Thursday, March 15, 2007

SUOMI ON VAPAA MAA

Raporttia ilman kuvia. Ei toimi Bloggerin kuvien postaus, ei. Törkele että ottaa onteloon. Sana ilman kuvaa, kun siihen on tottunut, on kuin - on kuin... kameli ilman kyttyrää, lenkki ilman makkaraa, reikä ilman donitsia... no ei nyt sentään!

Perstai lähestyy, torjantai meneillään, suunnitelmia ilmassa, uusi vuosikin lähestyy. Niin, luit aivan oikein. Ensi keskiviikkona, persiaksi chaharshambe eli "neljälauantaina" menemme iranilaisten ystäviemme kutsumina juhlaan, jonne tulee suomalaisia ja iranilaisia bahaiuskonnon ihmiä. Pääsemme mukaan vaikka emme uskovaisia olekaan. Se ei ole uskonnollinen juhla. Minusta on suuri kunnia päästä kaikenlaisten ihmisten joukkoon.

Toisenlaista tarinaa kertoi ev.lut ystäväni M eilen. Hän tervehti ohimennen tuttua kun eilen olimme yhdessä liikkeellä Malmin ostoskeskuksessa, ja sanoi sitten että nainen oli helluntaiseurakunnasta. He ovat tavanneet mutta välit ovat kohteliaan viileät koska helluntailaiset kuulemma pitävät minun luterilaista ystävääni "syntisenä" eivätkä esimerkiksi suostuisi istumaan saman ehtoollispöydän ääreen.

ONKO PAIKALLA KETÄÄN HELLUNTAILAISTA? ONKO TUO TOTTA VAI KUVITTELUA?

Viides evankeliumi on voimissaan. Sitä julistavat ihmiset ovat syy siihen että ainakin minä pysyn poissa järjestäytyneiden uskontojen listoilta. Uskontoa ja uskontoja vastaan minulla ei ole mitään. Ainoastaan moralisoivia, kahlehtivia, viidennen evankeliumin julistajia ja järjettömiä uhri- tai muita rituaaleja tai tapoja vastaan. Ja kahlehditsi - tse... kahlehdinnalla en missään nimessä tarkoita ohjausta ja neuvoja ja suuntaviivoja hyvään elämään, vaan kaikkea kummallista tai arveluttavaa mitä uskonnonharjoittamiseen saattaa liittyä.

Sain kerran jehovantodistajalta lehden ja mainittu ev.lut. ystäväni sanoi: "Heitä pois. Heillä on väärät opit." En siis lainkaan ajattele hänen olevan välttämättä yhtään sen "suvaitsevaisempi" kuin ohittamamme helluntailaisen.

Kuljin Malmilta lähtiessäni vaalimainoksien ohi. Joku oli repinyt julisteesta Zahra Abdullan kasvot pois. Siitä vaan häiritsevät elementit pois. Kaikki pois mikä häiritsee omaa ajattelua ja vakaumusta. Toisin ajattelevat ovat vääräuskoisia ja harhaoppisia, eivätkä missään tapauksessa saa tulla "meidän joukkoomme", meidän mielenrauhaamme häiritsemään.

Suomi on vapaa maa, ja se tarkoittaa muun muassa sitä että kuka tahansa voi ottaa oikeuden osoittaa mieltä toisin ajattelevia kohtaan. Jos toisen ajattelu häiritsee omaa ajattelua, turvaudutaan kahteen toimintaan. Yhtäältä toisen mustamaalaamiseen, leimaamiseen (esim. "syntinen"), naurunalaiseksi tekemiseen, vähättelyyn ("kai sinulla nyt omatkin aivot on"), ja toisaalta omien glorifioimiseen ("rehellinen Suomen kansa") ja niin edelleen. Syitä ja perusteluja revitään vaikka mistä. Omat perustelut ovat aina oikeita ja järkeviä. Tai korjaus; eivät välttämättä OMAT, vaan ne mitä minun ajatteluani ohjailevat tahot sanovat.

Voitteko väittää vastaan turvautumatta kumpaankaan taktiikkaan?

Onko Suomi vapaa maa?

Mitä sitten jos ei ole? En väitä että se on hyvä tai huono asia kumpaankaan suuntaan.
.

8 comments:

 1. Ihmiset ovat heikkoja ja pelkaavat muita. Siksi he eivat halua ymmartaa.

  ReplyDelete
 2. Tässäpä taas asiaa! Pitää tulla uudelleen katsomaan ilmoittautuuko yhtään helluntailaista.

  ReplyDelete
 3. Itse olen evankelisluterilainen, mutta minulla on kyllä ystäviä, jotka ovat helluntailaisia enkä ole mitään tuollaista heissä huomannut. Luulenpa vähän, että meissä jokaisessa on kiusaus asettua toisten yläpuolelle. Joku pitää itseään älykkäämpänä, toinen hurskaampana, kolmas panostaa hoikkuuteensa, nejäs sukutaustaansa, viides suhteisiinsa. Kuudes luulee, että korkea asema tekee hänestä muita paremman. On jopa ihmisiä, jotka kuvittelevat olevansa toisia parempia sillä perusteella, että heillä on enemmän rahaa.

  ReplyDelete
 4. HPY, Ally, Kirsi

  Kiitos lausunnoista. Helluntailaiset, helsinkiläiset, maalaiset jne ihmisryhmät eivät minun mielestäni ole todellisuudessa sillä tavalla yleistettävissä kuin noissa esimerkeissäni, vaikka aina kuulee sensuuntaista väitettävä. Ihmisillä on omat yksilölliset taustansa, omat ajatukset jne jne.

  Se nyt on tietenkin selvä että jotkut ovat enemmän johdateltavissa kuin toiset, ja laumoiksi koottavissa, mutta kokonaisten ryhmien ajatustenlukijaksi ei kannattaisi asettua silä perusteella miltä yksi tai kaksi henkilöä vaikuttavat.

  ReplyDelete
 5. Just så, Rita. On masentavaa, jos itse tulee niputetuksi.

  ReplyDelete
 6. Hejssan Kirsi :)

  Nyt meidän niputetaan svenska talande bättre folk'iksi. Håh håh :D

  Se on toisinaan etukin että tulee niputetuksi. Pääsee yllättämään.

  ReplyDelete
 7. Inte alls. Jag tror att jag är sämre folk efter att har lyssnat på eilisen päivän suuren vaalikeskustelun...
  Oli kovia asenteita kaikkea muuta kuin kokopäiväisiä palkkatyöläisiä kohtaan, vaikka herroilla ei ole niitä perinteisen kaavan mukaisia kokopäiväduuneja tarjota juuri kenellekään, joka tällä hetkellä sellaisia haikailee.
  Ja sitten se karmea tosiasia: en oikeasti osaa ruotsia.

  ReplyDelete
 8. En ole helluntailainen, mutta olen ollut ehtoollisella helluntaikirkossa. Eikä kukaan katsonut pahasti.

  ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.