Thursday, April 29, 2010

LäksykerholaisemmeMinulla on kotona kehystettynä kuva läksykerholaisista viime syksynä. Pari puuttuu, eivät halunneet kuvaan, ja yksi heistä on siirtynyt muuallle lukioon, mutta muuten on samat 7 naamaa edelleen kerhossa. Se toimii tämän loppukevään torstaisin ja perjantaisin. Tänään oli tosi hienoa kun ensimmäistä kertaa me kaikki kolme ohjaajaa olimme paikalla. Olen välillä vetänyt kerhoa yksin kun muut eivät ole päässeet.

I have a framed picture of the children from my homework club in my home. Two of them didn't want to pose for the photo. One is no longer with us. He moved to another school. The other seven are still in the club. It's on Thursdays and Fridays.

Abdulaahi (somali) oli kujeilevalla tuulella, häipyi ensin jonnekin ja saapui sitten rutkasti myöhässä ilman mitään tavaroita. Tein hänen kanssaan yhtä suomen tehtävää ensin vähän tökkivästi, mutta heti kohta meille kehkeytyi juttua sukunimistä, salmiakista, lainelautailusta ja hänen tukankasvustaan. Tarjoamiemme läksykerhokarkkien joukossa oli salmiakkia, mistä hän ei pitänyt. Luulin hetken että hän sylkee sen pois. Kerroin että suomalaiset tykkäävät jo lapsina salmiakista mutta kaikki ulkomaalaiset ystäväni elehtivät torjuvasti ja sanovat yh, ei kiitos. Tämä huvitti Abdulaahia ja hän sanoi: "Jospa vielä kokeilen", ja pisti salmiakin suuhunsa - ja sen jälkeen hedelmäkarkin jotta maku hävisi :)

Ohjasin tänään myös venäjänkielistä osastoa, Natasha, Abdulla ja Nastja. He tekivät suomen tehtäviä, ainakin jos joku meistä ehti pitää heitä silmällä. Porukasta vain muutama tekee läksyjä oma-aloitteisesti. Ryhmä on hyvin eritasoisista oppilaista koostuva. Ikähaitarikaan ei uskoakseni ole samanlainen kuin 7. luokalla tavallisesti. Jotkut maahanmuuttajat saapuvat Suomeen kesken lukukautta. Stoori ei suinkaan ala alusta, niin sanoakseni.

Aika jänniä suomen kielen tehtäviä oli tänään. Yhdessä tehtävässä piti löytää ja selittää sukunimistä löytyvät sanoja. Aaltonen, Jokinen, Koivisto. Toisessa täytyi kertoa mitä eroa sanoissa isolla tai pienellä kirjaimella kirjoitettuna. Anna - anna, suomi - Suomi, Taimi - taimi. Olen huomannut että heidän suomen kirjansa pursuilee luontosanoja. Tukee mainiosti biologian ja maantiedon opetusta, mutta en tiedä miten motivoitu olisin itse 15-vuotiaana maahanmuuttajana oppimaan kaikkea tuota. Ajattelen esimerkiksi sanaa taimi ja sen taivutusta sijamuodoissa.

Herätti hilpeyttä kun tarjosin taimen ja vesan selitykseksi "baby tree".

4 comments:

 1. Teet kyllä erittäin antoisaa vapaaehtoistyötä ja on hauska kuulla,miten siellä sujuu.Kiva,että on sama ryhmä edelleenkin koossa!
  Salmiakista eivät ulkomaalaiset oikein tykkää,eivätkä oikein lakustakaan.Täällä Fasun lakua muuten myydään irtopainossa yhdessä terveyskaupassa....

  ReplyDelete
 2. On hienoa, että jaksat antaa aikaasi läksykerholaisille. Noille nuorille on varmasti hyvin merkittävää kokea tuoolaista hyväksyvää tukea ja rohkaisua.

  ReplyDelete
 3. That's sweet framing their photo.
  How long will you work with them ?
  Brad:)

  ReplyDelete
 4. Kiitos kommenteista Yaelian ja Kimmo :)

  BRAD: I'll work with them till the summer break, When school starts in August I go back, Don't know if it's the same kids or others then.

  ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.