Tuesday, April 07, 2015

Georges Simenon - pokkareitaIsäni kirjahyllyssä näin pitkän rivistön Georges Simenonin Maigret-sarjaa (suomeksi), mistä muistin että minulla on kotona muutama ranskankielinen pokkari samaiselta kirjailijalta. Piipahdus netissä paljasti että hän oli belgialainen. Enpä tuota tiennytkään. Oletin ranskalaiseksi. 

Aloin lukea tuota vasemmanpuoleista (La jument perdue; Kadonnut tamma). Se ei taida olla Maigret-sarjaa. Vahva oli oletukseni ranskalaisuudesta ja Ranskasta. Ehdin mielessäni ajatella että kappas vaan, heilläkin on Tucson - niminen kaupunki, ennen kuin käsitin että tarina sijoittuu vuoden 1947 Yhdysvaltoihin. 

Leppoisa kirjoitustyyli tuo lukijan lähelle Curly Johnin henkilöhahmoa ja elämää. Pala palalta saamme tietää aina pikkuisen lisää, sopivasti annosteltuna. Ei mitään "väkevää kerrontaa" tai "suuria tunteita", ainakaan kirjan alkupuolella. Koen suurta nautintoa ja miellyttävää rauhaa  tarinan edetessä. Ranskan lukeminen ei suju yhtä nopeasti kuin englannin tai suomen, mutta eiköhän vauhti lisäänny kun vielä luen parikymmentä sivua.

En ole aikaisemmin noita aarteitani lukenut. Ekalla lehdellä lukee ystäväni Elinan nimi. Siitä muistan että perin häneltä pinon kirjoja kun hän viimeksi muutti. Huvittava muisto: Minulle antamansa italialais-ranskalaisen sanakirjan hän muuton jälkeen pyysi takaisin. Heh. Eipähän ole painolastina mahdollisessa seuraavassa muutossamme. 

Pitää muistaa kertoa hänelle että aloin lukea... tai hups, mitäs jos hän keksiikin pyytää ne takaisin ? Pidetään vaan suu supussa, kaverit. 

2 comments:

  1. Simenonia voi kiittää moni kielitaidostaan. Ammoin kun minimaalisella ranskan taidollani tulin tähän maahan, löysin appeni kirjahyllystä koko Simenonin tuotannon, paksuja kovakantisia opuksia monta riviä. Kun muuta luettavaa ei ollut, luin ne kaikki hyllyjärjestyksessä ja opin ainakin luetun kielen ymmärtämisen :)

    ReplyDelete
  2. Sirokko: WOW ! Upea juttu. Nostan hattua appesi kirjavarastoille ja sinun suorituksellesi :)

    ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.