Saturday, August 19, 2006

SYNTYMÄHUMALA

.

Kultapallo. Golden ball.

RUNOTORSTAI Antoi tehtäväksi Kirjoittaa seuraavan tekstikatkelman herättämistä tunnelmista ja ajatuksista.

Norjalaisen Frode Gryttenin novelli Laulu linjalta 69, alkaa näin:

"Minä tulen tuhansien murheellisten laulujen maasta. Olen maailman onnellisin mies.
Olen niin onnellinen että melkein uskon räjähtäväni kappaleiksi. Kun nousen ylös aamuisin, tunnen itseni niin onnelliseksi etten tiedä selviänkö päivän loppuun asti.
Ja kun menen sänkyyn iltaisin, olen niin onnellinen etten saa nukutuksi. Koko yön makaan sängyssä ja vääntelehdin onnesta."

(Frode Grytten: Laulu linjalta 69, s. 61. Kokoelmasta Popmusiikkia. Suomentanut Jarkko Laine. Johnny Kniga  2004.)

SYNTYMÄHUMALASSA

Yössä raikaa laulut
seiniltä tippuu taulut
Kaverit ryyppää pipo vinossa
limittäin lomittain pinossa
Räkättävävät, käkättävät
kädellä lyövät tahtia
kaatavat kurkkuunsa sahtia

Panu nykäisee hihasta Ahtia
“Tuota yhtä pitää vahtia”
Se ei juo viinaa
ihanko itseään piinaa?
Silti nauraa,
hymyilee kuin jakoavain
Korvasta korvaan

Seuraava aamu koittaa
Herätyskello soittaa
Arvannet tunnelmat hiljaiset
ja jos nyt kiljaiset...
Ei, älä sentään. Hui.
Muuten ne nyrkkiä pui.

Paitsi se yksi outo
onnellinen,
joka aina vaan hymyilee
korvasta korvaan.

ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Kirjoittelin onnellisuudesta myös täällä

ONNEA TUOVA HUILU

9 comments:

 1. Huomenta Rita! Linkitys ei ihan onnistunut. Et kai kirjoita osoiteta käsin? Siinä tulee helposti virheitä. Poimin runosi linkin sivultasi siten, että klikkasin tekstin kellonaikaa ja sitten maalasin auenneen sivun osoitteen, kopioin sen ja toin listaan. Monissa koneissa kopioinnin voi tehdä maalaamisen jälkeen painamalla samanaikaisesti näppäimiä ctrl ja c ja liittämällä painamalla näppäimiä ctrl ja v. Omalta koneeltani se ei onnistu ctrl-näppäimen kautta, mutta aika monessa muussa kuitenkin. Tai sitten maalaat osoitteen ja oman koneesi näytön yläkulmassa olevan muokkaa-linkin kautta etsit kopioi-copy-toiminnon.

  Runostasi pidin kovasti! Rytmi ja riimit toimivat laulun tavoin (paitsi ehkä "hymyilee kuin jakoavain" mutta toisaalta se sopii runon sisältöön, joten pulinat pois), etenkin ensimmäinen ja kolmas säkeistö ovat aivan mainiot. Leikit kielellä tähän runoon juuri sopivalla tavalla "limittäin lomittain pinossa/ Räkättävävät, käkättävät" :)

  ReplyDelete
 2. Kiva riimitys. Siinä oli tavoitettu jotakin aitoa. Pidin erityisesti sanonnasta: hymyilee kuin jakoavain. Onko tuollainen sanonta teillä käytössä vai tähänkö runoon sellaisen rakensit.

  ReplyDelete
 3. Tui,

  Saan kyllä linkin helposti poimituksi. Tässä:
  http://ritamentor.blogspot.com/2006/08/syntymhumala.html
  Kun vein sen sinun blogiisi, jätin lopusta pois html, ja ensin myös tuon sitä edeltävän pisteen, toisella yrittämällä jätin pisteen paikalleen. Viime viikollahan toin koko rimssun. Kuten huomaamme, osaan kyllä linkittää omaan blogiini muiden blogeja. Kunhan selviää mikä on vialla onnistun kyllä vielä tässäkin.

  Mutta sitten pääasiaan, eli runoiluun. Kiitos kommentoinnista :) Selvitän sitä jakoavainta sinulle ja Tuomolle:

  Olisin toki keksinyt rimmaavan riimin, esmes "hymyilee kuin Hangon keksi, taitaa olla mielessä seksi" tai "hymyilee kuin haljennut nakki, sitä tsiigaa koko sakki". Halusin tuoda esiin erilaisuuden, poikkeavuuden. Tämä eroaa joukosta, riimeistä. Aidon onnellinen heppu seurassa jossa Alkon lasikantinen laulukirja tahdittaa ilonpitoa. Pysähtykää katsomaan outoa lintua! Hymyilee kuin... jakoavain. Sanonnan olen kuullut vuosia sitten televisiosta, kun vielä katselin suomalaisia komediaohjelmia. (Heikki Kinnunen). Enpä tiedä miten jakoavain hymyilee. Hehe :)

  ReplyDelete
 4. Musiikkihaaste odottaa :)

  Kokeile niin, ettet jätä sitä html:ää pisteineen pois. Kyllä jakoavaimesta hymyn löytää, kyse olikin rimmaamisesta, mutta kuten sanoin, se jakoavainhymy sopii erinomaisesti hauskaan runoosi.

  ReplyDelete
 5. Muista ottaa talteen nämä tosi hauskat tekstisi. Ei mahda mitään, mutta minulle tulee eittämättä mieleen hauskat kuplettilaulut huumoristisista säkeistäsi!

  ReplyDelete
 6. Todella hauska ja virkistävä runo. Sinulla on aivan mahtava taito riimittää runojasi, mikä tosiaan tekee niistä lauluja. Onko kukaan koskaan yrittänyt niitä säveltää?

  ReplyDelete
 7. Loppusoinnut tuntuvat hyviltä silloin kun puhutaan runoista. Ne antavat tarinalle rytmin ja sanoille poljennon. Ne saavat aikaan halun lukea koko tarinan, mikä on joskus vaikeaa muita tehokeinoja käyttävässä runoudessa.

  ReplyDelete
 8. Paperivuorineuvos,

  Kiitos! Olen ihan noviisi tässä runoiluhommassa. Jospa noita riimejä irtoaa "työn puolesta" kun olen kielikouluttaja:) Tuo säveltämisjuttu on kiinnostava ajatus. Eipä ole kukaan tarjoutunut, mutta olen vasta 13 kertaa osallistunut Runotorstaihin enkä ole muualla runoillut.

  ReplyDelete
 9. Varasana,

  Paljon kiitoksia noista näkemyksistä. Ihan ihastuksissani ja ihmeissäni kuuntelen Blogistanin runoja tuntevien ihmisten huomioita:)

  ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.