Friday, June 10, 2016

Palkintopokaali blogilleIlahduin kovasti saamastani blogipalkinnosta sekä haasteesta. Kiitos Kirjasähkökäyrän Mai Laakso ! Nyt on aikaa kun olen lomalla. Voi oikein rauhassa miettiä ja kirjata ajatuksia muistiin.

Haasteen säännöt:

1. Kirjoita postaus palkinnosta logoineen

2. Kerro lyhyesti kuinka aloitit bloggaamisen
3. Anna ohjeita aloitteleville bloggaajille
4. Mainitse ja linkitä blogi, joka sinut nimesi
5. Nimeä 10 bloggaajaa palkinnonsaajiksi

Aloitin bloggaamisen syksyllä 2005. Sysäys ja iso innostus alkoi Helsingin sanomien kuukausiliitteen jutusta. Sitä ennen en ollut kuullutkaan blogeista. Niitä oli tuolloin aika vaatimaton määrä, olisiko ollut jokunen tuhat Blogilistalla, mutta tasaiseen tahtiin niitä liittyi lisää listalle. Oli suomalaisten ja ulkosuomalaisten verkkopäiväkirjoja ja niiden lisäksi etsin netistä muunkielisiä. Italialaisen opettajan MariaMaestran (maestra = opettaja) mallin mukaan nimesin ekan blogini RitaMaestraksi. Se oli kieltenopen blogi ja toinen blogini oli psykologiaa ja terapiaa harrastava paikka nimeltä Kops. Olen aina pitänyt kirjoittamisesta ja keskustelusta ja sikäli olen kokenut tämän harrastuksen omakseni. Alkuaikojen blogiystävistäni ei enää kovin moni ole langoilla. Lukemattomien bloggareiden into on matkan varrella ehtynyt ja kirjoittelu lopahtanut. Kuitenkin uusia nousee kuin sieniä sateella. 

Bloggaaminen on helpottunut teknisesti ihan valtavasti noista alkuvuosista, ja monipuolistunut. Ei enää tarvitse koodata ja vääntää otsa hiessä. Muistaakseni siirryin alkuperäisistä alustoistani uusiin hiukan parempiin vuonna 2007. Nykyinen sivublogini Arkiterapeutti Kops on ollut jonkin aikaa hiljainen. Sitä koetteli aika ajoin ilkeä anonyymi kommentoija - terapia-aihe kai vetää puoleensa tiettyjä aineksia. Ohjeeksi niille, joita joku alkaa kiusata: Pistäkää moderointi päälle älkääkä reagoiko yhteenkään ilkeään kommenttiin. Täysi hiljaisuus on ainoa järkevä konsti jolla kommentit loppuvat. Häiriköiden vuoksi moni hyvä blogi on joutunut sulkemaan ovensa.

Parina vuonna heiteltiin kanssabloggareille palkintoja ja haasteita, kutsuttiin mukaan erilaisiin meemeihin... en aikaisemmin edes tiennyt mikä meemi oli. Se villitys loppui, mutta nytkös alkaa taas haasteita sadella? 

Alkuvuosina järjestettiin bloggarimiittejä, IRL (in real life) puistoihin tai ravintoloihin. Itse en osallistunut, mutta kerran blogikaveri Jael Appelsiinipuun alla - blogista ehdotti tapaamista Suomenlomallaan. Kutsuin hänet kotiini, ja siitä pitäen olemme tavanneet joka kesä, nyt kai jo 7 kertaa.

Yksi mikä on mielestäni muuttunut on se että laadukkaita valokuvia postaavia blogeja on nykyään hurjin määrin. Jotkut ovat blogiharrastuksen ohessa käyneet valokuvakursseja ja toiset myöskin erilaisia kirjoittamiskursseja, eli voi sanoa että laatu, tyyli ja sisältö ovat monilla parantuneet. Mutta sitten toisaalta on olemassa hyvännäköisiä, jokseenkin pinnallisia laitoksia, joita mahtuu 13 tusinaan. Kun on nähnyt 10 ei enää tiedä mikä oli mikä, niin samanlaisia ne ovat. 

Paras ohje bloggaamiseen lienee että tämän pitäisi olla antoisaa ja itselle sopivaa. Kanssakäyminen muiden bloggareiden kanssa tulisi olla huomaavaista ja ystävällistä, vapaata töykeydestä ja terävästä kritiikistä. Mikä ettei rakentavaa kritiikkiä voi kuitenkin tarjota, etenkin pyydettäessä.  

