Saturday, March 08, 2014

Marjatta ja Vesa Rohila, Lasten uusi traktorikirja


Lasten uusi traktorikirja
Marjatta Rohila ja Vesa Rohila
Aurinko Kustannus (2014)
Ulkoasu Iiris Kallunki
77 sivua


Seisoin vuosia sitten 3-vuotiaan pikkukaverini  kanssa katselemassa naapuritalon pihaa jylläävää konetta. "Katso, kaivinkone", sanoin hänelle. Poika ei osannut vielä kunnolla sanoa ärrääkään, mutta korjasi virheeni oitis: "Ei ole vaan traktori". Edelleen muistan tuon pehmeällä ärrällä (englannin th-äänne sanassa mother) saamani oikaisun ja ihmetykseni muutaman vuoden ikäisen natiaisen tiedoista. Meikätäti katsoi vain kauhaa ja oletti kaivinkoneeksi. Nyt on tädille sopiva kirja kaupoissa. Adlibris-linkki.


Teos sopii kaikille ikäryhmille. Pienet lapset, koululaiset, vanhemmat, isovanhemmat hyötyvät ja nauttivat selkeästä, monipuolisesta katsauksesta maatilan töihin ennen ja jälkeen koneistumisen. Hevosten ystäville on luvassa monta mukavaa kuvaa ja tietoa. Pollen lisäksi listataan muitakin heppojen nimiä, ja hepan lisäksi saadaan kokoelma muita hevosen synonyymeja ( = samaa tarkoittavia sanoja ).

Muuta jännää koneellista samoilta traktorikirjailijoilta voi selata tästä linkistä.


Hevosvoimat, polttomoottori, hehtaari... tuttuja käsitteitä niiltä ajoilta kun opetin VTT:llä tekniikan englantia. Myös mieleen palaavat kokemukseni kielten opettamisesta autoalalla.  

Traktorikirja ei kerro ainoastaan koneista ja teollisuudesta. Luontokin on läsnä. Mukana on maatalouden historiaa. Menneisyyttä, nykyisyyttä ja jopa tulevaisuuden visioita. Työhevonen. Traktori. Kyntöaura. Leikkuupuimuri. Maitotila ennen ja nyt. 


Sisäkannen oranssi sävy hivelee silmää ja on paperilaatua jonka koskettamisesta pidän. 

Luvassa monipuolinen luku-, katselu- ja tuumailukokemus. Mikä kokemus siitä syntyykään jos isovanhemmat lukevat tätä lapsenlapsille! Tai päinvastoin.

Kun isä (tai äiti) lukee tätä lapsilleen illalla ja lapset ovat nukahtaneet, eiköhän ala odottaa innokkaasti seuraava iltaa jolloin päästään jatkamaan? 
Aluksi ajattelin vain että tämäpä saisi monen pikkupojan silmät loistamaan. Kirjan antiin tutustuessani ymmärsin että pitelin käsissäni koko perheen tai koko suvun aarretta. 

Aurinko Kustannus on tuonut lukijoille muitakin aarteita. Olen aikaisemmin esitellyt muun muassa Isoäidin perinnetietoa ja Balettiaarteen. Molemmat ovat sykähdyttävän ihania, kuten Traktorikirjakin.  

4 comments:

 1. Oma nelivuotiaani kuvaa näitä hyviä kulkuneuvokirjoja Mielenkiintoisiksi kirjoiksi. Se on minusta mahtava kuvaus! Tämäkin meillä oli jo lainassa kirjastosta, mielenkiintoisena kirjana tietenkin.
  Tuo tädille, isovanhemmalle kirjasopivuus oli muuten loistavasti keksitty!

  ReplyDelete
 2. Bleue: Taidatte olla kirjaston suurkuluttajia. Hienoa että lapset aloittavat kirjaharrastuksen jo pieninä. Me suomalaiset taidamme olla joka iässä innokasta lukijakansaa.

  ReplyDelete
 3. Ajankohtaisia aiheita minullekin nuo traktorit, kaivurit, ja hevoset.
  Luonani vieraili pikku-mies 2v. vanhempiensa ja mummonsa kanssa. Upo uusi kaivuri oli juuri ostettu matkalla iso-tädin, eli minun luokseni. Hevosista taas tuli puhetta vierailun aikana, kun pikku-miehen äiti omistaa hevosen.
  Lampaistakin puhuttiin ( :), sillä kaksi vuotiaan vanhemilla on myös pässejä ja lampaita, ja piakkoin myös pikkuisia vuonia.

  ReplyDelete
 4. Leonoora: Kyllä sinulla onkin ollut antoisat keskustelut pikkumiehen kanssa. Toivotan sinulle paljon lisää hienoja keskusteluja hänen kanssaan. Lasten kanssa käydyt juttelut on niitä parhaita :)

  ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.