Thursday, March 01, 2018

Richard Scarry, Ahkeruus on ilomme/Puuhakas päivä


Kirjailija ja kuvittaja: Richard Scarry
Teos: Ahkeruus on ilomme/Puuhakas päivä
Alkuteokset Busiest Day Ever ja Busy Busy Town 
Kääntökirja = Samoissa kansissa kaksi kirjaa
Kustantaja: Tammi (2017, ja julkaistu aiemminkin)
Suomentajat: Raija Mattila ja Anna Warras
Sivuja: 96
Yleisvaikutelma: Tämä on aarre 


Kirjaa voi selata, halata, lukea, katsella, opiskella, kahlata. Siihen voi uppoutua ja rakastua, mielikuvitukseen kietoutua. Huumori riemastuttaa, vauhti viehättää. Vekkulit eläinhahmot ovat valloittavia. Sitä paitsi suomennokset ovat erinomaista työtä. Puuhakkaan päivän on suomentanut Anna Warras ja Ahkeruus on ilomme on Raija Mattilan kääntämä. 

Ahkeruus on ilomme -asenne tarttuu lukijaan kun hän katselee eläinten touhuja. Puuhalassa ja Touhulassa on monenlaista ammattilaista ja toimitsijaa. Kaikille on annettu nimike.  Putkimies, arkkitehti, harjakauppias, hengenpelastaja, taikuri, voileivänsyöjä... Symppis piirros kustakin toimijasta, ja heitä riittää loputtomiin. Scarryn kynä piirtää hahmoja ja tapahtumia ehtymättömästi. Tutustumme kaupungin sisä- ja ulkotöihin, erilaisiin kauppoihin, vierailemme rakennustyömaalla ja televisiostudiossa. On paljon sellaista mihin pienimmätkin lukijat voivat samaistua. Käymme Mato Matalan kanssa terveyskeskuksessa, katselemme kuvia kodin moninaisista puuhista, kirjastokin saattaa olla tuttu paikka. Koulu on tuttu ympäristö vähän vanhemmille lukijoille.Pienille autoista, junista, rekoista, lentokoneista ynnä muista sellaisista viehättyneille lapsille Scarry tarjoaa oikean moottoriajoneuvojen ja työkoneiden paratiisin. Kaupungissa on paloautoja ja tiejyriä, maalla näemme leikkuupuimurin ja traktorin. Pääsemme raksalle, tulipaloa sammuttamaan, satamaan... Mutta pääsemme myös kouluun ja markettiin ja käymään maatalossa.


Yhdessä kertomuksessa seuraamme Armas Karjulaa, sikaa jolla kaikki menee sinä päivänä pieleen. Hän unohtaa liikkeelle lähtiessään avata autotallin ovet ja ajaa ne kumoon. Valintamyymälässä hän törmää pinoon tölkkejä, kirjastossa hän aivastaa niin että kirjat lentelevät... ja niin edelleen sivukaupalla, hauskojen kuvien kera. 

Olen aikaisemmin blogannut kahdesta Scarryn luukkukirjasta, Herra Karjulan hassusta hatusta: klik ja ja Mato Matalan Omppuautosta: klik. Annoin jälkimmäisen eräälle pienelle poikaystävälleni, joka siitä pitäen nukkuikin kirja vieressään. Niin mieleinen se oli. 


Mato hammaslääkärissä, jopa nyt jotakin! (Hih)

Kääntökirja tilattavissa täältä: Adlibris.


Yhteisnidoksen molemmat osat ovat yhtä myönteisen energian ja hyvänmielen juhlaa. Tästä ammennetaan iloa vuosiksi ja vanhemmat voivat halutessaan samalla opettaa jälkikasvulle kivalla tavalla talouselämää, kodin töitä, sitä miten yhteiskunta pyörii. Ja duudeli miten nuo possut ja nallet ja kisut ovat söpöjä ♥️ 

12 comments:

 1. Ihana kirja! Muistan, että Scarryn kirjat olivat lastemme ehdottomia suosikkeja. Niin mukavaa tekstiä ja kivaa kuvitusta.

  ReplyDelete
 2. Sen uskon. Kiva kuulla. Kuvista ja jutuista tulee hyvälle tuulelle hetkessä ♥

  ReplyDelete
 3. Scarryn kirjat ovat ajattomia ja lapset tykkäävät niistä :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä ♥ Ne ovat ihania klassikkoja.

   Delete
 4. Richard Scaryn kirjat ovat aina täynnä vauhtia ja tilanteita. Aikanaan hoitolapsille niitä on luettu. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. No sinullekin ovat tuttuja. Hyvä luonnehdinta. ♥

   Delete
 5. Scarry on kerrassaan mainio! Ilmeikkäine ja hauskoine kuvineen välittää monenmoista infoa pikkulukijoille ihan vaivihkaa! Toimii myös keskustelun avaajana ja lukemattomien kysymysten innoittajana.
  Näitä on hiirenkorville luettu ja pikkuruisilla sormilla tökötetty - kato, kato!! Suursuosikiksi nousi kaikilla Mato Matala, tuo pikkuveijari, joka piti ensiksi joka kuvasta löytää. Kiitos hauskuutuksesta ja mainiota maaliskuuta:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voin kuvitella miten pienet sormet tököttävät ja kysymyksiä ja hihkaisuja satelee 📕Ajattelin lukiessani juuri tuota samaa mitä sanot että tietoa välittyy vaivihkaa. Itsekin huomasin että punnitsin yhteiskuntaa, kaupunkia ja maaseutua ynnä muuta ja päässäni, järjestelin ja luokittelin asioita 🙂 Juu, Mato Matala on etsittävä joka kuvasta 😀 Hurjan hauskaa maaliskuuta teidän suunnalle ♥

   Delete
 6. Voi, lapsenlapseni pitäisivät kirjasta varmasti hyvin paljon.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Takuulla. Ei siihen voi olla hurmaantumatta ♥

   Delete
 7. Richard Scarryn kirjoja on ihana lukea lasten kanssa, kun niistä löytyy niin paljon hauskoja pieniä yksityiskohtia. <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin on, ja pienet silmät tuntuvat huomaavan kaiken ♥ Yksityiskohdat juuri ovat Scarryllä niin runsaita ja jänniä että niitä pitää erikseen hihitellen tutkailla.

   Delete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.