Valinnanvaraa riittää joka lukijan makuun. Yksi haalii puutarha-aihetta blogirullaansa, toinen käsitöitä, kolmas sisustusta, ruuanlaittoa tai runoutta. On tämä Blogistania ihana runsaudensarvi. Bloggaan taas uudella innolla työntäyteisen syys- ja kevätkauden jälkeen. Teen siivousta omassa blogirullassani. Olen jo löytänyt muutamia virkistäviä uusia tuttavuuksia, ja vanhoja tuttuja tietenkin arvostan. 

Näille ihanille blogeille jakelen palkintopokaalit. 
Jatkakaa haastetta jos innostutte: 
26 comments:

 1. Jahas. Kiitos, Rita, palkinnosta ja haasteesta. Sinulla on kiva ja monipuolinen blogi. Täällä on aina mukava vierailla. Minulla oli blogivierailut tässä keväällä aika hunningolla työ- ja pihakiireitten vuoksi. Yritän nyt lomalla tsempata tässä asiassa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olet aina tervetullut :) Itsellänikin menee välillä pitkiä aikoja sellaisissa
   kiireissä että ei ehdi vierailla blogeissa, mutta nyt aion blogata ja käydä
   muiden blogeja kommentoimassa.

   Delete
 2. Kiitos Rita haasteesta. Mukava kun sain haasteen. Olemme olleet blogikavereita verraittain vähän aikaa, mutta olen iloinen, että löysimme toisemme. Vastaan haasteeseen viikonlopun aikana.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minäkin olen iloinen blogituttavuudestamme :)

   Oli tunne että tykkäät tarttua tähän haasteeseen, mutta kyllä vastaamiseen aikaa
   ja energiaa menee. Älä ota stressiä !

   Delete
 3. Kiitos Rita, kiva oli kuulla mitä pitkään blogiuraasi on kuulunut. Tuo on ihan tosi juttu, että ei kannata välittää ilkeistä kommenteista, eikä kannata niitä julkistaa. Sain kerran todella ilkeämielisen kommentin, mutta sinne jäi. Yhteen aikaan alkoi tulla anonyymejä viestejä pilvin pimein, hyvä ettei niissä kosittu ym. mutta siihen auttoi, kun vaihdoin blogin mallia.
  Kiitos Rita ja hyvää viikonloppua :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyvä että pääsit häiriköistä eroon. Olin alkuaikoina niin hölmö ja naiivi että kuvittelin
   kuuluvan asiaan että kaikilla on sananvapaus, joten yritin keskustella ilkimysten kanssa.
   Onneksi minulle neuvottiin jossain vaiheessa moderointi. Se rauhoitti blogin kertaheitolla.
   Hyvää viikonloppua sinullekin :)

   Delete
 4. Upea pokaali! :)
  Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta! On kiinnostavaa lukea pioneerien muistoja bloggaamisen alkuajoilta.
  Mukavaa viikonloppua!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin tosiaan, mehän olimme pioneereja :)
   Muistelin että sinä vastasit tällaiseen haasteeseen
   jo viime vuonna, joten en heittänyt tätä sinulle.
   Mukavaa viikonloppua !

   Delete
 5. Olipa hauska lukea "bloggaajan historiaa", niin nopeasti nämä ajat muuttuvat!
  Minusta blogit ja instat ovat parhaimmillaan hyvän mielen tuojia. Siinä sinun blogisi on hyvä esimerkki, täällä käydessä tulee aina hyvälle tuulelle :)! Mukavaa kesää Rita :)!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos kauniista sanoistasi. Kivaa palautetta.
   Sinun blogissasi on niinikään mukava tunnelma ja hyvä meininki.
   Kesäisiin bloggailemisiin !

   Delete
 6. Voi kiitos Rita, olen huippuylpeä että kelpuutit minut palkintojoukkoon mukaan. Oli kiva lukea sinun blogihistoria (ja vielä kun kirjoitat niin tempaavasti).
  Jos et pahastu, niin jätän väliin tämän jatkamisen, olen jo kertaalleen muutama vuosi sitten ottanut haasteen vastaan ja jatkanutkin.
  Kas kun minulla ei nyt ole keskittymiskykyyä mihinkään uuteen. Minun sisko kuoli eilen ja olen hieman tööt suruni keskellä. Ja vaikka olen eläkkeellä, niin yrittäjänä teen vielä töitä eli piirtelen oppikirjoihin kuvia. Joten koko toukokuu kului ja pitkälle vielä tätä kuuta menee töitä tehden. Ja sitten majoitan 2 ulkomaan vierasta joskus pidettäviin hautajaisiin (tytär Sveitsistä ja toinen sisko Espanjasta, jos hän pääsee tulemaan) Ja vielä samainen tytär on tulossa heinäkuussa vajaaksi kolmeksi viikoksi 2 poikansa kanssa mun luo… Eli tässä minun pakolliset kuviot. Hyvä että edes saan kuvia otettua blogiini. Elämä ei ole aina niin ruusuilla tanssimista.
  Mutta olen tositosi iloinen, että löysimme toisemme.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minäkin olen iloinen orastavasta blogiystävyydestämme. Osanottoni suruusi !
   Elämä heittelee meitä. Välillä iloa, välillä surua. Haasteeseen vastaaminen ei
   ole mitenkään tärkeää. Hyvin voit jättää väliin.

