Thursday, July 16, 2015

Virolainen; Anteeksianto


Teos: Anteeksianto
Alaotsikko: Tie vapauteen
Kirjoittajat:  Harri ja Ilkka Virolainen
Genre: Tietoteos
Julkaisija: Tammi (2015)
Sivuja: 170
Yleisarvio: Hyödyllinen, kiinnostava ja innostava
Mistä sain: Arvostelukappale kustantajalta


Olen tästä aiheesta niin innostunut että näppis meinaa luiskahtaa käsistä kun alan listata vaikutelmia. Hieno monitahoinen lukukokemus, jokaiselle erilainen, koska tämä kytkeytyy suoraan lukijan omiin kokemuksiin. Väistämättä tulee mieleen tapauksia omasta elämästä kun lukee kirjan tekstiä.


Eräs lapsikavereistani kävi kerran nukketeatterissa. Siellä oli opetettu että on kaksi mahtavaa taikasanaa, joilla kaikki tulee paremmaksi. Ne sanat ovat kiitos ja anteeksi. Juuri tähän kirjan sanoma perustuu. Tuota kodeissakin lapsille opetetaan, vaikkakin varsin vajavaisesti ja pintapuolisesti, minkä tajuaa kun ottaa tämän opuksen käteen ja alkaa lukea. 


Ensimmäinen osa Anteeksiannon perusteita, käsittelee muun muassa sitä mitä anteeksianto ei ole. Tärkeää, sillä väärinkäsitysten ja väärien uskomusten määrä aiheesta on valtava. Siitä kannattaa aloittaa. Sen jälkeen voi siirtyä osaan 2; Anteeksianto käytännössä. Kolmannen osan otsikko on Anteeksiannon hyödytLoukkaannumme pienistä ja suurista asioista. Perheessä ja suvussa, ystävien seurassa, työpaikalla. Ihminen voi loukkaantua ja tuntea vihaa korkeampia voimia kohtaan menetettyään läheisensä.


On tahattomia loukkauksia ja tarkoituksella tehtyjä. Joskus emme loukkaannu vaikka meitä yritetään loukata. Joskus loukkaannumme vaikka toinen ei tarkoittanut mitään pahaa.

Anteeksi antaminen merkitsee ennen kaikkea sitä että päästetään irti, saadaan asia pois vaivaamasta, siirrytään eteenpäin ja lakataan rypemästä pahoissa tunnelmissa ja itsesäälissä. Se ei, vastoin yleistä luuloa, merkitse sitä että anteeksi antamalla kerron että loukkavat sanat tai teot olivat hyväksyttäviä. 

Anteeksianto voi tapahtua hetkessä tai se voi kestää kauan ja edetä portaittain, vähitellen. 
   
Kirja neuvoo miten siinä onnistutaan. Se sisältää useita pieniä kertomuksia tapauksista ja erilaisia harjoituksia anteeksiantoon. Lukeminen avaa ymmärrystämme ja tietoisuuttamme. Vasta kun on tietoinen käsittelemättömien tunteiden ja asioiden olemassa olosta pääsee helpotuksen tielle.

Voin tehdä sen yksin, omassa mielessä, ilman toista ihmistä. Hänen ei tarvitse edes tietää että olen antanut hänelle anteeksi. Vuosien jälkeen vapautuu pahojen muistojen kehästä jos saa muutetuksi ajatustapansa. Monet ovat kantaneet menneisyyden painolastia päällään, yrittämättä karistaa sitä selästään. Useinkin huonoja ajatuksia ruokkien. Uhriudesta on tullut tapa. Elämäntapa ja ajattelutapa. 

Ihan oma lukunsa on Anteeksianto itselle.

Kirjan lukija voi olla - paitsi oma yksilönsä - jonkun toisen kasvattaja ja/tai opettaja. Itsestä on aloitettava ja vasta sitten voi opastaa muita. 

Anteeksiantamattomuus rajoittaa elämää. Vihanpito, katkeruus, koston hautominen, kun pidetään kiinni negatiivisista tunteista tai tukahdutetaan tunteita, uhriksi heittäytyminen - Noihin jos jumiutuu menee terveys ja mielenrauha, ja ystävät kaikkoavat hapannaaman luota. Elämä jää ilottomaksi ja elämättömäksi. Eletään menneisyydessä sen sijaan että elettäisiin tässä ja nyt. Anteeksianto eli irtipäästö muuttaa kaiken kuin taikaiskusta. Terveys kohentuu, ihminen nukkuu levollisesti ja nauttii kaikesta. Kiitollisuuden harjoittaminen tehostaa myönteisiä vaikutuksia.
                     

Kuka meidän ajatuksiamme säätelee? No me itse. Pystymme valitsemaan tien mielipahaan tai mielihyvään. 


Tahdon tässä yhteydessä huomauttaa, että muutamissa tapauksissa on olennaista tunnistaa seura, jota tulee välttää. Tarkoitan ihmisiä jotka syytävät loukkauksia ja myrkkyä ympärilleen. Heistä pitää irrottautua ja unohtaa heidät. Omalle itselle tekee hyvää jos irtaantuu ilman kaunaa, anteeksi antaen. Vaan jos kuvittelee osaavansa muuttaa heitä, auttaa, olla hyvä lähimmäinen, altistaa vain itsensä myrkylle. Älkäämme menkö tyrkylle, jos emme ole immuuneja myrkylle. 

"Ihmisellä on keskimäärin 50 000 - 60 000 ajatusta päivittäin. Erään tutkimuksen mukaan noin 65% keskivertoihmisen ajatuksista on negatiivisia, itseä ja elämää rajoittavia. Suurin osa ihmisen ajatuksista liittyy menneisyyteen."

Luin kiinnostuneena lähdeluettelon kirjan lopusta. Yksi tuttu teos siellä on Susanna Purran kirjoittama Kadotettu yhteys; löydä tunteesi voima (WSOY 2013) josta olen blogannut

Minulla on pari anteeksi antamista käsittelevää kirjaa; Anna-Liisa Valtavaaran Ainako anteeksi? (Kirjapaja) ja Tuulikki Saariston Taikasanat eli miksi antaisin anteeksi (Dialogia Oy). Otin ne esiin. Haluan pitää tätä aihetta yllä ja ajatella sitä lisää.

Myös muistan omistavani hyvän englanninkielisen lastenkirjan jonka kertomus perustuu siihen että petkutus ja valehtelu johtaa huonoon oloon ja tunnustamisella sekä anteeksipyynnöllä, jota seuraa anteeksianto on vapauttava vaikutus. 

Hyvä kertomus puhuttelee ja voi antaa lukijalle / kuulijalle sysäyksen tarkastella omaa tilannettaan ja toimia sen pohjalta. Näitä kirjoja tarvitaan joka iässä. Lastenkirjoja, kaunokirjoja, tietokirjoja - teoksia joista opitaan hyvää elämää. Kirjasta on blogannut ainakin Mai Laakso; Kirjasähkökäyrä. 

Tilaa esimerkiksi täältä: Adlibris


No comments:

Post a Comment

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.