Monday, March 12, 2018

Kansalaisopisto ja uusi jääkaappipakastin


Vauhdikasta menoa viime aikoina. Kävin kansalaisopistossa puhumassa rehtori Ilonan kanssa maahanmuuttajien opetuksesta. Tällä viikolla menemme Pasilan Asukastaloon suunnittelemaan lisää. Siellä alan kohta opettaa suomea. Kuvassa Kalliolan kansalaisopiston setlementtitalo. Kivat uusitut opetustilat, minne menisin mielelläni, mutta Pasilaan minulla on lyhyempi matka, joten hyvä hyvä. 


Kauniita maalauksia uusitun tuloaulan kahvilassa.


Alas meneviä kierreportaita ei mielestäni vielä ollut silloin kun kurssitin Kalliolassa ennen remonttia. Alhaallakin on kaikenlaista Setlementtiin liittyvää, muistaakseni ainakin neuvontapiste Nerå. 

Lauantaina vedin Aspergeryhdistyksen tukiryhmän ohjelman; 2 ja puoli tuntia tarjoilua, vapaata seurustelua, ohjattua keskustelua... Keskustelun aiheeksi olin valinnut Työelämätaidot. Mitä osaatte tehdä? Mikä olisi ihanneammatti? 

Sunnuntaina olikin erityyppinen ryhmä. Parin tunnin englanninkielinen laulu- ja leikki- ja satutunti nimellä Nursery Rhyme Time. Pienet osalllistujat juoksivat ympyräksi levitetyillä joogamatoilla innoissaan jo ennen ohjelman alkua ja energiaa riitti silti kaikkiin laululeikkeihin. Kunpa olisin voinut ottaa kuvia. Britti Curtis veti laulu- leikki-, soittotuokion, sitten oli aikuisille kahvia ja lapsille leluja, minkä jälkeen amerikkalainen Cynde luki sadun Moonlight Kitten. Minä olin vasta toista kertaa mukana enkä vielä ohjannut mitään osuutta. Seurustelin ihmisten kanssa, lauloin ja leikin porukassa, autoin tavaroitten hakemisessa ja poisviemisessä, olin lapsille läsnä. Ehkä luen tarinan ensi kerralla. Tokalla kerralla oli enemmän väkeä kuin ekalla, koska silloin oli hiihtoloma. Saan tutustua jengiin vähitellen. Tapahtumapaikka on Finnish-British Society Fredrikinkadulla. Saa osalllistua jos lapsen vanhemmista ainakin toinen on englanninkielinen. 

Kotimatkalla tunsin valtavaa tarvetta olla hiljaa ja yksin kaiken remuamisen jälkeen. Kävelin junalle ja toivoin voivani hiljentyä omiin ajatuksiin ja ranskankieliseen lehteeni. Vaan toisin kävi. Samaan loosiin kanssani istahti mies jolla oli mukana Mäkkärin ruskea paperikassi. Matkatoverini selitti että ei halua laskea kassia lattialle, koska kerran hän oli märällä ilmalla tehnyt niin, ja junalta kotiin kävellessä pussin pohja oli irronnut ja hampurilaiset vierineet maahan. Ja niinhän tästä sukeutui aivan riemastuttava juttelu varttitunniksi. Melkein harmitti poistua omalla seisakkeella. 

Tänään saa vihdoin hengähtää - paitsi että meille tuotiin uusi jääkaappipakastin, jonka käväisimme pari päivää sitten ostamassa Euronicsista. Se on Boschin teräskuorinen kokonaisuus, sopii yhteen tiskikoneemme kanssa, jonka viime vuonna hankimme. Vanha tiskikoneemme oli sellaisessa hajoamistilassa että toisen hepun kuljettaessa sitä pois täältä toinen keräili tippuvia osia maasta. 

Aika huonossa kunnossa oli myös tänään vaihdettu 10 vuotta vanha jääkaappipakastimemme. Mielellämme siitä luovuimme. Itsesulatus ei toiminut, ovi ei tahtonut aueta jos sen yritti avata uudelleen liian pian aiemman avauksen jälkeen, kahva oli irtoamassa jne. Uudessa on hienoa teknologiaa ja se kuluttaa vähemmän sähköä kuin vanha.