   Hienoa kuulla että olet kuvaamataidollisesti lahjakas. Ammatti ilmeisesti
   kuvittaja (?). Jatketaan bloggailua ja toistemme blogeissa vierailuja.
   Jaksamista lähitulevaisuuteen !

   Delete
 7. Onnea palkinnosta:) Sinähän olet varsinainen konkari bloggarina,ja kiva on ollut tavata kaikki vuodet kanssasi:) Saapa nyt nähdä tulenko SUomeen kesällä;putkiongelmat veivät koko matkanbudjetin,mutta katsotaan jos kuitenkin pääsen..
  Kaunista viikonloppua ystäväiseni.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos onnitteluista ja onneksi olkoon itsellesikin blogisaavutuksista. Minähän muuten taisin
   saada tämän saman haasteen sinulta viime vuonna, mutta en aikomuksista huolimatta
   saanut postausta aikaan.

   Putkiongelmat ovat kamalia - ja kalliita. Ja vielä matkabudjettikin kärsi. Blääh.
   Pidetään peukkuja että kukkaron pohjalta löytyy sen verran että pääset
   sukulaisia ja kavereita treffaamaan. Kesä lienee paras aika tulla Suomeen.
   Jos jää myöhempään ei ole niin kivaa ja helppoa.

   Delete
 8. Kiitos palkinnosta ja haasteesta! Minustakin oli antoisa lukea bloggauksen historiaa(si). Enpä todella tiennyt, että ennen on itse pitänyt osata koodailla! Täytyy sanoa, että onneksi ajat ovat muuttuneet siinä suhteessa. On ihan totta, että blogeja on niin valtavasti, että joukosta voi olla vaikea erottua. Jossain vaiheessa seurasin itse ns. äitiysblogeja ja kirjoitinkin omasni. Sitten tuli itsellenikin olo, että en keksi mitään muista poikkeavaa kirjoitettavaa enkä halua jakaa lasten kuvia. Päätin lopettaa. Lastenkirjablogin kirjoittaminen on paljon enemmän minun juttuni. Aurinkoista lomaa!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Äitiysblogit ovat varmaan oivallista vertaistukea ja kiva harrastus silloin kun ovat
   ajankohtaisia ja uusia. Pystyn hyvin kuvittelemaan että on aika jolloin tietää että
   on aika siirtyä muualle. Se sinun lastenkirjablogisi on aivan ihana ja taitavasti
   toteutettu. Toivottavasti jatkat kauan ! :)

   Delete
 9. Rita, onpas kiva lukea sekä sinun omasta blogihistoriastasi että yleensä blogien historiasta!

  Minä en ole saanut onneksi omaan blogiini häirikkökommentteja kuin yhden kerran. Yritin siinäkin keskustella asian halki, mutta toinen ei vain osannut lopettaa, vaan väänteli minun sanojani ja kaiveli eri asiayhteydestä, muualtakin kuin blogista, jotain vanhoja mielipiteitäni lällätelläkseen, miten kaikinpuolin huono minä olen. Silloin poistin pari kommenttia.

  Toisaalta olen itsekin ollut "häirikkö". Olen joutunut pari kertaa hämmennyksiin, kun bloggaaja on loukkaantunut minun kommentoinnistani. Toisella kertaa postaus oli poliittisesta kirjasta ja minä rönsyilin kommentissani ja olin eri mieltä. Olisin niin halunnut väitellä ihan fiksusti asiasta, mutta toinen siirtyi sinä-kieleen, haukkui ja antoi minulle (minulle vähäpätöiselle!:)) porttikiellon.
  Toisella kertaa bloggaaja piti loukkaavana, että hänen tietokirjapostaukseensa tuodaan jotain uutta tietoa. Minä itse pidän juuri sellaisesta, kiitän vinkeistä ja linkeistä, enkä ymmärtänyt, että olisi ilmeisesti pitänyt vain kehua. Huomasin sitten, että kaikki muut olivat tyytyneet kehumaan.

