkilömme alkuperäinen nimi Mr Hog (tai Hogg)? Pöh, eipäs ollutkaan. Tarkistin. Se on Mr Frumble. 

Kirjan nimi paljastaa juonesta lituskaksi menevän hatun: Mr Frumble's Big Flat Hat. Naurun paikka kirjan lukijalle kun sarvikuono ajaa tiejyrällä hatun lättänäksi. Pitäisikö sanoa kirjan katselijalle eikä lukijalle? Huomaan saavani isoimman nautintoni kuvista. Tarina kulkee siinä sivussa.  


"ISOT luukut pienille käsille". 

Hyvä ajatus. Toimii. Pehmopossuni on kammennut yhden luukun auki sorkillaan ja pitää sitä nyt auki kärsän avulla, jotta näemme jännittävän lähtötilanteen. 

Tuulenpuuska on lennättänyt herra Karjulan hatun ikkunasta ja mukana lentää koko pullea karjummekin. Kohta hän jahtaa hattuaan pitkin katuja, missä kohtaamme Scarryn luomia hahmoja mielikuvituksekkaissa ajoneuvoissaan. Piirtäjällä on ehtymätön varasto ideoita. 


Olen tutustunut Scarryn tuotantoon aikaisemminkin, mutta en suomeksi. Käytän kielituntien oheislukemistona lasten- ja nuortenkirjoja. Olen onnistunut hankkimaan neljä Scarrya alkuperäiskielellä. (Kuvat voi klikata isommiksi.) 

Noista neljästä Billy Dog's Bad Day sisältää mukavan opettavaisen tarinan koulukiusaamisesta. Yhdellä sivulla näkyy herkkukurkkuauto ja porkkana-auto, mutta tässä juuri suomennetussa Herra Karjulan hassussa hatussa erilaisia kulkuneuvoja liikkuu lähes joka sivulla. Otin omien kulkuneuvojen varastojakin esiin mutta eipä niitä näemmä pysty valokuvaamaan eloisasti ja vauhdikkaasti.  

Richard Scarry osaa lisätä piirroksiinsa eloa ja säpinää. Ei voi kuin ihailla ja ihastella. Nostan hattua hänen lahjakkuudelleen ja tuotteliaisuudelleen. 


12 comments:

 1. Peikkokin on lukenut nuo kirjat. Ja kaikki muutkin samanlaiset :) Yhdessä kirjastossa oli ainakin kahdeksan mato matala -kirjaa ja peikolta meni kauan ennen kuin se sai ne kaikki luettua. Ne oli kyllä kaikki samanlaisia.

  ReplyDelete
 2. Tuttuja kirjoja, niitä on aikoinaan luettu lapsille

  ReplyDelete
 3. Isopeikko: Minullakin on Mato Matala. Pistän postauksen kunhan ehdin, jee jee :) Peikko on oikeassa kun sanoo että ne ovat kaikki samanlaisia. Se on hieno asia koska voi aina iloita ennakolta kun tavallaan tietää mitä odottaa. Silti aina yllättyy.

  Arleena: Sinuilla on selvästi hyvä maku :)

  Anna: Niin minustakin. Ihan pakko hymyillä kun lukee ja katselee kuvia.

  ReplyDelete
 4. Kyllä Scarryn kirjoja lainataan kirjastostakin.
  Iloisia muistikuvia herättävä postaus, kiitos!

  ReplyDelete
 5. Leonoora: Kiva että sait iloa, ystäväiseni :)

  ReplyDelete
 6. Viehätyin Herra Karjulasta. Oli juuri eilenvasta tullut Akateemiseen, mutta juttusi innoittamana lähti mukaani odottamaan Pikkupoikien vierailua. On taas Mummilla kivoja juttuja odottamassa.

  ReplyDelete
 7. Inna: Kiva kuulla :) Minullakin on varastot lastenkirjoja pieniä vierailijoita varten.

  ReplyDelete
 8. Iloista Ystävänpäivää sinulle Rita, ja kaikille!

  ReplyDelete
 9. Samaten sinulle Leonoora ystäväiseni :)

  ReplyDelete
 10. Kirjoitin samasta kirjasta blogiini tänään :). Kiva, että löysin postauksesi :)!

  ReplyDelete
 11. Jipii, Bleue, tulen lukemaan sinun tuotoksesi :)

  ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.