Naapuritalon vesijohtojen ja/tai viemärien laitto jatkuu mutta jääkaapin tuojat pääsivät silti perille. Katsoin ikkunasta ja toinen heistä näki minut ja tervehti. Heilutin hänelle. Sanoin miehelleni että ovatkohan ulkomaalaisia kun ovat noin ihmisystävällisiä. Vähän näyttävät virolaisilta tai venäläisiltä. Kysyin asiaa ja niinhän se olikin. Toinen oli venäläinen ja toinen venäjänkielinen virolainen 😀 Toinen heistä vei meidän vanhan kaapin ulos ja toinen jäi asentamaan uutta kaappia. Hän mainitsi että olisi hyvä hommata kaapin alle valuma-alusta. Sanoin että olisimme ostaneet jos olisimme älynneet. Juttelin hiukan hänen kanssaan ja ehkä siitä syntyi sopiva henki - en tiedä - mutta hän kävi hakemassa autosta mainitunlaisen valuma-alustan ja antoi sen kaupan päälle. Ilahduttavaa. Sanoin kiitos venäjäksi kun juuri sen verran löytyi kielitaitoa ja hän kätteli meitä molempia erittäin mukavan fiiliksen vallitessa. Aloin miettiä että kättelevätkö suomalaiset tavarantuojat... Mielestäni eivät. Mutta: muistaisin että kerran tiskikoneen tuoja kätteli. Siinä oli sellainen asia taustalla että se oli hänen oma firmansa. Silloin kannattaakin pitää yllä hyvää suhdetta asiakkaisiin. Liikemaailmassa suomalaiset kättelevät käsitykseni mukaan enemmän kuin muuten tuttujen seurassa. Uusia ihmisiä tavattaessa toki kätellään, mutta sanoisin että sen lisäksi kätellään liiketuttuja. Osasinkohan sanoa tuon selvästi? 🙂

"Kantajien" poistuttua haimme kuistin kylmästä kaapista ruokatavarat jotka olimme sinne aikaisemmin kantaneet, ja pakasteet kylmälaukuista ja aloimme pistää niitä uuteen jääkaappiin ja pakastimeen. Mainio systeemi nykyään kun asiakkaat saavat puhelinsoiton tuntia ennen kuin tavara tuodaan kotiin. Ruokatavaran kanssa sai hiukan taktikoida jotta se ei alkanut lämmetä. Kyllä nyt kelpaa. Toimivat kaapit, kauniit ja hiljaiset. Ledvalo syttyy kuin hymy kun ovi aukeaa. 


Lumipallolla onkin aikamoinen ongelma. Se ei tiedä mitä tehdä kun tuntuu että paino vain lisääntyy vaikka miten paljon liikkuisi. 

12 comments:

 1. Replies
  1. Aivan ihanat luontoaiheiset maalaukset ♥
   Kivaa tiistaita sinulle !

   Delete
 2. Olipa sinulla kaikenlaista ohjelmaa, ei ihme että halusit hieman taukoakin kaikista tapahtumista. Kiva että pääset opettamaan lähemmäksi, vaikka onhan sinulla silti matkaa Pasilaan.
  Joskus voi jutunaiheita syntyä ihan triviaalisistakin asioista,kuten Mäkkärin paperipussista;D
  Onnea uuden jääkaappipakastimen johdosta,Omani on selvästi hieman huonokuntoisempi kuin mitä oli alussa., ja syksyllä sillekin tulee jo 10 vuotta täyteen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. On se tärkeää että tekeminen ja tauot vuorottelevat, muuten iskee stressi. Työmatka on myös tärkeä juttu. Meiltä pääsee Pasilaan kivasti ja nopeasti nykyään. Bussilla Malmille ja siitä yhdessä hujauksessa Pasilaan. Oikeassa olet kuitenkin kun toteat että on siinä silti matkaa.