  Ei tämä kommentointikaan siis aina ole ihan helppoa. Tapahtuu varmaan paljon väärinkäsityksiä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Noita riidanhaastajia kyllä riittää elämässä sekä niitä jotka käsittävät ihan tavallisen
   mielipiteidenvaihdon ja keskustelun heitä halventavaksi henkilökohtaiseksi hyökkäykseksi
   vaikka se ei olisi sitä. Kurjia hetkiä nuo kun tulee nenille vaikka on itse pyrkinyt olemaan
   ystävällinen, sovitteleva, lisätietoa tarjoava jne. Minulla on ollut live-elämässäkin tuttuja
   jotka alkavat raivota jostain mitä olen sanonut; sitten kun selitän että en minä niin tarkoittanut
   vaan näin, rauhoittuvat ja pyytelevät anteeksi, mutta ikävä kyllä siitä raivoamisesta on jo
   minulle ehtinyt tulla huono olo. Ei tuollaista kohtelua kannata osakseen ottaa. Nykyään
   häivyn hyvin äkkiä hankalien tyyppien seurasta. Nuorempana en tajunnut että asiat eivät
   siitä parane jatkossakaan. Kiltisti vaan yritin edelleen. But no more !

   Vaikeaksi menneen keskustelun voi pelastaa sovittelemalla, pahoittelemalla ja selittämällä,
   edellyttäen että vastapuolella on terve itsetunto, omatunto, hyvää tahtoa, myötämieltä jne
   mutta harmillisen usein nettikeskusteluihin osallistuu häiriintyneitä negatiivisia yksilöitä,
   jotka puhuvat syyttämällä ja toista häpäisemällä heti kun saavat pienenkin tekosyyn.
   Ei kannata alistua sellaiseen että ottaa päälleen syyttelyryöppyjä. Pois vaan häiriköiden
   ulottuvilta "normaalien" ihmisten pariin !

   Delete
 10. Myöhästyneet kiitokset palkinnosta! Vastailen tässä kesäkuun aikana. On ollut vähän hässäkkää töissä ja opinnoissa, mutta kesälomani alkoi juuri enkä oikein vielä ymmärräkään miten paljon aikaa mm. blogille on tulevina viikkoina. :)

  Olipa mukavaa lukea bloggaustaustasi. Itse löysin blogit ihan muutama vuosi sitten (ja niitähän todellakin löytyy ihan mistä vaan aiheesta), joten bloggauksen jännittävistä alkuajoista minulla ei omakohtaisia kokemuksia. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiva jos vastaat mutta pakkoa ei ole. Kesä on lyhyt. Kannattaa ulkoilla ja lomailla kun on
   mahdollisuus. Bloggaamiseen on kyllä aikaa pitkin vuotta :)

   Delete
 11. Kiitos tuhannesti haasteesta! Oli mielenkiintoista lukea blogihistoriastasi, en tiennytkään aiemmista blogeistasi (löysin tieni Blogistaniaan vasta vuonna 2011). Kuten muutkin ovat todenneet, blogistasi saa aina mukaan kopallisen hyvää mieltä. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos ihanasta palautteesta. Sen parempaa ei voisi toivoa :)
   Tykkään aina vierailla sinun blogissasi. Kiva jos otat haasteen vastaan.

   Delete
 12. Peikko kiittää pokaalista, irvistää kujevirnistyksen, kumartaa syvään ja karkaa metsään :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ole hyvä, Peikko ! :)

   Delete
 13. Tosi kiva postaus Rita. En tiennytkään, että olet bloggaillut jo näin kauan. Minähän olen rinnallasi aivan noviisi :) Minä en ole saanut riesakseni häiriköitä, kommenttien valvonta on kuitenkin käytössä. Puutarha- ja kirja-aiheiset blogit keräävät varmaankin vaan sympaattisia, kohteliaita ja ystävällisiä kävijöitä.

  Mukavaa elokuun alkua sinulle!

  ReplyDelete
  Replies
  1. No outoa olisi jos joku ilkimys ottaisi puutarha- tai kirja-aiheisen blogin silmätikukseen.
   Niissä on sitä paitsi vahvuutena ja turvana blogiystävien joukko.
   Kiva että ollaan löydetty toistemme blogit. Ihanaa elokuuta !

   Delete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.