Friday, February 16, 2018

Timo Parvela, Ella ja kaverit konsertissa


Teos: Ella ja kaverit konsertissa
Kirjailija: Timo Parvela
Kuvittaja: Mervi Lindman
Kustantaja: Tammi (2018)
Sivuja: 80
Mukana laulua ja soittoa cd:llä

Lumouduin kun kirjaa raotettuani eteeni aukesi kaavakuva sinfoniaorkesterin istumajärjestyksestä värikoodattuna. Soittimien nimet ovat kuin musiikkia tai runoa; pasuuna, oboe, käyrätorvi, fagotti. Kirjan loppusivuilla on soittimien kuvat ja kuvaukset.  Kaikkein isoin elämys seurasi yllätyksenä lopuksi kun kuuntelin cd:n. Aivan mah-ta-vaa musisointia. Voi herramunjee miten upeaa! Laulujakin. Sekä mieslaulajan että naislaulajan ääni sai aikaan nautinnon väristykset selkäpiissäni. Oi ihanuutta. 

"Tästä tulee todella hieno retki, jota minä olen odottanut jo kauan. Orkesteri soittaa meille hienoa musiikkia ja sitä johtaa hieno kapellimestari, opettaja myhäili. Pate viittasi. Opettaja huokasi. - Jos kapellimestari johtaa, kuka on toisena, kysyi Pate." 


Ylhäällä näkyvä cd:n kuva kertoo että tähän kohtaan on olemassa musiikki. Lindmanin piirtämät hahmot ovat tuollaisia kivan ilmeikkäitä ja niillä on tietty body language. Hih, Samppa ja hänen Batman-nallensa.

Tarina on mukavaa luettavaa. Hupaisaa. Opettaja ja oppilaat menevät yhdessä konserttiin. Lapsia pitää paimentaa. Nimenhuuto, ovatko kaikki paikalla? Missä Samppa on? Hän unohti Batman-nallensa naulakkoon, oli pakko lähteä hakemaan sitä. 

Tulee monenmoista mieleen omasta elämästä sekä ryhmäläisenä että opettajana. Vähän nousee tukka pystyyn niissä kertomuksen kohdissa joissa opettaja ottaa ohjat käsiinsä vaikka orkesteri ei koostu hänen oppilaistaan. Voittaako tahtipuikko karttakepin? No kyllä pitäisi ilman muuta voittaa konsertissa. Emme me nyt ole koulussa. 

Me opettajat taidamme olla vähän sellaisia että ryhdymme opettamaan silloinkin kun ei ole meidän vuoro. Kävin yhtenä kesänä salsatanssin alkeiskurssilla. Yksi kurssilaisista (minun lisäkseni) oli opettaja, Leena. Hän alkoi kerran kesken tunnin selittää mikä olisi hyvä systeemi järjestäytyä salissa. Tanssiope näytti hämmentyneeltä. Minä sanoin Leenalle "kuules, meillä on jo täällä yksi opettaja". Hän tajusi tilanteen ja nauroimme. 


Helsingin kaupunginorkesteri järjestää huhtikuussa konsertin, joka perustuu tähän lastenromaaniin. Oli suuri ilo saada kuunnella kirjan cd. En muista että koskaan aikaisemmin olisin omistanut kirjaa johon liittyi cd (paitsi tietenkin kielten oppikirjat). Huima kokemus. 

Timo Parvelan ja Mervi Lindmanin teos on sekä taidenautinto että hillitön hauskutus. Musiikki kohottaa ja jalostaa. Kuvat ja huumori naurattavat. Musiikin jalostavasta vaikutuksesta huolimatta mieleen putkahtaa vanha vitsi "parvella toskaa". Anteeksi opettaja. Anteeksi, Timo Parvela. Menen itse jälki-istuntoon.  

Tilattavissa: Adlibris: klik.

Lisätietoja Tammen sivuilla: klik


14 comments:

 1. tykkään musiikkikirjoista lapsille, meillä soittaat pienetkin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on tosi hyvä kun saa oppia musiikkia jo pienenä 💕

   Delete
 2. tää voisi toimia Taikalle tosi hyvin :) Kiitos esittelystä :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä varmasti 💕Ole hyvä vaan.

   Delete
 3. Kiitos kivasta esittelystä❤ Varmasti mukavaa luettavaa ja kuultavaa! Leppoisia lukuhetkiä❤

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Päde ♥ Aloitin äsken yhden romaani ja nyt harmittaa kun siinä ei ole cd:tä 😀
   Näin äkkiä sitä tottuu extraan ja luxukseen.

   Delete
 4. Oi mikä ihana kirja,ja mahtavaa että siinä on musiikkiakin mukana. Minkä ikäisille kirja on tarkoitettu, siis lapsille?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Timo Parvela kirjoittaa hauskalla huumorilla. Olen lukenut jo aika monta hänen teoksistaan.
   Ja nyt vielä musiikkikin ! Sanoisin että 6-vuotiaasta ylöspäin voisi olla ikäsuositus.

   Delete
 5. Vanhat sanonnat muistuvat mieleen monesti ja ihan väärissä paikoissa. Ei ole kauan kun opetin lapsille Matkustan ympäri maailmaa-laulua ja lauloin itse, että ...laukussa leipää ja v... vaan, vaikka laukussa olisi pitänyt olla piimää. Työkaveri nauroi ihan kippurassa ja hänen piti poistua luokasta nauramaan.
  Tämä on kuvituksineen jälleen aivan uskomattoman hieno Ella-kirja.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No lipsahduksia sattuu ja kiva jos ovat hilpeää sorttia. En saa ihan selvää että lauloitko piimän sijasta viinaa vai mitä, mutta sepä kyllä naurattaa jos noin kävi, hah hah.

   Ihana Ella-kirja, mukavaa että sinäkin tykkäät ♥ Minulta jäi linkittämättä aikaisemmat postaukseni mutta aika monta Ellaa ja Pate-kirjaakin olen jo lukenut.

   Lähden yhtä ryhmää vetämään. Saa nähdä tuleeko mitään hauskoja kielellisiä lipsahduksia :D Hauskaa lauantaita sinulle Mai ♥

   Delete
 6. Kiitos hienosta esittelystä. Uskon, että tämä on todella hyvä kirja, vaikka en ole sitä itse lukenutkaan. Ihana lisä tuo musiikki. - Mukavaa viikonlopun jatkoa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihan mahtava paketti musiikin kanssa ♥
   Kivaa sunnuntaita Annelille!

   Delete
 7. Nämä Ella-kirjat vaikuttavat todella sympaattisilta.

  Niin kai se on, että opettajankin on vaikea päästä karvoistaan. ❤️

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minä tykkään kovasti niissä esiintyvistä lapsihahmoista ♥

   Voi kauheeta joo, huomaan joskus olevani niin opettajaa, niin opettajaa :D Hah hah. Välillä pyytelen anteeksikin, mutta kaverit ovat varmaan jo tottuneet. Osa kavereista on itsekin opettajia. 😀

   Delete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.