Thursday, February 16, 2017

Mintie Dasin meriseikkailusarjan julkkarit


Storm Sisters - romaanisarjan toisen osan julkistamista juhlittiin ystävänpäivänä. Viiden eri-ikäisen merirosvoelämää viettävän tytön vaiheista kertovasta sarjasta julkaistiin toinen osa, Hyiset mainingit (Alkuperäisteos The Frozen Seas). Osia kaikkiaan luvassa viisi. Luen ensimmäistä osaa (kuvassa vasemmalla). Kuohuva maailma; se on mielestäni vetävämpi nimi kuin alkuperäinen The Sinking World. Kirjan tietoja täältä: LINKKI. Kirjailija tekee yhteistyötä Rovio Booksin ja Tammen kanssa. Hesarissa oli vuosi sitten hyvä artikkeli aiheesta: LINKKI.Aloitimme juhlinnan kuohuviinillä. Se tarjoiltiin pienestä kiposta, jota voi hyvin kuvitella viikinkien sima- tai sahtikolpakoksi. Mielikuvitustahan meiltä tarinoiden ystäviltä ei puutu. Sitä ei tosin kovasti vaadittu piraatti-tunnelmaan pääsemiseksi. Tammen pätevä porukka oli nimittäin valinnut kokoontumisemme tapahtumapaikaksi Viikinkiravintola Haraldin. Sieltä ei merten kävijöille sopivaa rekvisiittaa puuttunut. Itse olin jo valmiiksi aaltoilevan loiskuvissa tunnelmissa, sillä omakotitalomme kellarissa olivat samana päivänä kohisseet mainingit aamuvarhaisella. Lattialämmityksen pumppu hajosi noin kello 5 ja suihkutti vettä tulvaksi lattialle. Siinähän sitten mieheni kanssa lapioin vettä sankoihin putkimiestä odotellessa ja mietin miten valmistautua julkistamistilaisuuteen kun vesi oli katkaistu. Oiva tilaisuus kuvitella itsensä laivaan avomerelle, ilman isompia mukavuuksia.  Mintie Das,intialaissyntyinen, USA:ssa asunut, paljon matkustellut, nykyään Suomessa asuva kirjailija kirjoittaa tällä hetkellä jo sarjan neljättä osaa. 11 - 17 vuotiaat tytöt purjehtivat maailman merillä etsimässä rosvoja jotka surmasivat heidän vanhempansa ja jakamassa oikeutta ryöväreiden uhreille.

Mintie oli valloittava ja eloisa haastateltava. Hauska. Meitä oli ison pöydän ympärillä joukko kustantamoiden ja sosiaalisen median edustajia, sattumoisin pelkkiä naisia Storm Sisterseistä puhumassa. Rovion tytäryhtiön Kaiken Kustannus Oy:n kielitaitoista porukkaa oli läsnä. Minkäänlaisia kiusallisia hiljaisuuksia ei päässyt syntymään vaikka tilaisuus hoidettiin englanniksi. Nauru remahti ilmoille tuon tuostakin, niin mukavaa meillä oli, ja Mintie on vitsikäs tyyppi. Tammen jengi niinikään on aina innostunutta ja iloista. Kyllä sai nauttia sen koko parituntisemme ajan. Tässä linkki vuosi sitten julkaistuun artikkeliin Kaiken Kustannuksen perustamisesta: LINKKI. Siellä näemme kuvat kirjasarjan kolmen ensimmäisen teoksen kansista. Hyvin erinäköiset kuin suomenkielisten osien kannet. 

Meille tarjoiltu ruokakin sopi teemaan. Kylmään alkuruokaan sisältyi jotain merimiestyyppistä kapakalaa tai mitä lie ja pääruoka oli muhkea lohiannos. Aamuinen kuntoiluni lainehtivassa kellarissa oli antanut minulle rosvopäällikön ruokahalun. Söin halukkaasti ja tykkäsin kaikesta. Tarjoilijat olivat ystävällisiä, mikä plussana mainittakoon, ja vahvoja kuin piraatit, koska kantoivat painavia astioita kevyesti. Himmeän valaistuksen vuoksi useat kuvistani jäivät pimeiksi. Tai tekivät ihmisistä aaveita. Sekin sopii seikkailuteemaan.


Tällaisille feministisille naisten rohkeutta ja yritteliäisyyttä kuvaaville nuorten romaaneille on nykypäivänä tilausta. Meitä eivät kaikenmaailman diktaattorit pääse komentelemaan kun emme heittäydy prinsessamoodiin tai alistu vähätellyksi sukupuoleksi. Mintie Dasin tytöt käyvät rohkeasti taisteluun oikeuden puolesta, ihan aseinkin. Kirjassa on jonkin verran verta ja väkivaltaa, siis ei todellakaan Pikku naisia - tyyppinen tarina. 

Jos miettii historiaa kielen pohjalta huomaa merkkejä siitä miten miehet ovat olleet etualalla. Sanalle merimies ei ole olemassa paria "merinainen". Perämiehelle emme feminiiniä kaipaakaan. 

Mintieltä kysyttiin ajatteleeko hän lukijoita kirjoittaessaan. Hän vastasi että ei ajattele. Hän ajattelee vain viittä urheaa päähenkilöään, heidän luonteitaan, taustojaan ja vaiheitaan. 

Minäpä palaan Kuohuvan maailman pariin, jotta pääsen etenemään stoorissa ja sitten jatko-osa käteen, eli Hyiset mainingit. Extra jännitystä luvassa kun putkiliikkeen lasku tulvivan kellarimme pumpun korjauksesta saapuu. Kalliiksi tulee tämmöiset lisätehosteet meriseikkailun lukemiseen. Huhhah hei ja rommia pullo. Eespäin takilassa matruusit. Silmälappu päähän ja papukaija olalle. Kaikki tiet vievät ruumaan.  

