Monday, May 15, 2017

Veera Vaahtera, Sopivasti sekaisin


Kirjailija: Veera Vaahtera
Teos: Sopivasti sekaisin
Kustantaja: Tammi (2017)
Laji: Chic lit
Muoto: Pokkari
Sivuja: 245

Juonen kuvaus: 

"Veera Vaahteran uutuusromaani Sopivasti sekaisin on hykerryttävän hauska kertomus siitä, mitä tapahtuu, kun tunnollisen naisen mitta tulee täyteen. 
Matleena Riikonen on äiti, vaimo ja kirjastotoimenjohtaja, joka on sietänyt muiden lapsellista käytöstä liian kauan. Enää hän ei aio siivota toisten sotkuja, ei kotona eikä työpaikalla, vaikka puoliso ja alaiset sitä odottaisivat. Hoitovapaalla oleva mies osaa kai itsekin käynnistää pyykinpesukoneen? Eivätkö aikuiset alaiset muka kykene ratkaisemaan pikkukiistojaan ilman että pomo juoksee jatkuvasti erotuomariksi? Hyvää tarkoittava kurinpalautus suistaa elämän kuitenkin kaaokseen, jonka keskeltä tuntuu löytyvän vain yksi pelastuskeino: huomaavainen ja huoliteltu Juhani. "

Chic lit tarkoittaa kepeää viihteellistä naisille suunnattua kaunokirjallisuutta, jossa päähenkilö on usein itseään ja miestä etsivä sinkku. Hömpäksikin tätä lajia nimitetään.

Jos Sopivasti sekaisin on hömppää, niin sitten kyllä paremmasta päästä sellaista. Päähenkilöllämme on perhe ja ura. Tässä liikutaan arjen pyörityksen ja työelämän paineiden ytimessä. Tarina ei ole tyhjänpäiväistä haikailua, vaan hyvinkin osuvaa ja reipasta ihmistyyppien ja ihmissuhteiden kuvausta. 
Railakas kerronta nykäisi minut mukaansa. Aloitin keskiviikkona ja jo perjantaina tuli takakansi vastaan. 
  
Lukiessa tulee  väkisin pohtineeksi miehen ja naisen rooleja ja työpaikan ihmissuhteita. Tero on koti-isä, mihin ei joka suunnalla suhtauduta ihan asiallisesti. Matleena puolestaan kamppailee johtajan roolissaan, viittä vaille burn-outissa, potee välillä syyllisyyttä pitkistä työpäivistään ja tuntee laiminlyövänsä perhettään. 

Vaahtera kuvaa kodin kaaosta herkullisen yksityiskohtaisesti. Koti-isä Tero on lapsille mitä kivoin osallistuva iskä, mutta tiski- ja pyykkivuoret sen kun kasvavat. Työstä palaavan äidin hermot kiristyvät kun hän näkee joka huoneessa sotkupesäkkeitä. On itsessä pidättelemistä sen jälkeen kun hän päättää että ei enää siivoakaan kotia jos kerran Terokaan ei siivoa. Itse en takuulla pystyisi jättämään sotkuja paikalleen. Hah.

Työpaikallaan kirjastossa Matleena joutuu sammuttelemaan kuvaannollisia tulipaloja joka päivä. Hänen alaisensa ovat kuin huonosti käyttäytyviä lapsia. Hanna lukkiutuu kylppäriin kun Pekka ärsyttää häntä. Anja hoitaa työajalla kaikkia muita juttuja paitsi ei töitään; hän tulee aamulla töihin harmaatukkaisena mutta onkin yhtäkkiä iltapäivällä punatukkainen (eli on käynyt kampaajalla), katselee tabletilta Kahden keikkaa... Voisin väittää liioitellun karikatyyriseksi ellen tietäisi muutamasta aivan hänen tyyppisestään työtä vieroksuvasta pinnarista. Todellisuus vetää vertoja tarulle.

Sopivasti sekaisin on hersyvän pursuava kuva, ei ainoastaan Matleenan elämästä, vaan myös omasta ajastamme. Pelätään kirjastojen lakkautusta, kommentoidaan ja klikkaillaan tykkäämisiä Facebookin ryhmissä, lähetellään sähköposteja ja puhelinviestejä - pahimmassa kiireessä ja stressissä erehdyksessä väärään osoitteeseen. Sitten nikotellaan noloina naamat punaisina. Informaatiotulva, kiire, työt kasaantuvat, hermot kiristyvät. Kun meno on kauheimmillaan ja joku töppää, ja joku haukutaan... lukijalle tulee muistikuvia omista karvaista kokemuksistaan töiden tiimellyksessä. Huh huh, onneksi tämä on vain kirja. Sama helpotus kuin painajaisesta herätessä, pieni tuskan hiki otsalla. Kauhunsekaista naurua. Myötähäpeää.    

Lopputulema: En olisi uskonut että tykkään chic lit'istä, mutta näin pääsi käymään. Kiva vauhdikas kirja, jonka hotkaisin nopeasti, ja josta jäi mukava olo. 
Tilattavissa pokkarina tai e-kirjana: 6 comments:

 1. Oletan (ja toivon), että tasapaino perheen työnjaossa löytyy ja huomaavainen ja huoliteltu Juhani jää vain sivuhenkilöksi. :D

  Minä olen satunnainen chick lit -lukija, esim. Sophie Kinsellan Himoshoppaaja-kirjoja on tullut luettua useampi: Sarjan ensimmäisessä osassa suomen kielellä on osansa tarinassa ja englanninkielisessä alkuteoksessa tekivät vaikutuksen virheettömästi painetut suomenkieliset osuudet. (Elokuva on karmea.)

  Ihanaa, keväistä viikkoa!! <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juuri noin kävi, Sara! Tasapainoon päästiin ja Juhani oli jäi hyväksi ystäväksi, sen lisäksi että oli Matleenan esimies.

   Kinsella ei lainkaan tuttu minulle. Olen tainnut tutustua chic lit'iin, sen vähän mitä toistaiseksi olen, vain italiaksi ja ranskaksi. Niitä on mukava lukea kielitaidon ylläpitämiseksi kevyesti. Hauskaa kun törmää suomi-osuuksiin ulkomaisissa tarinoissa. TV-sarjassa Lemmen viemää joku lähti hiljattain (muka) Suomeen, varaustautuneena sanoilla "Rakastan sinua". 🙂

   Keväisen viikon huumaa. Lähdössä kiropraktikolle, nyt kolmatta kertaa. Kivoton olo. Oikein keväthurmaista viikkoa sinullekin 💚

   Delete
 2. Vaikuttaa hyvältä kirjalta! Kiitos kirja-arvostelusta ja aurinkoista viikkoa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos kommentista ja toivotuksista, Tiiu 🙂
   Aurinkoa puutarhaasi ☀️

   Delete
 3. Chic lit on tullut itselleni tutuksi muutaman englanninkielisen kirjan kautta. Olen yrittänyt joihinkin tarttua uudelleen, mutta kyllä ne kertalukemalla on selvitetty. Mukavaa ajanvietettä, harmitonta kohellusta. Olisi kiva lukea suomalaistakin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tervehdys 🙂Ajanviete ja harmittomuus tasoittavat joskus kivasti elämää.
   Noihan se on, että chic lit on aika lailla kertakäyttöistä. Veera Vaahteraa
   suosittelen. Siinä on ihan asiaakin, ei pelkkää viihdettä 🌹

   Delete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.