Sunday, December 04, 2011

Finnish Persian Xmas celebrationsLook, a reindeer shaped popcorn! Iffet and her daughter Mitra. We had a Persian Finnish get-together at Mitra and Amir's place. They had made Persian food and some Christmas food, e.g. gingerbread and Finnish Christmas tarts. A tree had been decorated and of course their little daughters were excited. The three-year old had made this piece of art in kindergarten, would you believe it?


Vietimme pikkujoulua persialaisten ystävien kanssa heidän kodissaan. Mummi ja ukki oli kutsuttu mukaan, ja voi että meillä oli hauskaa. Loppuajasta nauru raikui niin että en hämmästyisi vaikka olisi kuulunut koko naapurustoon.


Tuli puhetta siitä mitä kukko sanoo suomeksi ja persiaksi. Kukkokiekuu on heidän kielellään ghughulighughu. (Gh-äännettä en tässä osaa esittää, hiukan kuin g, mutta erikoisempi) Tämä juttumme lähti liikkeelle sanasta glögi joka toi Mitralle mieleen riikinkukon nimen. Se on bughälämun.

Tässä yhteydessä meille kerrottiin että että riikinkukko ääntelee muualla Iranissa muka näin:"Gheir ghabele ghäbul (= "mahdotonta hyväksyä"), mutta Isfahan kaupungissa se tarun mukaan sanoo: "ghaderallah" (=Jumala on voimakas).

Ja hyvänen aika mikä huulenheitto tuosta seurasi... Kun kekkasin että lammas ylistää äänellään profeetta bahaullahia ja nauroimme katsetaksemme alkoi jo pelottaa että salama iskee tai maan korkea johto kutsuu minut puhutteluun sekä Suomessa että Iranissa.


Such delicious things to eat - yum! Here's only a part what we had.
The children, my husband and I watched Walt Disney's Snow White and the Seven Dwarfs on DVD in Farsi = Sefid Bärfi vä häft kutule, while our hosts talked with the grandparents in the kitchen. What fun it was. The songs were in English but everything else in Persian.

5-vuotias selosti minulle: "Nyt ne kutulet tulevat ja Sefid Bärfi nukkuu." Hän halusi tietää kääpiöitten nimet suomeksi kun kerroin että osaan ne. Pöydässäkin saatiin keskustelun aihetta siitä kun huomautin että Lumikki pisti kääpiöt pesemään kätensä ennen ruokailua. 3-vuotias sanoi: "Lumikki teki ihan oikein." Tyytyväisenä totesin että tuo lausahdus oli minulta opittu tilanteessa jossa olin antanut hänelle positiivista palautetta :)

Ihmeellistä miten nopeasti aika taas hurahti hauskassa seurassa. Klo 14 - 19.30.

We are planning an Indian-Persian-Finnish get-together in the near future. Time for our favourite friends to meet our other favourite friends.

7 comments:

 1. Sinulla on koko ajan niin ihania kansainvälisiä tapaamisia! Hauska oli tässäkin olla virtuaalisesti mukana;ja ihanat herkut!

  ReplyDelete
 2. Yaelian: Ihania on :) Näillä muistoilla pärjää taas pitkälle. Hyvää uutta viikkoa sinulle!

  ReplyDelete
 3. Good foods with good peoples around and what a great gathering! Early Christmas celebration!

  Great!

  Jenny ;~D

  ReplyDelete
 4. Jenny; Yes, here in the land of Santa Claus we have always several Early Christmas celebrations :)

  ReplyDelete
 5. No olipas erikoinen tuo kukon kiekaisu. Làhempànà tàtà italian kikkirikiità, kuin suomen kukkokiekuuta :D....Olis kiva joskus saada kaiken kieliset kukkojen kiekaisut samanaikaisesti tarkkailuun. Voipi olla ettà suomalainen kiekaisu alkaisikin tuntua yhdestà niistà oudoimmista.

  ReplyDelete
 6. Ciacy: Kiitos tuosta kikirikiista ! Jouduin oudon sekaannuksen valtaan kun mieheni sanoi keskustelussa että kikiriki on ranskaa - niin se kyllä onkin, mutta siinä vaiheessa totesin että ööö piti juuri sanomani että se on italiaa... ööö eikö se olekaan :) Menee välillä kaikki kielitaito.

  No onhan suomalainen kiekaisu outo kun kukko osaa kieliopillisesti taivuttaa sen verbinkin: Kukko kiekuu :D

  ReplyDelete
 7. The popcorn looks so much like a reindeer,it's amazing.
  The foods look delish and if you didn't say so,I would not believe a 3y.o.could create such a thing ~an artist in the making:)

  ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.