   Eiks vaan olekin hassua että mistä tahansa voi syntyä hyvät jutut 😀

   Kodinkoneiden käyttöikä on ollut just tuommoisen 10 vuotta. Mahtavatkohan nämä nykyiset kestää pidempään? Toivoa sopii koska maksamme tästä karmean summan. Saimme kivan korottoman parin kuukauden maksuajan liikkeestä. Mutta nyt on hiljainen kaappi, pakasteet ovat todella kylmiä ja jääkaapin tavaratkin selvästi kylmempiä kuin aikaisemmin 💙

   Mukavaa tiistaita sinulle, ystäväiseni ♥

   Delete
 3. Ompas Sinulla vauhdikasta menoa. Ihana että saitte uuden jääkaappipakastimen ja ilman muuta se valumaallas pohjalle, mutta kai se nyt uutena pelittää jonkun aikaa. Ihmiset ovat ystävällisiä kun itsekin olet ja osaat kieliä, se on suuri rikkaus. Oma vähäinen englanti on aika kohmeessa, en kehtaa juurikaan muutamaa sanaa enempää puhua. mies änkyttää asioita norjaksi ja englanniksikin ja osaa myös venäjää jonkun verran, kulkuri kun on luonteeltaan ollut.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vauhtia on riittänyt, mahtavaa taas ottaa iisimmin ♥ Juu, se virolais-venäläinen kantajamme sanoikin että eivät nämä kaapit yleensä petä mutta silti kannattaa varautua, koska jos vahinko sattuu keittiön lattia lainehtii ja menee pilalle. Tällä hetkellä meillä on vanha huono lattia keittiössä, mutta jossain vaiheessa uusimme sen.

   Kielitaidosta on valtavasti iloa ja hyötyä, mutta loppupeleissä ystävällisyys ja vähätkin sanat ratkaisevat. Norjan kielen taito kuulostaakin hienolta 🌷Te olette kai sitten kaunotar ja kulkuri 😎 😀 Have a pleasant Tuesday ♥ Thank you for your comment.

   Delete
 4. Mukavaa kun on uusi pakastin . Me ostimme myös uuden ison jääkaapin ja pakastimen viime vuonna mökille ja sitä edellisenä vuonna kotiin samanlainen setti mutta eri merkkiset. Tuppaavat hajoamaan ainakin meillä erittäin epäasilliseen aikaan . Sovittiin mökille tuonti että ilmoittaa hyvissä ajoin että tiedetään olla paikalla. Ne soitti miehelle töihin päivällä ja sanoi olevansa vartin päästä perillä. Ei auttanut muu kun sanoa että jättävät ne pihalle. Helkkari kun harmitti. Ensinnäkin niiden ei pitänyt tulla ainakaan päivällä. Ja piti ilmoittaa päivää ainakin aikaisemmin . No siellähän ne nökötti kun mentiin mökille . Kyllä minä en meinannut jaksaa kantaa niitä kaverina . Mutta pakko oli kun ei oltu ketään keritty kysymäänkään. Mutta näin ripeetä toimintaa välillä .

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se onkin kammottava paikka kun jääkaappipakastin hajoaa ja ruuat alkavat lämmetä. Meillä on kellarissa pieni vanha varajääkaappi, josta nyt uskallamme luopua. Voi kauheata minkä tempun teille tekivät tuon kuljetuksen kanssa ! Minä en olisi pärjännyt vastaavassa tilanteessa ja meille on rappusetkin. Et kai nyrjäyttänyt selkääsi ? Meidän tapauksessa suunnitelmaan tuli sellainen muutos että kaapin toimitus sovittiin alunperin iltapäivään mutta sieltä tulkin aamulla soitto että voisivat tuoda sen jo aamupäivällä jos meille sopii. Olimme onneksi molemmat vapaalla (paitsi mieheni oli varannut golfajan hallista) ja saatoimme ottaa kantajat vastaan. Golfia ei edes ehtinyt peruuttaa, toivottavasti siitä ei laskuteta. Pääasia että saimme kalusteet kotiin asti toimitettuina. Arvostan sitä nyt vielä enemmän kun kerroit mitä teille tapahtui !

   Kivaa tiistaita ♥

   Delete
 5. En minä selkääni nyrjäyttänyt, mutta opin monta uutta " sivistys "sanaa sillä matkalla minkä kannoin. Mulla kun on toi nivelrikko sormissa ,ranteissa ,polvissa ja lonkissa. Huh huh.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No sivistyssanat takuulla lentelivät ilmassa 😀Nivelrikko on h-tin kivulias käsittääkseni. Hyvä että suoriuduitte tehtävästä kuitenkin, eikä tarvitse vähään aikaan hankkia uutta jääkaappipakastinta mökille. Hallelujaa.

   Delete
 6. Hyvä palvelu saa enemmän kuin iloiseksi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tulee pitkäksi aikaa hyvä mieli. 🙂

   Delete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.