Friday, May 08, 2015

Tammen Kirja-aamu. Osa 1Tammen kirja-aamu

Aamiainen ja kolmen esikoisromaanin esittely

Harmaan kaunis lämmin aamu. Kuljin Esplanadin poikki Korkeavuorenkadulle. Tammen juhlatiloissa ja auditoriossa esiteltiin kirjoja, joita pian julkaistaan, ja haastateltiin kirjailijoita. Tunsin itseni etuoikeutetuksi päästessäni yleisöksi. Kirja-aamun jälkeen nähtiin ennakkoesityksenä eka jakso uutukaisesta TV-sarjasta Wayward Pines. Se alkaa eri puolella maailmaa viikon kuluttua torstaina, aikavyöhykkeistä johtuen Suomessa aikaisemmin kuin USAssa.Tammen henkilökuntaa, kirjailijoita, lehdistöä ja meitä bloggareita hengaili näissä ylväissä tiloissa ja tietenkin catering-väkeä. Aamiaispöytään oli katettu kahvia ja teetä, sämpylöitä, leikkeleitä, voisarvia, salaattia, katkarapumössöä, suklaakarkkeja. Meille oli jopa pyöräytetty tuoreet smoothiet. Bloggarin määritelmä: "Ihminen joka kuvaa ruokansa ennen kuin syö sen." Jos sallitaan pieni kritiikinpoikanen kaiken ylistämisen lomaan, tai paremminkin ehdotus... hurmaavan salaatinlehtiasetelman joukkoon olisi sopinut tammenlehtisalaatti. Kaikkea en olisi pystynyt maistamaan, niin runsaat olivat antimet. Nämä söpöt croissantit eivät päätyneet suuhuni, mutta kuvan sain sentään. Aamiaista nauttiessa oli tilaisuus seurustella puolituttujen toimittajien kanssa ja tutustua uusiin ihmisiin. Sen jälkeen siirryttiin auditorioon kirjallisen annin pariin. Tässä osa joukkoamme. Etualalla viestintäpäällikkö Vilja Perttola ja kustannuspäällikkö Markku Aalto. Nämä tilaisuudet sujuvat aina hienosti. Ihailen kaikkea asiaan liittyvää osaamista, ammattitaitoa ja taustatyötä. Tästä se alkoi. Kustannusjohtaja Outi Mäkinen (ei harmi kyllä näy kuvassa selkeästi) esitteli kolme esikoiskirjailijaa. Heistä ensimmäisen näimme ja koimme videona. Inga Röning kertoi ex tempore - tyylisesti esikoisromaanistaan Hippiäinen. Se on raskauspäiväkirja. Äitiys on siinä pyritty kuvaamaan ihmisyyden näkökulmasta ja ihmisyys äitiyden näkökulmasta. Saa takuulla ison lukijakunnan. 

Toinen esikoisromaani on Roope Sarvilinnan Kateissa. Eksistentialistinen romaani, haastattelijan mukaan upea, riemukas lukukokemus, johon monenlaiset lukijat voivat samastua. Kirjailija kertoi pyydettäessä itsestään ja kirjastaan niin vaimeasti ja innostumattomasti että ilman kustantamon spiikkausta tämä lahjakas kirjailija olisi sulautunut vaaleaan taustaan ja häipynyt sinne. Emme olisi saaneet tietää että kirjassa esiintyy veljekset Juntunen ja Höntynen ja että tarinassa esiintyvällä merellä on vastineensa Sarvilinnan omassa suhtautumisessa mereen. Heti teki mieli lukea kirja kun Outi sitä kuvasi. 

Vuokko Sajaniemi osasi puhua sekä itsestään että romaanistaan Pedot. Syntyi kuva lahjakkaasta, klassisen musiikin taitajasta, monipuolisen sivistyneestä ajattelijasta, runosta proosaan siirtyneestä, kirjoittamista opiskelleesta Intiassakin oleskelleesta maailmanmatkaajasta. 

Pedot ovat pientä kylää kiertäviä susia. Hiljaisuus humisee syrjäisellä raitilla ja ortodoksisen kirkon sipulikupolit kohoavat maisemassa.

HUOM! Kaikki kirjat ovat löydettävissä osoitteesta # kirja, täältä. Siellä on esimerkiksi Pedoista tällainen kuvaus: 

"Vahvatunnelmainen, mystiikkaa ja realismia yhdistelevä esikoisromaani on tarina isästä ja tyttärestä, pelosta ja menetyksestä, mutta myös uskosta ja rakkaudesta."

Aion käydä kaikki eilen esitellyt teokset läpi # kirjan avulla. Kiinnostuin ihan jokaikisestä. Kirja-aamu oli elämyksiä täynnä ja pari tuntia kului kuin siivillä. 

Bloggaan myöhemmin jatkoa; Meille esiteltiin kesällä ja syksyllä ulostulevaa kotimaista proosaa, rikoskirjoja, asiaproosaa ja suomennettua kaunokirjallisuutta. Aamiainen ja kirjallinen osuus pidettiin kello 9.00 - 11.30 ja TV-sarjan ennakkoesitys oli kello 11.45 - 12.30. Ilma oli selkiytynyt kauniiksi kulkiessani onnellisena Esplanadin ohi Rautatientoria kohti.6 comments:

 1. Olipa mielenkiintoinen tapahtuma. Sain hyviä kirjavinkkejä tulevaa kesää ajatellen. Kiva, että jatkoa seuraa :)

  ReplyDelete
 2. Simpukka: Hauska että tykkäsit. En huomannut kertoa postauksessani milloin nuon mainitsemani kirjat julkaistaan. Yritän muistaa kun teen jatkopostauksen.

  ReplyDelete
 3. Tutut maisemat ja erittäin mielenkiintoinen kuvaus. Olet todella energinen.

  ReplyDelete
 4. Kiitos sanoistasi, Anna. Taidat tietää itsekin sen ilmiön että toisinaan kirjallisista harrastuksista saa lisää energiaa sen sijaan että ne veroittaisivat voimia. Tämä oli juuri sitä sorttia. En oikein tahtonut saada illalla edes unta, kun oli ollut niin jännää :)

  ReplyDelete
 5. Anonymous6:31 pm

  Onnittelut sinulle Rita! Elät kirjailijan elämää. Kiinnostavasti kirjoitatkin kirjojen maailmasta.

  ReplyDelete
 6. Leonoora: Kiitos. Veikeästi sanottu tuo kirjailijan elämä :)

  ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.