Monday, October 19, 2015

Tiina Nopola, Siiri löytää simpukan


Teos: Siiri löytää simpukan
Kirjailija: Tiina Nopola
Kuvittaja: Mervi Lindman
Kustantaja: Tammi (2015)
Kovakantinen, 40 sivua.
Oma kirjani: Lahja kustantajalta.  
Yleisarvio: Kivaa vesi-ilottelua 
Loiskis, pärskis, räpy, räpy  

Esittely #kirjassa: LINKKI.

Tilattavissa: CDON.COM: LINKKI.


Etukannen hypnoottinen effekti.  Tuijotan kaloja kuin ne olisivat lasin takana akvaariossa. Taka-aukeamalla uiskentelevat samat kalat. Äkkiä katsottuna sama kuva, mutta eipäs olekaan. Kun rauhassa katselee kuvitusta, huomaa monta lystikästä yksityiskohtaa. Kaloilla ja ihmisillä on samanlaiset suut. 


Mikä ilo olla rannalla hellepäivänä. Vesi, hiekka, aurinko, jäätelö. Pieni puheenvuoro kuitenkin tähän väliin erityisherkkien puolesta: kylmään veteen meneminen voi olla vaikeaa, hiekka hankaa arkoja jalkapohjia, aurinko häikäisee. Tuo ei kuulu kirjan sisältöön, vaan omaan kokemuspiiriini. Opin uimaan vasta 8-vuotiaana. Mutta kyllä se olikin sitten hauskaa.Siiriä vaivaa kun kaikki muut osaavat sukeltaa paitsi hän. Isä ja äiti opettavat häntä, mutta aluksi ei tunnu onnistuvan. Vettä menee nenään ja korviin. Pystyn samaistumaan tyttöparkaan. Asioihin tulee vauhtia kun hän motivoituu etsimään simpukkaa. Pulaus vaan, ja hän on veden alla. 


Siiri-sarja on saanut alkunsa Tiina Nopolan oman tyttären vaiheista päiväkodissa. Sieltä ovat peräisin muun muassa kirjan henkilöt pikku-Otto, keski-Otto ja iso-otto. Näinhän se on että tietyt nimet ovat muotia tiettynä aikana. Italian opettajana haluan mainita että Otto merkitsee kahdeksan. Muinoin oli tapana isoissa lapsiperheissä nimetä lapset numeroilla. Esikoispoika oli Primo eli ensimmäinen. 

Siiri-kirjojen suosio selittyy suureksi osaksi sillä että ne tuntuvat todenperäisiltä ja inhimillisiltä. Lapset ja aikuiset löytävät niistä itseään. 

Taitava kuvitus antaa oman panoksensa kokonaisuuteen. Lapsilla on mainioita ilmeitä ja asentoja. Kuvittaja on osannut piirtää vauhtia ja liikettä, mitä ihailin jo ekoilla sivuilla, kun Siiri etsi uimavarusteita lipaston laatikosta ja perhe riensi rappusia alas uimarenkaat heiluen. En tullut laittaneeksi tänne kuvia siitä vaiheesta, mutta eihän tässä olekaan tarkoitus lukea teille koko kirjaa. Annan vain muutaman makupalan. 

Veikeää seikkailla vedessä, vedenpinnan alla ja veden ääressä kokonaisen kirjan verran ja ajatella vedenalaisia aarteita. Järvi, kylpyamme, uimahalli, akvaario. Pärskitään, polskitaan, piehtaroidaan. Räpiköidään rantavedessä. Varustaudutaaan snorkkeleilla ja uimaräpylöillä. Etsitään näkinkenkiä ja simpukoita.  Uiminen on hyvä harrastus, joka on tässä lastenkirjassa onnistuttu kuvaamaan superhauskaksi. Ei muuta kuin pulskis !

8 comments:

 1. Oi, näyttääpä hauskalta kirjalta!
  Uiminen on ihanaa, varsinkin järvessä. Minä olen niin hyvin kelluvaa sorttia, että pari vuotta sitten lämpimänä kesäpäivänä järvellä kelluessa olin nukahtaa. Ajattelin että on turvallisempaa tulla maihin nokosille.
  Mukavaa uutta viikkoa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. En ole uinut aikoihin, mutta totta puhut uimisen ihanuudesta. Meillä on joki lähellä, ja uimaranta, mutta en ole kokeillut. Olipa sinulla hassu kellumismuisto, tai potentiaalisesti vaarallinen. Melkein nukahdin kerran kylpyammeeseen, silloin kauan sitten kun minulla opiskelukämpässä oli amme. Siihenkin voi hukkua. Pitäisi kai ottaa uimarengas mukaan :)

   Delete
 2. Ai hei vielä! Kiitos kommentistasi! Minä olen ihan rakastunut tuohon Picasan lyijykynäefektiin. Oletko kokeillut? Siinä voi säädellä eri tummuuksia ja viivan paksuutta yms.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lyijykynäefekti vaikuttaa hurjan kivalta ja sen nähdessäni ajattelin että olisi kiva kokeilla jotain temppuja kuvien kanssa. Minulla on iphoto, mutta en ole vielä pahemmin leikkinyt sen kanssa. Nyt pitää alkaa kokeilla muutakin kuin kuvien rajausta, ja lakata olemasta niin rajoittunut :)

   Delete
 3. Kaunis kuvitus:) Tiina Nopolan siskon tapasin viime viikolla täällä;D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oli kiva nähdä se postauksesi missä Sinikka Nopola on.
   Yllätyin hänen Israelin matkastaan, mutta ovathan nuo
   kirjailevat siskokset jo ehtineet saada maailman mainetta
   ja heidän kirjojaan on käännetty useille kielille.

   Delete
 4. Tosi hyvä kirja :)! Luettiin eilen!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiva kuulla. Toivottavasti on odotettavissa kirja-arvio :)

   Delete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.