Friday, October 10, 2008

Tammi ja terhot ekaa kertaa


Tammeen taisin saada ensikosketukset lapsena Tammen kultaisten kirjojen ja Aku Ankkojen kautta. Yhdessä Tammen kultaisessa kirjassa Aku Ankalla oli laiva takanreunuksella ja Tiku ja Taku lainasivat sitä tai jotain. Muistaisin että siihen liittyi iso tammi. Tammenterhot tulivat tutuiksi Ankkojen sivuilta. Eivätköhän oravat asuneet tammen kolossa. Minulla on suuri mieltymyt tammen kiehtovan muotoisiin lehtiin ja terhoihin pikku hattuineen.

Englanniksi: Little Golden Books.


12 comments:

 1. Niin, monet kuvat jäävät kirjoista, tammi on hieno. Minä olen lapsellisen ihastunut jouluiseen rautatammeen, punaisine marjoineen. Orjanlaakeriksikin sanotaan.

  ReplyDelete
 2. HANNELE: Ihastunut olen minäkin, jos se on se mikä on englanniksi holly :) Joulukoristeissa yleinen.

  ReplyDelete
 3. Meillä pitäisi olla niitä vielä jossain tallessa, itselleni lapsuudesta tuttuja niitä luin omille lapsilleni:)

  ReplyDelete
 4. INKIVÄÄRI: Meilläkin oli niitä lapsuudessa, siskollani, veljelläni ja minulla. Olen onnistunut pari englannin-kielistä löytämään kirpparilta.

  ReplyDelete
 5. Joo, juuri se, kasvaa omassa puutarhassani.
  Ilex latinaksi.

  ReplyDelete
 6. Peikko on kiivennyt tammeen ja pelottelee näemmä sieltä.

  Jos aiotte kasvattaa terhoista tammia, niin vinkiksi: itse säilytin terhoja jääkaapin vihanneslokerossa koko talven (matkin oravia) ja hautasin ne vasta keväällä multaan. Ja ne kaikki itivät. Tai melkein kaikki.

  ReplyDelete
 7. ...ja tammen onkalossa on koti meillä jossa ei vaara pääse vaanimaan kuin joskus vahingossa... (laulusta Tiku ja Taku, ehkä tunnistitkin). Kirjakaupoista löytyy taas Tammen uusvanhoja kultaisia kirjoja, ne ovat ihanan nostalgisia. Naapuritalon pihalla on tammi, joka heittelee hienoja keltaisia lehtiä meidänkin pihallemme. Ihailemme niitä aina aamuisin, kun vien esikoista kouluun.

  ReplyDelete
 8. Niin ja tammenterhoja löytyy meiltä ihan liikaakin.. esikoisen taskut ovat niitä pullollaan ja ilmeisesti tammenterhoilla on taito lisääntyä öisin. Kissat ovat tietysti innoissaan, mikään ei ole hienompaa kuin herättää perhe puoli neljältä aamuyöstä katsomaan tammenterholeikkejä...

  ReplyDelete
 9. Legendan mukaan tammi antoi suojan
  (hitsi, en muista kelle), ja sai siitä palkakseen pitää lehtensä. Kukas siellä puhuu maahanpudonneista ...
  Terhot ovat minulle hyvin mielenkiintoisia muotonsa vuoksi. Puhun siis tammenterhoista.

  ReplyDelete
 10. "Rautatammi, orjanlaakeri! jos ne ovat HOLLY, olen ihastunut. Asuessamme Virginiassa 80-luvun alussa halusin aina sunnuntaisin ajella James River-rantaan, jossa noita Hollyjä kasvoi luonnonvaraisina puina. Nyt minulla on kaksi pensasta pihassani, mutta ne eivät voi kovin hyvin.

  ReplyDelete
 11. HANNELE: Omassa puutarhassa! Mistähän sitä saisi ja mahtaisiko kasvaa Suomessa?

  PEIKKO: Ööp. That's pöö spelt backwards :D

  LEONOORA: Hyvinpä taidat peikon tuntea :) Olen kuullut siementen kylmäkäsittelystä. Ehkä sama periaate pätee kun kylvää siemeniä syksyllä talvea vasten.

  KATILEIN: Aagh - ei oravalaulua päähän soimaan... iik, too late! "Lallati lallatilaa, tammi pieniä suojella saa" Hah hah :D

  Onpa meitä tammien ihailijoita paljon!

  UTUKKA: Tammenterhon muoto kiehtoo minuakin, samoin lehden muoto. Voisin tuijottaa niitä tuntikausia :)

  Hämärästi muistan kuulleeni tuon legendan...

  Holly-pensaita? No sitten sinun ei tarvitse lähteä rautatammimetsään eli Hollywoodiin.

  ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.