10 comments:

 1. Vai oli teillä vuoto ruumassa? :) Omakotitalon omistajalla kyllä huolia ja rahanmenoja riittää.
  Kiinnostava kirjasarja ja olipa hauskasti valittu julkistamispaikkakin.

  Enpä olisi nuorempana osannut kuvitella, että naisten aseman puolesta joudutaan uudelleen kantamaan huolta...

  ReplyDelete
 2. Tutte le strade portano a ... oho, eihän se italiaksi käännykään 😀Meillä on 60-luvun omakotitalo eikä olla isompia remontteja tehty. Kaikeksi onneksi puoliso osaa yhtä sun toista, muuten oltaisiin konkurssissa. Tänä talvena lämmitys on reistaillut. Pakilan putki antoi ratkaisevaa apua viime viikolla, eikä laskukaan päätä huimannut, mutta yllättäen tiistaiaamuna suihkuhuoneen lattialämmityksen pumppu hajosi. Nyt taas lattialämmitys toimii monen kuukauden viileyden jälkeen. Ihanaa !

  Joku geenijuttu vai mikä kun naisia pyritään edelleen alistamaan? Asennekasvatusta tarvitaan. Syksyllä luin upean feministisen nuorten aikuisten kirjan, sekin Tammen julkaisema; Naondel, tässä linkki kirjoitukseeni:

  http://ritamentor.blogspot.fi/2016/10/naondel-maria-turtschaninoff.html

  Hyvää lähestyvää viikonloppua 💕

  ReplyDelete
 3. Mielenkiintoinen kirjallinen tapahtuma jälleen:) ja voi noita putkiongelmia,ne ovat niin harmillisia ja kalliita,toivottavasti ei tule liian suurta laskua.Vuosi sitten minulla oli putkiongelmia ,jonka vuoksi menetin monet yöunet,ja joka kevensi reilusti kukkaroa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin kiva kirjallinen tapaaminen että vieläkin elän sen jäkimainingeissa 😀

   Putkiongelmista selviytyminen avaa silmät sille miten upeaa on asua lämpimässä asunnossa ja päästä suihkuun milloin haluaa. Joudumme ehkä teettämään putkiremontin. Onneksi löysimme kohtuuhintaisen Pakilan Putken. (Tai no odotellaan nyt vielä tämän viikon lasku, viime viikon lasku oli helpottava ja iloinen yllätys.)

   Delete
 4. Johan Sinulla on ollut kokonaisvaltainen, överinomainen eläytyminen kuohuvine kellareineen kohti julkkareita. AHOY! Tilaisuus kuulosti hauskalta, kiintoisalta ja oivasti järjestetyltä. Kaikella kunnioituksella runotyttöjä ja pikku naisia kohtaan, on kerrassaan riemastuttavaa, että tytöille on kunnon seikkailukirjoja, kun kerran on seikkailevia tyttöjäkin. Mahtaisiko sopia 8,5 vuotiaalle, jolle on luettu paljon ja joka itsekin lukee?

  Toivottavasti kellari laskuosioineen on ruodussa ja tiet vievät muuallekin kuin ruumaan, mutta ainahan on jäljellä huhhahheit. Papukaija olalla tai ilman: rentoa viikonloppua:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos eloisan hauskasta kommentista 😀 Ruumassa on nyt rauhallista. Onnekasta että vuotavat vedet lainehtivat kellarissa eivätkä asuinkerroksessa. Siellä ei lattia näytä kärsineen lainkaan. Korkean kynnyksen ansiosta vedet jäivät pelkkään boilerihuoneeseen, mistä sitä äyskäröimme ja lopuksi sinipiialla kuivasimme.

   Runotytöistä ja muista perinteisistä tyttökirjoista olen kovasti tykännyt ja tykkään edelleenkin, vaikka hiukan kauhistelen joitakin kohtia - miesten ylivertaisuuden tai sodan ylistystä tms. Ajat ovat muuttuneet, vaikkakaan eivät ihan ratkaisevasti. Maailma on edelleen donald trumpien ja muiden öykkäreiden kyllästämä. Siksi girl power rulatkoon nuortenkirjoissa.

   Olisikohan 8-vuotias hiukan liian nuori tähän kirjasarjaan? Siinä on aseita, verta, väkivaltaa - vaikkakaan ei vallitsevasti. Minua itseäni hirvitti lukea kun tytöt kiduttivat yhtä roistoa. Toisaalta tarinassa taistellaan vääryyksiä vastaan eikä raakuuksia varsinaisesti ihannoida. Taitaa kuitenkin olla sopivampaa luettavaa teini-ikäisille ja ylöspäin. Jos käyt kirjastossa, selaa ja katso mitä mieltä olet.

   Hiio hoi, papukaija soi ! En löytänyt papukaijan kuvaa mutta sovitaan että se ei ole vielä kuoriutunut tästä munasta. 🥚

   Delete
 5. Hauskan kuuloinen tilaisuus ja kivat kuvat! Hyvää viikonloppua!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Tiiu 💕Kivaa viikon jatkoa !

   Delete
 6. Onpa varmasti ollut kiinnostava ja hauska tilaisuus. Puitteet ovat hienot ja ilmeisesti myös kirjasarjaan sopivat! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuolla oli valtavan hauskaa ja kuten toteat, puitteet sopivat aiheeseen 😀
   Mukavaa viikkoa 💕

   Delete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.