Wednesday, February 19, 2014

Krokotiilijuoksu, Timo JaakkolaTämä mukaansatempaava teos pisti ajatukseni vilisemään ja innostukseni kuplimaan. Tilasin arvostelukappaleen PS-kustannuksesta ja kirjoitin jutun toiseen blogiini heti kun kirja saapui kotiini, tässä. Eilen aloin lukea toden teolla ja omat muistot koululiikunnasta heräsivät eroon. Telinevoimistelu oli rakas harrastukseni monet vuodet.  

Kuvassa mukana pari krokotiiliesinettäni; ottimet ja piparimuotti.


Herätetään liikuntamotivaatio niissä lapsissa jotka muuten vain tuijottaisivat TV:n ja tietsikan ruutua. Pidetään huolta että pelaaminen ei merkitse vain sormilla näpräämistä vaan kokovartalotoimintaa;   pallopelejä, hippaa, viestijuoksua. 
Krokotiilijuoksun kirjoittaja on liikuntatieteiden tohtori. Teoksen alussa on asiaatuntevat luvut joista käy ilmi miten tärkeää ja arvokasta liikkuminen on meille kasvaessamme ja kehittyessämme ihmisinä. Sen varmaan tiesitte että liikunta edistää terveyttä, mutta tiesittekö että se myös edistää oppimista ja "oppimista tukevia mekanismeja kuten tarkkaavaisuutta, keskittymistä, tiedonkäsittely- ja muistitoimintoja"?

Kirjan alku on melkoinen tietopaketti ja silmien avaaja. Sivulta 25 alkavat leikit ja pelit, joita voidaan käyttää (ja soveltaa) varhaiskasvatuksessa, ja melkeinpä vaikka minkä ikäisien liikunnassa tahansa. Koulussa, kotipihassa, kentällä. Ideoita on valtavasti. Huomasin yhden jossa kiinnitetään vaatteisiin pyykkipoikia ja aloin miettiä miten voisin tehdä siitä sopivan version yhdelle koululaisryhmälleni tai lapsikavereilleni kun he tulevat kyläilemään. 

Tähän kuvaan pistin mukaan lastenkirjan, josta otin esiin krokotiilisivun. Lapset pitävät eläimistä ja huomaan että useita liikuntakirjan leikkejä on nimetty varmaankin sitä ajatellen: Liskot, Kuka pelkää pantteria, Käärmeen metsästäjät, Eläimen tavalla liikkuminen, Rapupaini. Hauskan pitoa lupaavat myös: Kävely pahvinpaloilla, Hännänryöstö ja Pitkä, pätkä, pallero. 


Mikä on että jotkut ihmiset eivät liiku kuin jääkaapin ja sohvan välillä? Miten on niin että jumppamaikat joutuvat patistelemaan pinnareita? Toisaalta sellaisia oikein intohimoisia liikkujia, kuntoilijoita sun muita lienee Suomessakin kasapäin. 

Liikuntaa on tuhat ja sata lajia. Varmasti löytyy jokaiselle sopiva liikuntamuoto.

Telinevoimistelua en enää tässä iässä pystyisi harrastamaan, mutta kävelen mielelläni ja tanssin salsaa ja kuntotanssi zumbaa. Mieheni pelaa golfia. Mitäs mieluisia liikuntamuotoja teillä on?

No comments:

Post a Comment

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.